JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Valget i Sverige

Høyresidens valgseier vil ramme arbeidsfolk hardt, mener svensk LO-leder

Susanna Gideonsson frykter at flere rettigheter vil svekkes radikalt av en borgerlig regjering støttet av Sverigedemokraterna.
Susanna Gideonsson er svensk LO-leder og frykter hva den nye borgerlige regjeringen stiller i stand for fagbevegelsen.

Susanna Gideonsson er svensk LO-leder og frykter hva den nye borgerlige regjeringen stiller i stand for fagbevegelsen.

Helge Rønning Birkelund

helge@lomedia.no

Den nordiske faglige samorganisasjonen (NFS) fyller 50 år og feirer det med en tredagerskonferanse i Oslo. Organisasjonen favner både LO, Unio og YS fra Norge, og har vært ledet av den norske LO-lederen, Peggy Hessen Følsvik, før Island nå tar over presidentskapet etter denne konferansen.

Sveriges LO-leder, Susanna Gideonsson, frykter at regjeringsskiftet i hennes hjemland kan få store konsekvenser for landets fagbevegelse. Selv om det ennå ikke er avklart hva slags regjering man vil få.

Kommentar: «Valgresultatet i Sverige er historisk og skremmende»

Begrenset streikevåpen

Gideonsson poengterer at det i utgangspunktet er fire helt ulike partier som skal styre Sverige nå.

– Alle de fire høyrepartiene i det mest aktuelle regjeringsalternativet har i ulik grad forslag som vil ramme våre forbundsmedlemmer hardt, sier den svenske LO-lederen til FriFagbevegelse.

– De vil senke A-kassen, nivået på ledighetstrygden. De vil redusere sykepengene radikalt. Det handler om at man vil fjerne muligheten vår til å gå til streik. Det handler om mange slike saker, som vil gå ut over arbeidsmarkedspolitikken, legger hun til.

– Gjør meg ulykkelig

Ifølge en valgdagsmåling stemte 41 prosent av LO-medlemmer på Socialdemokraterna, men hele 27,5 prosent av LO-medlemmene stemte på Sverigedemokraterna – partiet som svensk LO mest av alt frykter kan sette faglige rettigheter på spill.

– Hva synes du om det?

– Det gjør meg ulykkelig. Men det er også et resultat av det samfunnet vi har i dag, hvor veldig mye av offentlig sektor er privatisert. Det innebærer at private bedrifter etablerer seg på steder hvor de kan tjene mest mulig penger. Det innebærer at samfunnet svikter og at ting ikke finnes på plass i mer grisgrendte strøk når man trenger det, sier Susanna Gideonsson.

Sverigedemokraterna (SD) har spesielt økt oppslutningen i grisgrendte strøk, og andre områder hvor Socialdemokraterna og Centerpartiet tidligere har stått sterkt.

– Der har de funnet sin plass. Frustrasjonen blir ganske stor når du ikke lenger har tjenestene nær deg. Da har SD enkle løsninger på problemene, legger hun til.

Statistikken viser også store forskjeller mellom kvinner og menn. Menn er opptatt av lovbrudd, straff, strøm og bensinpriser og har stemt på SD. Kvinner stemmer ut fra sine viktige saker, omsorg, skole og mykere spørsmål. Og stemmer i mindre grad på SD.

Brukte mye penger

Svensk LO har aldri brukt så mye penger på en valgkamp som i høst, og oppfordret sine medlemmer til å stemme på Socialdemokraterna.

– Var det feil strategi?

– Svensk LO har gjort en riktig bra valgkamp. Vi snakket personlig med 630 000 medlemmer og Socialdemokraterna økte også oppslutningen, mener hun.

– Samtidig gjorde Vänsterpartiet og Centerpartiet et dårligere valg. Da får vi ikke til en koalisjon på venstresiden som vi ønsket oss, sier Susanna Gideonsson til FriFagbevegelse.

Warning
Annonse
Annonse