JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Trondheimskonferansen

Høverstad: – Nesten alle i offentlig sektor kan få en svært dårlig pensjon

Nå er det forhandlingsinnspurt for offentlig tjenestepensjon.
Gudrun Høverstad fra aksjonen Forsvar offentlig tjenestepensjon mener at opplegget for pensjonsforhandlinger i offentlig sektor, bryter med pensjonsforliket i Stortinget.

Gudrun Høverstad fra aksjonen Forsvar offentlig tjenestepensjon mener at opplegget for pensjonsforhandlinger i offentlig sektor, bryter med pensjonsforliket i Stortinget.

Torgny Hasås

torgny@lomedia.no

1. mars er fristen for forhandlingene om ny offentlig tjenestepensjon. På Trondheimskonferansens siste dag var det nettopp dette spørsmålet som sto på dagsorden. Gudrun Høverstad fra aksjonen Forsvar offentlig tjenestepensjon holdt innledning og tok et oppgjør med det utgangspunktet som regjeringa har til forhandlingene.

Klare for å forhandle ferdig en ny offentlig tjenestepensjon

Taperne

Hun pekte på at dersom forslaget som regjeringa har fremmet blir vedtatt, vil det gi en rekke tapere. Uføre, de offentlige ansatte med særaldersgrense, de som går av med AFP før de er 66 år, de som har mindre enn 40 års opptjeningstid og de som har høyere sluttlønn enn gjennomsnittslønn vil alle tape.

– Det vil være mange som får en svært dårlig pensjon eller ikke mulighet til å gå av med pensjon.

– Hvem gjelder dette?

– Dette gjelder nesten alle i offentlig sektor, svarer Høverstad.

Den eneste vinneren Høverstad kunne peke på er han som jobber til han er 70 år. Han vil få omtrent dobbelt så mye i alderspensjon som hun som må gi seg ved 62 år.

Hillgunn (63) mistet AFP-en da hun byttet jobb - selv om både den gamle og den nye arbeidsgiveren hadde AFP-ordning

Trond (65) jobber fulltid, har lederlønn fra Tine – og tar samtidig ut AFP

Frist 1.mars

Det var i desember 2015 regjeringa la fram en rapport om offentlig tjenestepensjon. I desember i fjor sa organisasjonene ja til å forhandle på dette grunnlaget. En runde med utredninger foregår nå, og 1. februar begynner de egentlige forhandlingene som skal være avsluttet til 1. mars, i god tid før årets tariffoppgjør.

Dette er hovedpunktene i dragkampen om pensjonene til de offentlig ansatte

– I regjeringas dokument fra 2015 er det en rekke spørsmål som er utelatt, og det legges opp til en kraftig omfordeling fra de med slitsomme jobber til de som har mulighet til å stå i jobb til de fyller 67 år.

Pensjonsforliket

I 2005 inngikk partiene på Stortinget et pensjonsforlik. Her heter det at «Tjenestepensjon tilsvarende to tredjedeler av sluttlønn i offentlig sektor (bruttoordninger) videreføres.

Etter at det er vedtatt en ny modell for folketrygdens alderspensjon, må de offentlige tjenestepensjons-ordningene tilpasses den nye folketrygdmodellen, uten at dette svekker de offentlige tjenestepensjonene, men slik at de også omfattes av delingstall og ny indeksering.

Den endelige tilpasningen skal skje gjennom forhandlinger mellom partene i offentlig sektor.»

Høverstad mener at det opplegget som er utgangspunktet for forhandlingene nå, bryter med dette forliket.

Les mer fra Trondheimskonferansen:

LO-sekretær Tomasgard: – LO ønsker å gjenreise det rødgrønne samarbeidet, og gjerne få med seg resten av venstresida

Fellesforbundets leder mener regjeringen er for passiv i miljøpolitikken

Næringsmiddelindustrien fikk avgiftssjokk i desember

LO-lederen i Trondheim forlangte at hele salen skulle kle seg i rødt på Trondheimskonferansen

170 av deltakerne på Trondheimskonferansen brukte fredagen til å diskutere norsk arbeidslivs tyngste problemstillinger

Trondheimskonferansen flytter fra Folkets hus etter 30 år

Annonse
Annonse