Kommentar:
«Kraftfull politisk dugnad»
Stortinget samlet seg i et bredt forlik om økonmiske krisetiltak. Finanspolitikerne offentliggjorde dette mandag morgen.
Jan-Erik Østlie
Det jobbes på høygir med økonomiske krisetiltak.
kjell.werner@anb.no
Mandag vedtok Stortinget den første korona-pakken. Regjeringen har fremmet flere tiltak, og Stortinget har gjennom hektiske forhandlinger i helgen plusset på og forbedret. Resultatet har blitt mer sosialt rettferdig, og tiltakene treffer bredere.
Opposisjonen har makt til å fortelle hvor skapet skal stå, for nå har vi en mindretallsregjering. Samtidig er det en konstruktiv opposisjon og en føyelig regjering. Politikerne drar i samme retning i et kriseforlik. Det synes likevel klart at regjeringen har vært mer forsiktig og tilbakeholden enn flertallet på Stortinget. I så måte er det positivt at vi har en mindretallsregjering. På den annen side hører det med til historien at situasjonen har forandret seg fra dag til dag, for ikke å si fra time til time. Og det er grunn til å minne om at Norge kom ut av finanskrisen i 2008 med en flertallsregjering ved roret.
Fredag la regjeringen fram de første tiltakene for å møte det økonomiske tilbakeslaget. Staten tar det aller meste av utgiftene ved permitteringer. Videre får bankene større rammer for utlån, noe som vil hjelpe på likviditeten i mange korona-rammede bedrifter. Vi kan prise oss lykkelige over at strenge kapitalkrav (mange mente de var for strenge) over tid har gjort bankene solide til å møte nye kriser. Bankene blir dermed en del av kriseløsningen.
På toppen av dette sørget Norges Bank for å sette ned styringsrenta med et halvt prosentpoeng. Sentralbanken har enda mer å gå på før den er i null. Norge har lært av finanskrisen i 2008 og oljeprisfallet i 2014. Nå står Norge og verden i en enda større krise. Søndag fulgte regjeringen opp med to nye låne- og garantiordninger for norsk næringsliv. Minst 100 milliarder kroner stilles på denne måten til disposisjon for å hjelpe bedrifter over det som ser ut til å bli en langstrakt kneik.
«Vi er villige til å gjøre det som trengs og bruke de pengene som er nødvendig, for å sikre norsk økonomi, norske jobber og for å bistå norsk næringsliv, store og små bedrifter», sa finansminister Jan Tore Sanner søndag. Og opposisjonen på Stortinget tok ham på ordet. Permitterte får nå full lønn i 20 dager, og staten tar større del av sykepengene. Selvstendige næringsdrivende og frilansere får en midlertidig inntektssikring. Perioden for omsorgspenger, til foreldre som må være hjemme med sykt barn, blir også doblet. Bedriftene utsettelse på betaling av moms og skatt.
Utfordringen har vært å finne løsninger som er gjennomførbare uten altfor mye byråkrati. Samtidig er det et bredt politisk ønske om mer kraftfulle tiltak. En ny runde er ventet allerede torsdag, etter regjeringens budsjettkonferanse. Her må nok regjeringen vil bruke vel så mye energi på flere akutte korona-tiltak som statsbudsjettet for 2021. Det er å håpe at regjeringen kan bruke budsjettkonferansen til å skissere ulike scenarier for hva som kan bli framtiden etter at korona-epidemien er over.
Dette gjelder både for neste års statsbudsjett og perspektivmeldingen som er rett om hjørnet. I perspektivmeldingen, som i tidligere tider hadde det med dekkende navnet regjeringens langtidsprogram, skal regjeringen trekke opp de langsiktige utfordringene. Fokuset her vil være de neste ti årene. Her er perspektivet å møte eldrebølgen, en oljesektor på hell og klimautfordringene.
Det er stor usikkerhet om hvordan norsk økonomi så vel som verdensøkonomien vil utvikle seg under og etter korona-epidemien. Nye krisetiltak har ikke hindret fortsatt fall på verdens børser. Oljeprisen faller også. Sist torsdag skulle Statistisk sentralbyrå ha lagt fram nye økonomiske prognoser, men framleggelsen av rapporten ble avlyst i siste sekund. SSB-økonomene må gjøre nye beregninger.
Men Norges Bank tør der andre tier. Sentralbanken har justert anslaget for fastlandsøkonomien for 2020 ned fra 1,9 til 0,4 prosent. Deretter skal veksten ta seg opp igjen, spår sentralbanksjef Øystein Olsen. Det er en god trøst i en dårlig tid. Nå gjelder det å bite tenne sammen. God økonomisk førstehjelp fra regjeringen har blitt til en enda bedre krisepakke i Stortinget. Dette er politisk dugnad på sitt beste. Politiske kjepphester er satt på stallen. Dette lover godt for neste korsvei og veien videre.
God økonomisk førstehjelp fra regjeringen har blitt til en enda bedre krisepakke i Stortinget.