For sesongarbeidere i landbruket er det fastsatt en lovbestemt minstelønn, allmenngjort lønn, på 123,15 kroner i timen. Mange jordbærprodusenter lar arbeiderne jobbe akkord. (Illustrasjonsfoto)
Håvard Sæbø
Jordbærplukkere i Norge
Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr
Bonden sier at det store gebyret er med på at han slutter å dyrke jordbær.
torgny@lomedia.no
Arbeidstilsynet har ilagt Geir Hæhre et overtredelsesgebyr på 250.000 kroner. Hæhre ble kjent i fjor sommer da flere polske jordbærplukkere fortalte om det de mente var dårlige arbeidsforhold. Dette førte til at Arbeidstilsynet gjorde tilsyn. Der fant de mange brudd på bestemmelsene om arbeidstid, brudd på allmenngjøringsloven som fastsetter minstelønn for arbeid i landbruket og mangler ved lønnsslipp og innkvartering.
Til sammen ga Arbeidstilsynet 11 pålegg i saken. Arbeidstilsynet mener de har avdekket alvorlige eller gjentatte lovbrudd som kan få store konsekvenser for arbeidstakernes helse og sikkerhet.
Det var Avisa Hadeland som først skrev om gebyret. FriFagbevegelse skrev sommeren 2020 en rekke saker om forholdene rundt Geir Hæhres jordbærproduksjon.
Mye lest: Paulina og vennene kom til Norge for å plukke jordbær. Etter tre dager reiste de hjem i fortvilelse
Ansatte ville ikke jobbe
I sitt svar til Arbeidstilsynet benekter ikke Hæhre de kritikkverdige forholdene, men ber om at gebyret reduseres. Han skriver at koronaepedemien ikke har påvirket resultatet i nevneverdig grad. «Det som påvirket resultatet i 2020-sesongen var den delen av de ansatte som ikke ville jobbe. På grunn av dette fikk jeg ikke høstet hele avlingen og tapte dermed inntekter.»
Arbeidstilsynet sier at gebyret er så stort at det skal ha tilstrekkelig preventiv effekt.
Til dette svarer Hæhre: «Jeg synes at det er urimelig, at en av grunnene til gebyrets størrelse er at det skal ha preventiv virkning på bransjen for øvrig. Gebyrets størrelse og saken for øvrig har så stor preventiv virkning på meg og min familie, at jeg avslutter jordbærproduksjon!»
Mye delt: Konrad og Klaudia jobbet 50-timersuke i jordbæråkeren. Da lønnsslippen kom, fikk de hakeslepp og sluttet
Avlingssvikt
Ifølge avisa Hadeland har Hæhre mottatt 366.322 kroner for avlingssvikt i fjor på grunn av klimatiske forhold. Det vil si at mange planter ikke hadde overlevd vinteren.
Selv om Hæhre sier at han skal legge ned jordbærproduksjonen, sier han til avisa Hadeland at han skal produsere jordbær i år også.
– Det er åpnet opp for å søke om innreise for arbeidere som har vært i landet før. Jeg skal søke om å få inn rundt 20 av mine faste veteranplukkere, men om det blir innvilget gjenstår å se. Det er det Landbruksdirektoratet som avgjør, sier han til avisa.
Fikk du med deg denne? Bonde etter knusende tilsynsrapport: – Jeg kommer til å slutte med jordbærdyrking
150.000 kroner i koronabot
– Jeg ønsker å prøve et samarbeid med Nav om noen norske jordbærplukkere i tillegg til de faste veteranplukkerne. Det er uansett snart slutt på jordbærproduksjon for meg. Flere traktorer og annet utstyr er allerede solgt. I årene fremover skal jeg leie ut jorda, avslutter han.
Ifølge avisa ble Hæhre i februar også ilagt en bot på 150.000 kroner for brudd på karantenebestemmelsene.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
VIL UTVIKLE SEG: Helsefagarbeider Therese Madelen Nord-Kongskog vil gjerne ta en bachelorgrad for å kunne få mer ansvar og faglig utvikling i jobben.
Bjørn A. Grimstad
Helsefagarbeider Therese Madelen (33) vil bli sykepleier, men fagbrevet gir null poeng
DYRT: Det kan koste arbeidsgjevarar fleire hundre tusen kroner i bot, om dei får tilgang til epost dei ikkje har lov til. Datatilsynet har sett eksempel på arbeidsgjevarar som fekk tilgang til privat epost til tilsette.
Colourbox
Sjefen fekk alle e-postane til den sjukmelde: Det enda med 400.000 kroner i bot
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
ULOVLIG: – Det er ikke rett fram for en arbeidsgiver å trekke ansatte i lønn, sier Petter Dreier.
André Kjernsli
Kiosksjef truet en ansatt med lønnstrekk ved mobilbruk
PEKER UT SYNDEBUKKER Enova har vært mer opptatt av å få folk til å spise mindre rødt kjøtt enn å få folk til å energieffektivisere, hevder Nelfo-direktør Tore Strandskog. Han gir politikerne skylda for det han mener er Enovas vage mandat.
Knut Viggen
Ut mot grønn strømavgift: Forbrukerne får lite tilbake
Kommentar
Under pandemien var det enklere for det gamle flertallet på Stortinget, som lå til høyre, å hente pengene til politikken sin med økt oljepengebruk. Det går ikke lenger, skriver Trygve Svensson.
Ole Berg-Rusten/NTB
«Hvordan hadde det vært om Listhaug og Solberg styrte nå?»
MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,
Arkivbilde: Petter Pettersen
Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik
Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.
Simen Aker Grimsrud
Arbeidsledigheten er rekordlav, men Nav-tillitsvalgt Steinar vil ha mer penger til å få folk ut i arbeid
HUSK: Du må ha sykmelding fra lege, og huske å si fra til sjefen din hvis du blir syk i ferien og ønsker deg ny ferie med lønn senere.
Colourbox.com
Syk i ferien? Dette kreves for at du får ny ferie med lønn
22. august er alle skolene i landet i gang. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
Her tas lærerne i LO ut i streik. Se lista over uttaket
Håvard Haugen er ungdomstillitsvalgt og hovedtillitsvalgt for Industri Energi ved Hydro Årdal.
Egil Brandsøy
Håvard (26) tar mer ansvar i arbeidslivet enn eldre: – Vi må kjempe for godene
INNSYN: Har telefonen din ein MDM`app har du god grunn til å sjekke kva arbeidsgjevar sjekkar av informasjon om deg. Du har også krav på å få vite kva informasjon appen samlar inn og korleis den blir brukt.
Øystein Windstad
Har du jobbtelefon? Du anar ikkje kva sjefen kan finne ut om deg
HEKTISK: For hovedtillitsvalgt Joachim Andersen ved Eramet Sauda bestod mandagen av mange telefoner og rigging til streik ved smelteverket.
Petter Pettersen
For første gang på 52 år er det streik ved smelteverket i industribygda
Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.
Jan Kåre Ness / NTB
Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør
Tidligere partitopp i Arbeiderpartiet, Trond Giske, er blitt leder av det største lokallaget i partiet – Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim
Beate Oma Dahle / NTB
Giske går mot regjeringens planer om kraftutbygging
NY KRAFT: – Først og fremst må Norge få fortgang på utbygginga av ny, fornybar kraft. Og vi må få fart på energieffektivisering, sier forbundsleder Jan Olav Andersen.
Knut Viggen
Klima må gå foran strømpriskrise, mener EL og IT-lederen. Her er hans beskjed til politikerne
Debatt
Energimarkedet undergraver framtidas fellesskap, skriver Aslak Sira Myhre.
Kai Hovden
«Nei, strøm er ikke vanskelig», skriver Aslak Sira Myhre
NTL-nestleder Ellen Dalen synes det er uheldig at mange sliter med å viske ut skillet mellom arbeid og hjem.
Ole Palmstrøm
Vi blander jobb og fritid mer etter pandemien: – Svært uheldig
Kommentar
Høyreleder Erna Solberg kan garantere at hun ville ha fått på plass strømstøtte til næringslivet. Men snakker mindre om hva annet hun vil gjøre med strømmen.
Ole Berg Rusten / NTB