Lønnsoppgjøret
Klokka tikker mot storstreik i staten
Riksmekleren har mindre enn 24 timer på seg til å få partene med på å unngå den første streiken i staten siden 2012.
Partene hadde sitt første møte hos riksmekler Mats Wilhelm Ruland i statsoppgjøret 2. mai. Nå nærmer det seg meklingsfrist.
Leif Martin Kirknes
kenneth.kandolf.haug@ntb.no
Om man ikke blir enige før klokka 23.59 torsdag, er streiken et faktum allerede fredag morgen.
Da vil 2700 ansatte i staten gå ut i streik – noe som rammer eksamener ved universiteter og høyskoler, polititjenester, arbeidet i en rekke departementer, og flere andre tjenester.
YS, Akademikerne, Unio og LO Stat brøt forhandlingene med Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet 30. april, og partene har siden 2. mai meklet hos Riksmekleren.
Storstreik på universitetene
LO Stat vil i første omgang ta ut 1097 ansatte dersom det blir streik, de aller fleste fra Norsk Tjenestemannslag (NTL).
Disse holder til i Oslo og er fordelt utover regjeringsapparatet, samt nærmere 550 ansatte på Universitetet i Oslo og Oslo Met.
Aktuelt: Ingvild og Mari Helén er klare for streik på OsloMet
NTL slår fast at «både undervisning, eksamen og sensur vil bli påvirket» av en streik på universitetene.
Her vil streiken ramme først
Arbeids- og inkluderingsdepartementet: 37
Barne- og familiedepartementet: 35
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet: 18
Energidepartementet: 16
Finansdepartementet: 34
Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ): 72
Helse- og omsorgsdepartementet: 20
Justis- og beredskapsdepartementet: 26
Klima- og miljødepartementet: 42
Kommunal- og distriktsdepartementet: 35
Kultur- og likestillingsdepartementet: 39
Kunnskapsdepartementet: 72
Universitetet i Oslo: 278
OsloMet: 277
Landbruks- og matdepartementet: 21
Nærings- og fiskeridepartementet: 49
Samferdselsdepartementet: 26
Totalt: 1097
YS Stat har varslet at de tar ut 320 medlemmer fra fredag, mens Unio kun tar ut 21 medlemmer i første omgang. Det største streikeuttaket fra fredag skjer imidlertid hos Akademikerne – der går 1240 ansatte ut i streik i store deler av staten, blant annet i politiet og i flere departementer.
Et viktig stridstema i forhandlingene er hvilke tariffavtaler man skal ha i framtiden. I dag er det to avtaler i staten – én for ansatte organisert i YS og LO og én annen for Akademikerne og Unio.
Slik har det vært siden 2016. LO, YS og statens forhandlere ønsker å samle alt i én avtale, slik det var tidligere. Akademikerne og Unio ønsker to avtaler.
Innsikt: Dette er de vanskelige spørsmålene i statsoppgjøret
Kun to tidligere statsstreiker
Streiken vil imidlertid bli utvidet kraftig allerede fra mandag. Da vil Unio ta ut nærmere 1600 medlemmer, mens LO Stat har varslet staten om at til sammen 4240 medlemmer kan tas ut i streik.
Ansatte i staten går sjelden ut i streik i forbindelse med lønnsoppgjøret. Kun i 1984 og 2012 har det tidligere oppstått en slik konflikt, skriver FriFagbevegelse.
Også i Oslo kommune er det fare for streik. Hovedstaden er et separat tariffområde fra det vanlige kommuneoppgjøret, der man kom i mål 1. mai.
LO og Fagforbundet har opplyst at de vil ta ut over 1800 medlemmer i Oslo kommune i første omgang, mens YS og Unio tar ut et mindre antall medlemmer i første omgang. Akademikerne avventer utviklingen før de eventuelt tar ut medlemmer i streik i Oslo.
Kommentar: Lønnsoppgjøret i staten blir tidenes vanskeligste