JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valg 2023

Høyre skal fjerne eiendomsskatten i Oslo: – Hvor har de tenkt å kutte? spør venstresida

To milliarder mindre i kommunekassa blir utfallet dersom eiendomsskatten fjernes. Det bekymrer medlemmer i byrådet før lokalvalget.
Høyre må vise hvor de har tenkt å kutte for å erstatte inntektene fra eiendomsskatten, mener venstresida i Oslo. Bildet er fra Bygdøy.

Høyre må vise hvor de har tenkt å kutte for å erstatte inntektene fra eiendomsskatten, mener venstresida i Oslo. Bildet er fra Bygdøy.

Colourbox.com

aslak@lomedia.no

Partiene på høyresida har lovet å fjerne eiendomsskatten hvis de vinner kampen om byrådet i Oslo.

Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans i Oslo, hevder at verken Høyre, Frp, Venstre eller KrF i sine alternative budsjetter har vist hva de vil kutte for å få inn nær to milliarder kroner.

Beløpet tilsvarer det byrådet med Ap, SV og MDG har budsjettert med i eiendomsskatt i 2024.

– Høyre er mer opptatt av å skjerme de rikeste fra å bidra med eiendomsskatt enn å skaffe ressurser til de nødvendige grepene Oslo trenger. Da må de også vise hvordan de tenker å kutte, sier Wilhelmsen til FriFagbevegelse.

Bekymret for kutt

Fra mange hold hevdes det at Høyre har gjort eiendomsskatten til den viktigste saken i valgkampen.

Wilhelmsen frykter at tilbudet om gratis kjernetid kan opphøre med et nytt byråd på høyresida.

Byrådet har innført gratis aktivitetsskole (AKS) for andre- og tredjeklassinger, og det kan spare en familie for 22.000 kroner per barn hvert år – uansett hva familien tjener og har i formue.

– Å kutte gratis aktivitetsskole og sende en regning på minst 22.000 kroner til hver familie med barn i aktivitetsskolen, ville kun dekke en liten del av bortfallet av eiendomsskatten, påpeker Wilhelmsen.

Aktuelt: Se hvor mye kommunen din tjener på eiendomsskatten

Borte i løpet av fire år

Eirik Lae Solberg, Høyres byrådslederkandidat, argumenterer mot å ha eiendomsskatt.

– Hvor mye vi nøyaktig vil redusere eiendomsskatten på bolig med de neste årene, er opp til kommunens årlige økonomiske handlingsrom, understreker Lae Solberg overfor FriFagbevegelse.

Det er først når både byrådet og regjeringen har lagt fram sine budsjettforslag, at Høyre vet hvor mye Oslo kommune har å rutte med neste år. 

– Målet er at denne eiendomsskatten er fjernet i løpet av de neste fire årene, sier han.

Mye lest: På Oslos nye sykehjem jobber ingen ekstravakter eller deltid

Større inntekter

Han bruker kommunes «enestående inntektsvekst» de siste årene som eksempel på at det ikke er nødvendig for høyresida å basere seg på denne milliardinntekten:

· Driftsbudsjettet har økt fra 52 til 71 milliarder kroner fra 2016 til 2023

· Overskudd fra 2015–2022 i netto driftsresultat er nær 23 milliarder kroner

· Driftsbudsjettet økte med fem milliarder kroner fra 2022 til 2023

Byrådslederkandidaten forklarer hvorfor partiet vil fase ut eiendomsskatten på boligene til folk.

– Det handler minst like mye om at kommunen må slutte å sløse, slutte å finne på stadig nye kostbare ting å bruke penger på, som hva vi vil kutte, sier han.  

Einar Wilhelmsen (MDG) er byråd for finans i Oslo kommune.

Einar Wilhelmsen (MDG) er byråd for finans i Oslo kommune.

Torgny Hasås

Bolig ryker først

Ifølge Høyres bystyreprogram for neste periode har partiet tidligere vist at det er mulig å drifte kommunen «bærekraftig og sikre tjenester med god kvalitet uten eiendomsskatt».

Derfor vil også partiet jobbe for å avvikle denne beskatningen. I den grad det må gjøres prioriteringer, er det eiendomsskatt på bolig som vil bli skrotet først.

1 milliard kroner fra eiendomsskatt på bolig utgjør 1,5 prosent av kommunens inntekter.

– Dette er mye penger, men for under ett år siden måtte byrådet i løpet av fire uker finne inndekning for like mye da regjeringen over natten endret grunnrenteskatten på vannkraft, sier Lae Solberg.

– Det er mulig Einar Wilhelmsen har fortrengt det, men når byrådet finner inndekning for 1 milliard på fire uker, skal Høyre selvsagt klare å gjøre det på fire år, legger han til. 

Arv etter 18 år med Høyre

Venstresida kom inn i byrådskontorene i 2015 etter 18 år med Høyre-styre.

– Da manglet det økonomisk handlingsrom til å innføre nødvendige klimatiltak og kraftfulle grep for utjevning av forskjeller, påstår byråden for finans.

– Høyres motstand mot å innføre eiendomsskatt for eiendommene i Oslo, gjorde det umulig å skaffe nok ressurser til å gjøre noe med disse utfordringene, sier han.

Arven etter Høyre-styret i Oslo var, ifølge Wilhelmsen, barn som ikke fikk gå på aktivitetsskole fordi foreldrene ikke hadde råd til å betale for ordningen.

Han hevder også at Oslo på det tidspunktet hadde de lengste barnehagekøene blant de store byene, i tillegg til at det «ikke hadde blitt bygget et nytt bad på 40 år». 

Eirik Lae Solberg (t.v.) er byrådslederkandidat for Høyre i Oslo. Her sammen med partiets Michael Tetzschner.

Eirik Lae Solberg (t.v.) er byrådslederkandidat for Høyre i Oslo. Her sammen med partiets Michael Tetzschner.

Leif Martin Kirknes

Beskyldes for usannheter

Nå har Wilhelmsen en klar beskjed til opposisjonen i Oslo:

– Høyre må de vise hvor de vil kutte milliardbeløpet de har lovet å fjerne i eiendomsskatt, sier han.

 Høyres byrådslederkandidat hadde håpet på en ærlig valgkamp. Han synes det er trist at finansbyråden sprer usannheter om partiets politikk.

– Byrådet vet at vi ikke vil kutte gratis halvdagsplass i aktivitetsskolen for alle, sier Lae Solberg, som ønsker en mer sosial politikk enn nå. De som tjener over to millioner kroner i året, skal derfor betale selv.  

– Dermed blir det penger til å tilby over 12.000 barn fra fattige familier minst én gratis organisert fritidsaktivitet i uka, forklarer byrådslederkandidaten. 

Annonse
Annonse