JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Her er rådene Arild Grande (Ap) fikk på regionskonferansen til LO i Trøndelag

Arild Grande leder Aps arbeidslivsutvalg. På regionkonferansen til LO i Trøndelag fikk han gode råd til arbeidet.
Stortingsrepresentant Arild Grande fikk gode  råd fra regionkonferansen til LO i Trøndelag.

Stortingsrepresentant Arild Grande fikk gode råd fra regionkonferansen til LO i Trøndelag.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

– Mange frykter for det organiserte og seriøse arbeidslivet, oppdrag går til innleiebyråer, kompetansen svekkes. Dessuten hadde flere synspunkter på Arbeiderpartiet, oppsummerer Arild Grande.

– Jeg hører at tillitsvalgte mener Ap må bli tydeligere. At vi inngikk for mange forlik i forrige stortingsperiode, og at det gjorde oss medansvarlige for reformer som regjeringen gjennomførte, og for sentraliseringen. Nettopp derfor har vi satt ned tre utvalg som skal forme ny politikk, sier Arild Grande til FriFagbevegelse.

Nå starter tariffoppgjøret: Dette skjer neste uke

– Trepartssamarbeidet er en braksuksess. Den må det bygges videre på skal vi sikre et trygt og godt arbeidsliv også for framtiden, var hans inngang til debatten.

Hva kan vi gjøre for å hindre utviklingen med fallende organisasjonsgrad, var et av hans spørsmål til forsamlingen.

I stedet for bare å holde et foredrag presset han de LO-tillitsvalgte til å si sin mening.

Pål Sture Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund pekte blant annet på at både fagbevegelsen og Arbeiderpartiet har felles interesse av å jobbe for en større organisasjonsgrad.

– Trepartssamarbeidet er nøkkelen til å bygge samfunnet slik vi vil ha det. Det skiller oss fra høyresiden. Høyre prøver å profilere seg som om det nye arbeidspartiet, påpekte han.

Pål Sture Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund,

Pål Sture Nilsen fra Norsk Arbeidsmandsforbund,

Helge Rønning Birkelund

– Både fagbevegelsen og partiet er for utydelige. Blant annet i forhold til spørsmålet om velferdsprofitører og bemanningsbransjen. Vi er ikke tydelig nok på at dette er noe vi vil til livs, la han til.

Knut Skåle fra LO i Namsos og omegn ville også ha en tydeligere politikk.

– Ønsker man at bemanningsbransjen skal fortsette å blomstre, eller vil man ta grep? Her har det offentlige stor påvirkningskraft, sa Skåle.

Dette er lønna i over 300 yrker

Geir Tore Mjønes fra LO i Namsos og omegn var opptatt av faste stillinger, og fryktet et todelt arbeidsliv.

– Vi må få bukt med deltidsproblematikken, mente han.

Geir Tore Mjønes fra LO i namsos og omegn.

Geir Tore Mjønes fra LO i namsos og omegn.

Helge Rønning Birkelund

Steinar Hammer fra Fellesforbundet fryktet poolordninger for resepsjonister og at bemanningsbyråer vil overta. Han hadde en bønn til sine fagforeningskolleger:

– Sjekk om de har tariffavtaler før dere velger hvilken hotell eller restauranter dere besøker. Støtt medlemmene våre, sa han.

Grete Mosand fra Fagforbundet var opptatt av omstillingene som foregår over en lav sko, mens Hege Grande, også fra Fagforbundet, pekte på privatiseringen av barnehagesektoren.

Hege Grande, Fagforbundet.

Hege Grande, Fagforbundet.

Helge Rønning Birkelund

Grete Mosand fra Fagforbundet.

Grete Mosand fra Fagforbundet.

Helge Rønning Birkelund

I privat sektor er bare hver femte barnehageansatt organisert. Vi er nødt til å komme oss ut for å rekruttere. Kan ikke bare sitte inne å ringe rundt til folk for å verve, mente hun.

Mens Sveinung Gundersen fra LO på Hitra og Frøya, og Skolenes Landsforbund var opptatt av frafallet i skolen og savner en ny skoleideologi. Han hevdet fagbevegelsen ikke i stor nok grad stemte på venstresiden ved høstens valg.

– Vi må meisle ut en helt ny skolepolitisk ideologi som løfter partiet. Det må hele venstresiden og Arbeiderpartiet gå sammen om, var hans budskap.

Sveinung Gundersen fra LO på Hitra og Frøya.

Sveinung Gundersen fra LO på Hitra og Frøya.

Helge Rønning Birkelund

Svensk LO tar lærdom av den norske valgkampen

LO-medlemmenes dom: LO var anonym i valgkampen

Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside

Annonse
Annonse