JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
LETTET: Jorun Valmestadrød er lettet for HK og arbeidsgiveren kom fram til en ordning slik at hun fikk beholde AFP-en sin.

LETTET: Jorun Valmestadrød er lettet for HK og arbeidsgiveren kom fram til en ordning slik at hun fikk beholde AFP-en sin.

Brian Cliff Olguin

Jorun (62) holdt på å miste pensjonen verdt 1,1 millioner kroner

Et tilfeldig møte med en ansatt i Handel og Kontor (HK) gjorde at butikkmedarbeider Jorun Valmestadrød fikk beholde avtalefestet pensjon (AFP).29.03.2021
07:00
29.03.2021 09:22

brian.cliff.olguin@lomedia.no

62 år gamle Jorun Valmestadrød sitter på verandaen sin og nyter soltrålene. Hun var ikke like rolig i fjor da hun fikk greie på at hun holdt på å miste den avtalefestede pensjonen sin, til en verdi av 1,1 millioner kroner.

Her forteller hun historien om hvordan det kunne skje. Vi må spole tilbake til våren i fjor, da Valmestadrøds verden ble snudd på hodet.

Tilfeldig besøk

To organisasjonsmedarbeidere fra HK var på besøk i butikken i Tønsberg for å verve medlemmer. En av dem dro kjensel på Jorun fra da hun jobbet i en annen dagligvarebutikk. Han spurte hva hun gjorde der. Valmestadrød fortalte at hun hadde blitt tilbudt jobb her, og at hun nå hadde jobbet her siden høsten 2017. I den gamle jobben hadde hun hatt ansvar for posten, og siden den delen av butikken var lagt ned, syntes hun det var flott å få det samme ansvaret i den nye jobben.

Dessuten skulle hun få beholde den avtalefestede pensjonsavtalen sin. For henne var det den viktigste forutsetningen for at hun hadde takket ja til jobben. Arbeidsgiveren hadde forsikret henne om at hun fikk beholde AFP-en.

Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale har rett til Avtalefestet pensjon (AFP). Den kommer i tillegg til alderspensjon fra folketrygden og obligatorisk tjenestepensjon, og kan tas ut fra fylte 62 år (se faktaboks).

Les også: Det er brudd i årets lønnsoppgjør. Dette bør du vite

– Trodde ikke det var sant

Organisasjonsarbeideren ble svært overrasket. For han kunne fortelle at det ikke var tariffavtale på Valmestadrøds nye arbeidsplass, og at hun dermed ikke hadde rett til AFP.

– Nei, men kjære vene, da får du ikke noe AFP. Er du klar over hvor mye penger du nå har gått glipp av, sa han til meg.

Jorun forteller med hviskende stemme, som for å understreke alvoret i situasjonen.

– Jeg trodde ikke det var sant. Jeg hadde blitt lovet at AFP-en var sikra, sier hun.

For å kunne ta ut AFP, må du ha jobbet sju av de ni siste årene i en bedrift med tariffavtale når du fyller 62 år. Jorun Valmestadrød hadde jobbet i nesten tre år i denne jobben, i den tro at hun kunne gå av med AFP som 62-åring. Nå så det ut som om hun hadde mistet retten til AFP, som er beregnet til å gi en gjennomsnittlig arbeidstaker cirka 1,1 million kroner i pensjon. Dessuten ville Valmestadrød trolig ikke ha råd til å gå av som 62-åring, men måtte stå i full jobb til fylte 67 år.

Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

Tarifflønn ikke tariffavtale

HK-medlemmet visste ikke sin arme råd. Hun hadde spurt arbeidsgiveren sin om hun var sikret AFP, og fått det bekreftet, forteller hun. Verken butikksjefen eller butikkens eier ønsker å kommentere denne saken overfor HK-Nytt.

Valmestadrød vet at butikksjefen sjekket, og at han hadde fått høre at butikken «fulgte tariff», og regnet med at AFP fulgte med.

Hun får støtte av Inger Køhn, regionsekretær i HK Østlandet Sør.

– Det er nettopp dette som er noe av roten til misforståelsen. Tarifflønn eller lønn etter tariff er ikke det samme som tariffavtale, sier Køhn.

Det finnes arbeidsplasser som betaler samme lønn som arbeidsplasser med tariffavtale, men når de ikke har tariffavtale på plass, er det en rekke goder arbeidstakerne ikke får. Det viktigste godet for mange er den avtalefestede pensjonen (AFP), forklarer Køhn.

Les også: Endre hjelper kolleger som blir truet av kunder

Én avtale for hver butikk

Et tilleggselement som skaper forvirring er at mange kjedebutikker i dagligvarehandelen følger tarifflønn.

– Men fordi én butikk har tariffavtale, betyr ikke det at alle butikker i kjeden har tariffavtale. Til og med når butikkene har samme eier, som i dette tilfellet, er det ikke nødvendigvis tariffavtale i alle butikkene, sier Køhn til HK-Nytt.

Dermed må arbeidstakerne holde tunga rett i munnen.

– Hva bør butikkansatte som skifter jobb, gjøre for å unngå å havne i en slik situasjon?

– Som organisert kan du alltid kontakte oss. Vi kan sjekke ut om det er en tariffavtale på plass, sier Køhn.

Valmestadrød fikk tilbud om hjelp fra HK da fadesen ble oppdaget, men det satt langt inne for henne å skulle gå videre med saken.

Koronaskam

For overalt i nyhetene hadde Valmestadrød lest om hvordan hundretusener av nordmenn i løpet av 2020 hadde blitt permittert eller mistet jobbene sine.

– Jeg hadde tross alt en jobb å gå til, på verdens beste arbeidsplass, og så skulle jeg klage over dette, sier hun.

Hun følte at situasjonen var ubehagelig.

Samtidig begynte hun å tenke på hvor fysisk belastende jobben var, og hvorfor fagforeningen hadde kjempet fram slike avtaler som hun hadde vært bevisst på hele sitt arbeidsliv. Valmestadrød har vært organisert i flere tiår. Stadig vekk oppfordrer hun unge om å gjøre det samme.

– Jeg ser jo disse unge på jobb som spretter opp og ned, og hvor lett ting går for dem. Slik var det for meg en gang også, sier hun.

Med årene har Valmestadrød merket hvordan jobben er blitt mer fysisk krevende. Hun er glad for den fleksibiliteten muligheten til AFP vil gi henne.

– Da kan jeg velge å ta ut AFP delvis eller helt, og samtidig fortsette å jobbe ved siden av. Da kunne jeg spare litt, samtidig som jeg reduserte jobbtrykket, sier hun.

Les også: Butikkansatte går opp 500 kroner i måneden

Ekstraordinær situasjon

Valmestadrød bestemte seg for å gå videre med saken. I utgangspunktet hadde hun mistet retten til AFP, siden hun hadde jobbet i tre år på butikken uten at det forelå en tariffavtale. Nå fikk hun hjelp av HK, som tok kontakt med butikkeieren. De ble enige om at de skulle inngå tariffavtale, datert tilbake til da Valmestadrød begynte i jobben. Så måtte HK ta saken videre opp i systemet.

– Vi sendte saken videre til Fellesordningen for AFP, med tariffkravet, forklarer Køhn.

Kravet ble akseptert, men arbeidsgiveren måtte etterbetale det det ville ha kostet i utgifter til AFP i den samme perioden. Det utgjør om lag 10.000 kroner årlig per årsverk i bedriften, opplyser Køhn.

– Jeg har tenkt mye på at denne misforståelsen har kostet butikkeieren mye, men samtidig er jeg glad for at jeg bestemte meg for å kjøre saken, sier Valmestadrød.

– Jeg er veldig lettet for at det ordnet seg, sier hun.

FINE DAGER: Valmestadrød med hunden Daisy nyter bedre framtidsutsikter etter at det ble kjent at hun får beholde AFP-en sin.

FINE DAGER: Valmestadrød med hunden Daisy nyter bedre framtidsutsikter etter at det ble kjent at hun får beholde AFP-en sin.

Brian Cliff Olguin

Ikke et vondt ord

62-åringen har ikke et vondt ord å si om verken butikkeieren eller butikksjefen.

– De har hele veien vært veldige hyggelige med meg. Butikkeieren, som ofte er innom og handler i butikken, spurte også om jeg hadde fått gode nyheter etter at avtalen hadde blitt signert, sier hun.

Men Valmestadrød måtte vente i spenning ganske lenge. Saken måtte topps i systemet og godkjennes av LOs og Virkes jurister før den endelig løste seg.

– Jeg ønsker å sende en stor takk til HKs regionkontor i Tønsberg og spesielt til Adrian Miller-Moss, den oppmerksomme organisasjonsmedarbeideren som var på besøk den dagen og oppdaget situasjonen jeg hadde havnet i. Tusen takk, sier HK-medlemmet.

Avtalefestet pensjon (AFP)

• Arbeidstakere i bedrifter med tariffavtale kan ta ut AFP fra fylte 62 år.

• AFP i privat sektor er en tilleggspensjon, som kommer på toppen av folketrygden og tjenestepensjonen.

• Du må være i arbeid helt fram til du starter uttak av AFP.

• Du må ha arbeidet i en eller flere bedrifter med tariffavtale i 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år.

• Har du ikke de nødvendige 7 årene på 62-årsdagen, kan du ikke hente deg inn igjen ved å jobbe videre.

• Du må jobbe minimum 20 prosent stilling og tjene mer enn 1G (ca. 100.000 kroner).

• I løpet av de tre siste årene kan du ikke ha et opphold på mer enn 26 uker fra en bedrift med AFP-ordning.

• Fra du fyller 53 år bør du være oppmerksom dersom det skjer endringer i ansettelsesforholdet ditt. I verste fall vil retten til AFP bortfalle på grunn av slike endringer. For eksempel kan jobbskifte sent i yrkeslivet påvirke din rett til å få AFP.

Kilde: Fellesordningen for AFP

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
29.03.2021
07:00
29.03.2021 09:22Mest lest

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Håvard Sæbø

Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar

Jan-Erik Østlie

Nå starter lønnsoppgjøret i kommunesektoren. Mette Nord vil prioritere yrkene med lavest lønn


Flere saker