Nav
Høyre vil at sykmeldte skal omskoleres
Henrik Asheim (H) vil lære av Sverige. Det betyr at sykmeldte tidligere skal oppfordres til å ta andre stillinger.
Omskoleringen må skje i samråd mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og Nav.
Hanna Skotheim
helge@lomedia.no
Høyre vil verken foreslå karensdager eller kutt i sykelønnen etter seks måneder, slik andre tar til orde for.
Men partiets arbeidspolitiske talsperson, Henrik Asheim, er klar på at det er fullt mulig å gjøre noe med selve innretningen av dagens sykelønnsordning.
Gradert sykmelding
Henrik Asheim og Høyre mener gradert sykmelding skal være hovedregelen, og ikke full sykmelding, slik det oftest fungerer i dag.
– Spesielt den store økningen av psykiske plager kan løses gjennom en bedre tilrettelegging hos arbeidsgiveren, sier Asheim.
I forslaget til nytt partiprogram for Høyre, er også tidligere omskolering noe partiet vil satse på.
Asheim viser i til erfaringene fra vårt naboland Sverige.
– Noe av det man har fått til i Sverige, er at arbeidsgiver og fastlege kobles sammen på et tidligere tidspunkt, sier han.
I Norge skjer det først etter åtte uker.
Asheim understreker at legen ikke skal dele sensitiv informasjon.
– Men arbeidsgiver kan informere legen om stillingen til den sykmeldte og drøfte hvordan man for eksempel kan omskolere vedkommende til en litt annen stilling, finne en annen jobb samme sted, eller at vedkommende kan komme tilbake i arbeidslivet på en annen måte, sier Henrik Asheim.
Omskoleringen må da skje i samråd mellom arbeidsgiver, arbeidstaker og Nav.
– Det er kanskje ikke snakk om store, omfattende endringer. Men at det skjer ved at arbeidsgiver informerer om muligheter, påpeker Asheim.
Debatt: Ingen blir friskere av å bli fattigere
Kostnadsfordelingen
I sitt andre utkast til nytt arbeidsprogram, går Høyre også inn for å gjøre noe med innretningen av sykelønnen. I dag finansieres det ved at arbeidsgiver dekker de første 16 dagene. Deretter tar staten regningen.
LO og NHO er enige om å utrede en ny modell der staten trår til litt tidligere, mot at betaler litt av regningen etter en sykmelding på tre måneder.
– Vi vil endre kostnadsfordelingen mellom arbeidsgiver og staten. Arbeidsgiver skal få en mindre byrde på det fraværet man ikke kan gjøre noe med, for eksempel ved sykdom som influensa og så videre. Så kan arbeidsgiver bidra mer i forhold til fravær som det er mulig å gjøre noe med, sier Asheim.
Kommentar: Nå smelter isfronten mellom LO og NHO
Møtte statsråden
Henrik Asheim møtte arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna til debatt under NHO-konferansen onsdag.
Brenna poengterer at muligheten for gradert sykmelding ligger der allerede i dag.
– Om du er helt eller delvis sykmeldt, er avhengig av helsetilstanden din. Punktum. Det er fullt mulig å bli gradert sykmeldt i dag. Men det betinger at du ikke er hundre prosent syk, sier Brenna.
Hun poengterer at muligheten for tidligere omskolering lå i stortingsmeldingen hun la fram i høst.
– Og Nav-direktøren snakket om at de er i gang med det samme fra scenen i dag.
Tonje Brenna møtte Henrik Asheim på NHO-konferansen.
Jan-Erik Østlie
Arbeidsministeren forteller at hun er opptatt av at vi bruker arbeidsmarkedstiltak tidligere i møte med de som er utenfor arbeidslivet.
– Det er helt riktig vei å gå. Det er ikke noe annet enn at Høyre foreslår det samme som har vært Arbeiderpartiets politikk lenge, hevder Brenna.
Mye lest: Merethe har sett kolleger kaste opp i søppelbøtta mens de lager mat
Avhengig av IA-avtale
Hun poengterer at en endret kostnadsfordeling av sykelønnsavtalen mellom bedrift og staten, betinger en avtale man er enig.
– I dag er ikke det en aktuell problemstilling, fordi vi ikke har noen IA-avtale, påpeker arbeidsministeren.
– Vi må få flere inn i arbeid og gjøre alt vi kan for å få fraværet ned. Skal vi lykkes med det må vi samarbeide. Da må arbeidslivets organisasjoner bli enige. Det har kommet positive signaler i så måte det siste døgnet. Det er jeg glad for. Jeg skal være mitt ansvar bevisst å legge fram og følge opp politikk slik at flere kommer i jobb og kan være i jobb, sier Brenna.