EUs fjerde energipakke
Jørn Eggum er lei høye strømpriser: – Folket har fått nok
På vegne av over 175.000 medlemmer i Fellesforbundet stiller han nå tre krav.
– Det er på tide å innrømme at dette ikke har gått i nordmenns favør, sier Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
aslak@lomedia.no
I en flammende appell tirsdag, holdt på en fanemarkering i regi av Industriaksjonen, krevde Jørn Eggum et oppgjør med markedsstyringen av strømmen.
Han frykter flere av direktivene i EUs fjerde energipakke.
Eggum er leder av Fellesforbundet, som er LOs største i privat sektor, og sitter dessuten i Arbeiderpartiets mektige sentralstyre.
Han og regjeringspartner Sp, mener Norge og Stortinget må si nei til den siste pakka fra EU.
Årsaken er historisk dyr strøm i Norge og EUs nye regler.
– Vi mener at strømpriser bør være forutsigbare, samtidig som de fremmer forsyningssikkerhet, ny industri og oppnår klimamål, sa han i sin appell.
Debatt: Industriaksjonen med falske budskap
Tre krav i kraftpolitikken
Fellesforbundets sa et tydelig nei til EUs fjerde energipakke på landsmøtet i oktober i fjor. Det var et skudd for baugen for Jonas Gahr Støres tilnærming til Europa.
På vegne av over 175.000 medlemmer i Fellesforbundet krever Eggum følgende:
1. Stortinget må stemme nei til EUs energibyrå Acer og en tettere tilknytning til Europa
2. Regjeringen må reforhandle kablene i Sør til Tyskland og Storbritannia.
3. Danmarkskablene Skagerak 1 og Skagerak 2 må ikke bli forlenget i 2025.
Fellesforbundets leder har tidligere advart Ap mot å danne flertall med Høyre for EUs omstridte energipakke.
Fakta om EUs fjerde energipakke
Den blir karakterisert som den mest omfattende noensinne, og består av åtte lover som forbedrer og skjerper inn dagens klima- og energiregelverk.
Utbygging av mer fornybar kraft og mer energieffektivisering er to nøkkelord.
Pakken gir også en større og viktigere rolle til Acer, som er EU-landenes overordnede reguleringsmyndighet for energi.
Pakken ble vedtatt i EU i 2019 og er nå til vurdering for å bli innlemmet i EØS-land som Norge.
Målet med pakken er å tilrettelegge for overgangen fra fossil til ren energi, oppfylle klimaforpliktelsene i Parisavtalen og sørge for forsyningssikkerhet og konkurransedyktige energipriser.
Prøver å påvirke Stortinget
Den omtalte pakken er for lengst vedtatt av EU. Nå ligger den i Energidepartementet i påvente av et norsk vedtak i Stortinget.
EUs fjerde energipakke inneholder nye krav til fornybar energi og energisparing. Den betyr også at EUs energibyrå får en større rolle og mer myndighet.
Fellesforbundets leder vil gjøre alt som står i hans makt for å hindre at Stortinget stiller seg bak og godkjenner pakken.
– Nå er det på tide å innrømme at sammenkoblingen av de europeiske kraftsystemene og markedene ikke har gått i nordmenns favør, påpekte Eggum.
– Det er åpenbart at kraftbørs kombinert med eksportkabler i sør har ført til dyrere priser på strømmen for bedrifter og folk, la han til.
Kraftnerden: SV-er Ådne Naper gir tommel opp for både vindkraft og EUs fjerde energimarkedspakke
Mellom 80 øre og én krone
Det er et faktum at strømprisen i Europa, som Norge er direkte koblet til, vil svinge mye mer på grunn av økt andel av fornybar kraft, mener Eggum.
– Når tysk kull og kjernekraft erstattes med vindmøller og solpaneler, gir det oss et stabilt høyere prisnivå.
Han viste til at Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE) sier det samme. Ifølge NVE skal vi ha en strømpris på mellom 80 øre og én krone de neste ti årene.
– Det kommer vi aldri til å godta, sa Eggum, som vil frigjøre Norge gjennom å melde oss ut av energibyrået Acer.
En skyhøy pris
Industriaksjonen, som Eggum talte til, ønsker politisk kontroll over vannkrafta. De mener at EUs fjerde energipakke vil svekke lokaldemokratiet.
– Det mest alvorlige er at den i realiteten fullfører Norges integrasjon i EUs kraftmarked, og da er det vanskelig å snu, mener Eggum.
Han sier at Fellesforbundets medlemmer aldri vil akseptere at Norge ikke selv kan bestemme hvor mye kraft som kan selges gjennom kablene.
– Tiden for å eksportere vårt konkurransefortrinn ut av landet må være over. De siste vintrene har vist hvordan vi betaler en skyhøy pris for å ha forsyningssikkerhet, påpekte han.
Avslørt: Strømkunder betaler for mer enn de bruker
Verdier og velferd
Eggum vektla at muligheten for å importere kraft er en viktig sikkerhet for det norske kraftsystemet.
– Kablene til Tyskland og Storbritannia, derimot, er en annen historie. Disse kablene fører bare til økte strømpriser og tap av konkurransefortrinn, hevdet han.
Verdier og velferd må skapes gjennom forbruk av kraft, ikke gjennom salg av kraft, ifølge Fellesforbundets leder.
– Folket har fått nok, og regjeringen kan og bør handle, sa han.
Splitter Ap og Sp
I sommer skrev Aftenposten at Sp ønsker at regjeringen legger ned veto mot EUs fjerde energipakke. Norge har aldri før brukt denne muligheten.
Saken splitter Ap og Sp dypt, og den delen av pakken som har fått mest oppmerksomhet, er fornybardirektivet.
Hovedbudskapet fra Industriaksjonen er at Norge må bruke reservasjonsretten i EØS mot EUs fornybardirektiv og resten av fjerde energipakke.
På spørsmål fra Aftenposten om det er aktuelt for regjeringen å legge ned veto, svarer statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) følgende:
– Vi styrer på grunnlaget i EØS-avtalen. Energisamarbeidet er en del av EØS-avtalen. Min holdning er at vi tar sak for sak.
Debatt: Vi vil få industridød lenge før det norske kraftsystemet går i underskudd
Støtte til pakka
Støtten til EUs fjerde energipakke bygger på en tro om at den vil gi mer fornybar energi og mer effektiv bruk.
Dette er også noe Høyre viser til. I pakken, som består av åtte nye lover, er det et viktig krav for partiet at minst 32 prosent av energimiksen skal være fornybar innen 2030.
Venstre mener det er bred støtte i Stortinget for å innføre dette regelverket. Partiet sier ja fordi pakka skjerper klima- og energiregelverket, og er en forutsetning for at Europa skal nå klimamålene.
Det er uaktuelt for Sp å sitte i en regjering som innfører EUs fjerde energipakke.
Et ja fra regjeringen blir sett på som en alvorlig myndighetsoverføring av makt over energipolitikken. Partiet vil ikke at Norge skal gi fra seg makt som påvirker norske kraftpriser.