Både statsminister Erna Solberg (H) (t.v.) og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) skal forklare seg i Stortingets åpne høring om trygdeskandalen 9. og 10. januar.
Nanna Aanes Wolden
Høring om Nav-skandalen 9. og 10. januar:
Høyre ser rødgrønt ansvar for trygdeskandalen: – Hvordan kunne alle glippe i innføringen av regelverket?
Dagens regjering har fått trygdeskandalen i fleisen, men Høyre krever svar på hva som gikk galt da den rødgrønne regjeringen innførte regelverket i 2012.
– Det er åpenbart at det ble gjort en feiltolkning den gangen, sier Svein Harberg (H) til NTB.
Han er nestleder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som 9. og 10. januar holder åpen høring om trygdeskandalen.
Til høringen kommer statsminister Erna Solberg (H), arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) og hennes forgjenger Robert Eriksson (Frp).
Men de rødgrønne slipper heller ikke unna. Tidligere utenriksminister og dagens Ap-leder Jonas Gahr Støre og de to tidligere arbeids- og sosialministrene Hanne Bjurstrøm (Ap) og Anniken Huitfeldt (Ap) må forklare seg.
p
Statsministeren i den rødgrønne regjeringen, dagens NATO-sjef Jens Stoltenberg, er imidlertid ikke innkalt.
Sakens kjerne er at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land.
Innført i 2011–2012
Den nå mye omtalte trygdeforordningen ble vedtatt innført i juni 2012. Solberg og hennes borgerlige regjering overtok som kjent makten året etter.
Hauglies redegjørelse i Stortinget 5. november, som formelt danner grunnlaget for høringen, dekker perioden fra innføringen av forordningen fram til i dag.
– Det som er forunderlig, er at feiltolkningen kunne skje av flere departementer og innføres uten at noen fanget det opp, sier Harberg.
– Hvordan kunne alle glippe i innføringen? Det er mitt viktigste spørsmål, fremholder han, og legger til:
– Når det nå ble satt spørsmålstegn ved det – hvordan greide både rettssystemet, behandlerne i Nav-systemet og enkelte i departementet å ikke rope varsku og sette i gang en skikkelig ny gjennomgang?
Viktige spørsmål
Det er også et åpent spørsmål om den norske feiltolkningen går helt tilbake til 1994, det året EØS-avtalen ble innført. Prinsippet om fri flyt av varer, tjenester, personer og kapital på tvers av grensene er selve fundamentet i EUs indre marked, som Norge er en del av.
Korrespondansen mellom kontrollkomiteen og Arbeids- og sosialdepartementet, som har ansvaret for Arbeids- og velferdsdirektoratet (Nav), har allerede vært omfattende. Likevel vil opposisjonen i høringen bore videre i de mest sentrale spørsmålene.
p
– Hvordan kunne det gå så galt? Hvordan kunne dette skje? Når oppdaget Hauglie dette? sa saksordfører Eva Kristin Hansen (Ap) til NTB da høringsprogrammet var klart.
SVs Freddy André Øvstegård peker på at Nav flere ganger lurer på hva de skal gjøre etter hvert som mistanken om feiltolkning oppstår, men ikke får svar fra departementet.
Kan bli mistillit
Statsråd Hauglie har allerede overlevd et mistillitsforslag i Stortinget, men det kan komme flere. De fire regjeringspartiene har imidlertid flertall, så arbeidsministeren sitter trygt inntil eventuelt ett eller flere av regjeringspartiene vender henne ryggen.
Også Nav-sjef Sigrun Vågeng sitter fortsatt i jobben, mens Navs ytelsesdirektør Kjersti Monland gikk av tidligere i høst.
Trygdeskandalen har også rammet påtalemyndigheten hardt, ettersom minst 85 personer kan være uriktig dømt som følge av feiltolkningen.
Saken sprakk omtrent samtidig med at mangeårig riksadvokat Tor-Aksel Busch var i ferd med å forlate stillingen. Han skal også forklare seg i Stortingets høring.
(©NTB)
kristian.sollie.skardalsmo@ntb.no
Fakta om Stortingets høring om trygdeskandalen
* Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holder åpen høring om trygdeskandalen 9. og 10. januar.
* Bakgrunnen for høringen er arbeids- og sosialminister Anniken Hauglies (H) redegjørelse om saken i Stortinget 5. november, samt etterfølgende korrespondanse mellom komiteen og regjeringen.
* Fra den rødgrønne regjeringsperioden skal tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) og de tidligere arbeids- og sosialministrene Anniken Huitfeldt (Ap) og Hanne Bjurstrøm (Ap) forklare seg.
* Fra dagens regjering skal statsminister Erna Solberg (H) og arbeids- og sosialministrene Hauglie og Robert Eriksson (Frp) forklare seg. Det skal også justisminister Jøran Kallmyr (Frp).
* Fra påtalemyndigheten er tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch innkalt.
* Fra Nav skal Nav-sjef Sigrun Vågeng og hennes forgjenger Joakim Lystad forklare seg.
* Også Trygderetten, Advokatforeningen og tillitsvalgte er invitert til høringen.
* Kjernen i saken er at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av dette.
(Kilde: NTB)
kristian.sollie.skardalsmo@ntb.no
Mest lest
MISFORNØYD: Raj Kumar Fylling er meget misfornøyd med egen lønnsutvikling i Skatteetaten. Ifølge lønnstatistikk fra etaten de siste fem årene er det store skjevheter i systemet.
Ole Palmstrøm
Raj (63) har fått 24.700 kroner i lønnshopp på fem år. Kollegaen fikk nesten 100.000 kroner mer
LO og NHO ble enige i årets lønnsoppgjør. Men hva ble de egentlgi enige om? FraFagbevegelse prøver å forklare resultatet.
Håvard Sæbø
Hvordan kan 2,25 kroner i timen bli 2,7 prosent? Lønnsoppgjøret forklart
2,7 PROSENT: Virke-direktør Torgeir Kroken (t.v.) og LO-nestleder Roger Heimli peker på at de har fått til samme resultat som i LO/NHO-oppgjøret.
Brian Cliff Olguin
Nytt lønnsoppgjør i havn: 34.000 ansatte får ny lønn
Noen av dagens koronaordninger gjelder ut juni, andre gjelder ut september. Her får du oversikten.
Emmie Olivia Kristiansen
16 støtteordninger du kan ha krav på nå. Her er den samlede oversikten
Sissel M. Rasmussen
Tonje (18) anbefaler yrket som nesten ingen jenter velger
Mange kan ha krav på gratis eller subsidiert tannbehandling uten å vite det. (Illustrasjonsfoto)
colourbox.com
Har du krav på gratis tannbehandling uten å vite det? Sjekk lista
For første gang på 10 måneder er Arbeiderpartiet større enn Høyre. Erna Solberg må med andre ord se opp til Jonas Gahr Støre igjen.
Leif Martin Kirknes
Ny måling: Nå er Ap størst igjen. Det har ikke skjedd siden juni i fjor
FÅR FERIEPENGER: Ørjan Strømhaug er glad for de ekstra pengene som vil tikke inn på kontoen. Han var permittert fra jobben på et personbilverksted fra mai til desember i 2020.
Tormod Ytrehus
Nå blir det likevel feriepenger på dagpenger for småbarnspappa Ørjan. Så mye kan han få
Nestledere i LO Stat: Henriette Jevnaker (t.v.) og Lise Olsen.
LO Stat
Lønnsoppgjøret: Så mye får helsearbeidere, postbud og operasangere
Nå er det snart tid for lønnsforhandlinger for store grupper av offentlig ansatte.
Emmie Olivia Kristiansen
Hva skjer i lønnsoppgjørene fremover? Åtte spørsmål og svar
Lønnsoppgjøret i helga var forhandlinger mellom LO og NHO i privat sektor, her ved LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-leder Ole Erik Almlid. Frontfaget utgjør cirka en tredjedel av dette oppgjøret, og rammen får betydning for de øvrige oppgjørene.
Håvard Sæbø
Hva er egentlig frontfagsmodellen? Du får svarene her
LO Media
Fagbevegelsen er samstemt: SV må med i en ny rødgrønn regjering
Wizz Air er i hardt vær igjen, etter at et lydopptak fra det som skal være et internt møte om hvem som skulle prioriteres i en oppsigelsesprofess, har lekket til pressen. Samtidig har selskapet tap i rumensk rett mot tidligere ansatte.
Helge Rønning Birkelund
Wizz Air tapte rettssak mot tidligere ansatte: – Det bør være en ordentlig tankevekker
Nå starter forhandlingene om lønna til postbud Lars Sigurd Sandve og 159.000 andre som er ansatt i bedrifter som er organisert i arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Alf Ragnar Olsen
Nå starter lønnsoppgjøret for helsearbeidere, postbud og operasangere
– Fra en ansvarlig posisjon skal vi ha en full gjennomgang av Nav og hvordan de som jobber i Nav, best kan gjøre den viktige jobben de er satt til å gjøre, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.
Øyvind Aukrust
Støre varsler full gjennomgang av Nav: Slik skal Norge bli best til å få folk i jobb igjen
Ghenet Zemichael Tewelde (51) får både fast jobb og etterbetalt tapt lønn, feriepenger og ikke-økonomisk tap.
Jærbladet
Alenemor Ghenet (51) måtte gjennom ni kontrakter og en rettssak - får endelig fast jobb
Renhold er en yrkesgruppe med lav lønn. I år får LO-organiserte på denne overenskomsten et lavlønnstillegg på 1 krone per time.
Erlend Angelo
Derfor er lavtlønte kvinner så viktig for LO
Senterpartiet faller 4,6 prosentpoeng til en oppslutning på 14 prosent i målingen.
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet kraftig fram i ny meningsmåling. Senterpartiet stuper
STØRSTE NHO-GROSSIST: Innen grossistbransjen som er organisert i NHO, er Rema Distribusjon den største aktøren. Nå får de ansatte der en minstelønn på over 220 kroner timen.
Roy Ervin Solstad
Solid lønnshopp for lager- og havnearbeidere
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil gi utenlandske arbeidstakere kompensasjon for tiden de blir hindret fra å jobbe i Norge på grunn av innreiserestriksjoner.
Jan-Erik Østlie