Susanna Gideonsson er svensk LO-leder og frykter hva den nye borgerlige regjeringen stiller i stand for fagbevegelsen.
Helge Rønning Birkelund
Valget i Sverige
Høyresidens valgseier vil ramme arbeidsfolk hardt, mener svensk LO-leder
Susanna Gideonsson frykter at flere rettigheter vil svekkes radikalt av en borgerlig regjering støttet av Sverigedemokraterna.
helge@lomedia.no
Den nordiske faglige samorganisasjonen (NFS) fyller 50 år og feirer det med en tredagerskonferanse i Oslo. Organisasjonen favner både LO, Unio og YS fra Norge, og har vært ledet av den norske LO-lederen, Peggy Hessen Følsvik, før Island nå tar over presidentskapet etter denne konferansen.
Sveriges LO-leder, Susanna Gideonsson, frykter at regjeringsskiftet i hennes hjemland kan få store konsekvenser for landets fagbevegelse. Selv om det ennå ikke er avklart hva slags regjering man vil få.
Kommentar: «Valgresultatet i Sverige er historisk og skremmende»
Begrenset streikevåpen
Gideonsson poengterer at det i utgangspunktet er fire helt ulike partier som skal styre Sverige nå.
– Alle de fire høyrepartiene i det mest aktuelle regjeringsalternativet har i ulik grad forslag som vil ramme våre forbundsmedlemmer hardt, sier den svenske LO-lederen til FriFagbevegelse.
– De vil senke A-kassen, nivået på ledighetstrygden. De vil redusere sykepengene radikalt. Det handler om at man vil fjerne muligheten vår til å gå til streik. Det handler om mange slike saker, som vil gå ut over arbeidsmarkedspolitikken, legger hun til.
– Gjør meg ulykkelig
Ifølge en valgdagsmåling stemte 41 prosent av LO-medlemmer på Socialdemokraterna, men hele 27,5 prosent av LO-medlemmene stemte på Sverigedemokraterna – partiet som svensk LO mest av alt frykter kan sette faglige rettigheter på spill.
– Hva synes du om det?
– Det gjør meg ulykkelig. Men det er også et resultat av det samfunnet vi har i dag, hvor veldig mye av offentlig sektor er privatisert. Det innebærer at private bedrifter etablerer seg på steder hvor de kan tjene mest mulig penger. Det innebærer at samfunnet svikter og at ting ikke finnes på plass i mer grisgrendte strøk når man trenger det, sier Susanna Gideonsson.
Sverigedemokraterna (SD) har spesielt økt oppslutningen i grisgrendte strøk, og andre områder hvor Socialdemokraterna og Centerpartiet tidligere har stått sterkt.
– Der har de funnet sin plass. Frustrasjonen blir ganske stor når du ikke lenger har tjenestene nær deg. Da har SD enkle løsninger på problemene, legger hun til.
Statistikken viser også store forskjeller mellom kvinner og menn. Menn er opptatt av lovbrudd, straff, strøm og bensinpriser og har stemt på SD. Kvinner stemmer ut fra sine viktige saker, omsorg, skole og mykere spørsmål. Og stemmer i mindre grad på SD.
Brukte mye penger
Svensk LO har aldri brukt så mye penger på en valgkamp som i høst, og oppfordret sine medlemmer til å stemme på Socialdemokraterna.
– Var det feil strategi?
– Svensk LO har gjort en riktig bra valgkamp. Vi snakket personlig med 630 000 medlemmer og Socialdemokraterna økte også oppslutningen, mener hun.
– Samtidig gjorde Vänsterpartiet og Centerpartiet et dårligere valg. Da får vi ikke til en koalisjon på venstresiden som vi ønsket oss, sier Susanna Gideonsson til FriFagbevegelse.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
Brian Cliff Olguin
Uføre må kunne beholde mer av arbeidsinntekten, mener stortingsflertall
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Arild Martinsen (55) er bekymret for pensjonen: – Ingen kunne forestilt seg at endringene skulle skje så fort.
Ylva Lie Bjerke
Arild har jobbet i kommunen i 14 år. Nå er han bekymret for pensjonen
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Her er Skitbyen-Berits ti råd til Nav: – Det er ingenting som forbauser meg
Under Datatilsynets tilsyn hos Nav ble det avdekket tolv lovbrudd.
Hanna Skotheim
Nav får gebyr på 20 millioner kroner: – Saken er svært alvorlig
Debatt
Alf Ragnar Olsen