Helsevikarbyrået Orange skattegranskes i Litauen
Skattemyndighetene i Litauen undersøker om det norske helsevikarbyrået har fått feilaktig skattefradrag i forbindelse med språkopplæring av vikarene.
MER SJELDEN: Orange-biler har vært et vanlig syn i mange norske kommuner. Nå har flere kommuner vedtatt ikke å fornye kontraktene med det omstridte vikarselskapet.
Vegard Velle
Vikarene får norskopplæring ved selskapets egen språkskole i Litauen før de reiser. De får ikke lønn, men et stipend dersom de består kurset, skriver Aftenposten. Tidligere praksis i selskapet var at vikarene deretter ble trukket 2,35 euro per arbeidstime for å tilbakebetale det Orange omtaler som et studielån. Etter 1.850 timer eller cirka 40.000 kroner i lønnstrekk, var kurset nedbetalt.
Mellom 2013 og 2015 har selskapet kostnadsført 22 millioner kroner for språkopplæring, og det er denne bokføringen litauiske skattemyndigheter nå skal sjekke nærmere.
– Dersom selskapet reduserer kostnaden for språkopplæring via de ansattes lønn, kan ikke disse kostnadene gi skattefradrag for selskapet, sier direktør Eglè Ramanauskienè ved den litauiske skatteetaten overfor Aftenposten og den litauiske nettavisen 15 min. Litauerne sier de har fått skatteinformasjon fra andre land, men vil ikke si om Norge er ett av dem.
Ledelsen i Orange har ikke svart på spørsmål om hvor stor del av kostnadene som dekkes inn gjennom lønnstrekket. I dag er tilbakebetalingsordningen endret. Orange-vikarene trekkes ikke direkte i lønn for språkopplæringen, men inngår i stedet en avtale med språkskolen om tilbakebetaling.
• Dokumentarfilm hevder Orange presset litauiske sykepleiere i Norge til å betale gjelda to ganger
• Helsevikarbyrået Orange kan ha brutt norsk lov, sier Torbjørn Røe Isaksen