JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jordbærplukkere i Norge

Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr

Bonden sier at det store gebyret er med på at han slutter å dyrke jordbær.
For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

torgny@lomedia.no

Arbeidstilsynet har ilagt Geir Hæhre et overtredelsesgebyr på 250.000 kroner. Hæhre ble kjent i fjor sommer da flere polske jordbærplukkere fortalte om det de mente var dårlige arbeidsforhold. Dette førte til at Arbeidstilsynet gjorde tilsyn. Der fant de mange brudd på bestemmelsene om arbeidstid, brudd på allmenngjøringsloven som fastsetter minstelønn for arbeid i landbruket og mangler ved lønnsslipp og innkvartering.

Til sammen ga Arbeidstilsynet 11 pålegg i saken. Arbeidstilsynet mener de har avdekket alvorlige eller gjentatte lovbrudd som kan få store konsekvenser for arbeidstakernes helse og sikkerhet.

Det var Avisa Hadeland som først skrev om gebyret. FriFagbevegelse skrev sommeren 2020 en rekke saker om forholdene rundt Geir Hæhres jordbærproduksjon.

Mye lest: Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse

Ansatte ville ikke jobbe

I sitt svar til Arbeidstilsynet benekter ikke Hæhre de kritikkverdige forholdene, men ber om at gebyret reduseres. Han skriver at koronaepedemien ikke har påvirket resultatet i nevneverdig grad. «Det som påvirket resultatet i 2020-sesongen var den delen av de ansatte som ikke ville jobbe. På grunn av dette fikk jeg ikke høstet hele avlingen og tapte dermed inntekter.»

Arbeidstilsynet sier at gebyret er så stort at det skal ha tilstrekkelig preventiv effekt.

Til dette svarer Hæhre: «Jeg synes at det er urimelig, at en av grunnene til gebyrets størrelse er at det skal ha preventiv virkning på bransjen for øvrig. Gebyrets størrelse og saken for øvrig har så stor preventiv virkning på meg og min familie, at jeg avslutter jordbærproduksjon!»

Mye delt: Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet

Avlingssvikt

Ifølge avisa Hadeland har Hæhre mottatt 366.322 kroner for avlingssvikt i fjor på grunn av klimatiske forhold. Det vil si at mange planter ikke hadde overlevd vinteren.

Selv om Hæhre sier at han skal legge ned jordbærproduksjonen, sier han til avisa Hadeland at han skal produsere jordbær i år også.

– Det er åpnet opp for å søke om innreise for arbeidere som har vært i landet før. Jeg skal søke om å få inn rundt 20 av mine faste veteranplukkere, men om det blir innvilget gjenstår å se. Det er det Landbruksdirektoratet som avgjør, sier han til avisa.

Fikk du med deg denne? Bonde etter knusende tilsynsrapport: – Jeg kommer til å slutte med jordbærdyrking

150.000 kroner i koronabot

– Jeg ønsker å prøve et samarbeid med Nav om noen norske jordbærplukkere i tillegg til de faste veteranplukkerne. Det er uansett snart slutt på jordbærproduksjon for meg. Flere traktorer og annet utstyr er allerede solgt. I årene fremover skal jeg leie ut jorda, avslutter han.

Ifølge avisa ble Hæhre i februar også ilagt en bot på 150.000 kroner for brudd på karantenebestemmelsene.

Warning
Annonse
Annonse