FÅR DOBBELT OPP: - Med dette opplegget får vi utnyttet tida veldig godt, mener helsefagelevene og -lærlingene Sander Vartdal Bråten og Live Tronerud Tolpinrud.
Werner Juvik
Hønefoss går nye veier
Ny miks av teori og praksis skal gi helsefagelever fagbrev - og studiekompetanse.
sidsel.hjelme@fagforbundet.no
S ander Vartdal Bråten ble kastet på dypt vann da han startet på helsefagutdanningen i høst. Allerede i første skoleuke var han ute i praksis, på Hvelven omsorgssenter i Hønefoss.
– Det var spesielt å begynne på en avdeling der alle var demente. Jeg er jo bare 15 år, og allerede første dag kom jeg veldig tett på de gamle som bor der, sier Sander.
Møtet med demente beboere satte spor, spor som motiverer til å jobbe videre, til å lære mer:
– Jeg føler jeg kan hjelpe dem til å få et bedre liv de siste årene. Det er dette som driver meg.
Får dobbelt opp
Sander og de 14 klassekameratene i klasse 1HSD på Hønefoss videregående er håndplukket til prøveprosjektet som startet i høst: Et utdanningsløp som skal gi elevene både fagbrev og studiekompetanse i løpet av fire år.
Elevene undertegnet lærekontrakt med Hole og Ringerike kommuner i første skoleuke og gikk rett ut i praksis én dag i uka. Det skal de fortsette med gjennom hele skoleåret. Praksisdelen trappes opp år for år (se faktaboks).
Kontaktlærer Knut Thorvaldsen har undervist helsefagelever i mange år, og vet det meste om frafall, om elever som hopper av fra fagutdanningene og velger studiekompetanse i stedet, og ikke minst om elever som sliter tungt med teorifagene.
– Noe må gjøres. Det er mangel på helsefagarbeidere, og søkningen til utdanningene går ned, så med denne utdanningen prøver vi å tenke nytt, sier
læreren som gir Live Mugaas, områdeleder på helse- og oppvekstfag, æren for å ha drevet fram det nye tilbudet.
Variert praksis
Live Tronerud Tolpinrud er en av elevene som har startet på «dobbeltløpet». Hennes første praksissted er Hole arbeidssenter, et trenings- og aktivitetssenter for folk med funksjonshemminger.
– Jeg er sammen med dem, skal sørge for at de gjør jobben sin, og mye handler om kommunikasjon.
I løpet av læretida skal Sander og Live sirkulere på flere typer arbeidsplasser. Samtlige elever skal jobbe både på sykehjem, i hjemmetjenesten og i tilrettelagte tjenester i løpet av de fire årene utdanningen varer.
Vekselvirkning
En måned etter oppstart er helsefagelevene og lærlingene storfornøyd med det nye tilbudet. Vekslingen mellom teori og praksis er en god måte å lære på, mener de:
– Vi lærer bedre når vi har praksis og får andre knagger å henge fagstoffet fra skolen på.
– Jeg får testet ut i praksis det vi lærer på skolen, og situasjoner jeg opplever i praksis, kan jeg ta med tilbake til skolen og diskutere med lærere og andre elever i timene. På den måten får jeg en helt annen erfaring, sier Live.
Begge to har hatt nytte av å diskutere
dilemmaer de har opplevd i praksis, og lært at de som ferskinger heller ikke alltid må gjøre som «alle andre» når de er ute i jobb.
– Rollen som elev gir mulighet til å være undrende og spørrende til det vi ser. Vi trenger ikke å kopiere det andre gjør, spesielt ikke om det er noe vi reagerer på.
Studiekompetanse viktig
Muligheten til å få studiekompetanse samtidig med fagbrevet var viktig for begge. Både Live og Sander har planer om å studere
videre når de fire årene er gjennomført.
– Med dette opplegget får vi utnyttet tida veldig godt. Samtidig er vi også garantert jobb når vi er ferdig, en fordel om vi skulle forandre planer underveis, sier Live.
Fagbrev og studiekompetanse på fire år
Elevene på helsefagarbeiderutdanningen tegner lærekontrakt samtidig med at de starter første år på helsefagutdanning i videregående.
Tilbudet er et samarbeid mellom Hønefoss videregående skole, Hole kommune og Ringerike kommune, der kommunene har forpliktet seg til å tegne lærekontrakt med elevene ved starten av skoleåret.
Opplæring i teori og praksis skjer parallelt:
Første år: 1 dag jobb – 4 dager skole
Andre år: 2 dager jobb – 3 dager skole
Tredje år: 3 dager jobb – 2 dager skole
Fjerde år: 4 dager jobb – 1 dag skole
Etter fullført løp har elevene både studiekompetanse og fagbrev.
Mest lest
LO-leder Peggy Hessen Følsvik, riksmekler Mats Ruland og NHO-leder Ole Erik Almlid etter at partene hadde blitt enige i lønnsoppgjøret.
Håvard Sæbø
LO og NHO er enige om årets lønnstillegg. Dette ble resultatet
Forhandlingene mellom LO, YS og NHO i årets lønnsoppgjør er krevende. Det medgir også riksmekler Mats Ruland.
Jan-Erik Østlie
Løsning i lønnsoppgjøret, ingen streik. Her er årets økonomiske ramme
Brede Edvardsen er nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund. Han frykter for konsekvensene hvis lavtlønte vektere mister tillegget i lønna.
Øyvind Aukrust
4.000 vektere kan miste tillegg i lønna: – Dette er et helt hårreisende krav av NHO, mener topptillitsvalgt
Hanna Skotheim
Nav er klare for å betale ut feriepenger på dagpenger før sommerferien
Martin Guttormsen Slørdal
Gunvor (81) har slitt ut åtte motorsager: – Jeg har mange trær på samvittigheten
KAN SMITTE: Fordi forurenset tøy kan etterlate seg koronavirus i hjemmet, bør arbeidsklær, for eksempel i helsevesenet, vaskes i et profesjonelt vaskeri og ikke hjemme, mener Industri Energi og Norsk Renseri- og Vakseriforening.
Ole Palmstrøm
Derfor advarer vaskeriene mot å vaske arbeidsklærne hjemme
Renholderne var blant de yrkesgruppene som fikk lavlønnstillegg i mellomoppgjøret i 2019.
Håvard Sæbø
Hvem kan få lavlønnstillegg i årets lønnsoppgjør? Disse fikk et ekstra løft sist
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO kan se fram til to intense dager når årets lønnsoppgjør skal avgjøres
Leif Martin Kirknes
Lønnsoppgjøret: Slik foregår meklingen
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Kommentar
Ihne Pedersen
«Norske journalister kjøper NHOs skambud til vanlige folk», skriver Mímir Kristjánsson
Debatt
Man blir sittende igjen med inntrykket av at sykepleierne alltid har blitt hengende etter på lønna. Det er feil, skriver Torgny Hasås. (Illustrsjonsfoto)
Colourbox.com
«Lederen i Sykepleierforbundet mener jeg har misforstått sykepleierlønna. Det er feil»
Administrerende direktør i NHO Ole Erik Almlid, riksmekler Mats Ruland og LO-leder Peggy Hessen Følsvik kommer til å ha mye med hverandre å gjøre gjennom meklingsinnspurten som foregår fredag og lørdag. Frist er natt til søndag.
Leif Martin Kirknes
Innspurten på lønnsoppgjøret er i gang: – Streik er en mulighet, sier LO-lederen
Ansatte som har vært permittert risikerer at store deler av ferietillegget spises opp av skattetrekk, hevder HR-selskapet Simployer.
Colourbox.com
Feriepenger på dagpenger blir ikke trukket i skatt i juni
Asfaltarbeidere er blant dem som står klare til å streike.
Dorthe Karlsen
2500 medlemmer av Arbeidsmandsforbundet kan gå ut i streik søndag
JUBLER: Peter Barkar, hovedtillitsvalgt i Implenia fram t il 15. april, jubler over at utenlandske anleggsarbeidere som ikke kommer seg på jobb, skal få kompensasjon med etterbetaling fra 29. januar. Bildet er tatt før korona en kom, da han fortsatt kunne møte opp på kontoret på Lysaker.
Sissel M. Rasmussen
De kom seg ikke på jobb: Nå skal EØS-pendlerne få kompensasjon for inntektstapet
Ole Erik Almlid og Peggy Hessen Følsvik.
Leif Martin Kirknes