Billig tannlege:
KrF stemte for rødgrønt tannhelseforslag – påfører regjeringen et nederlag
KrF brøt med regjeringspartiene og støttet opposisjonens krav om en tannhelsestyrking. Dermed fikk Ap-forslaget uventet flertall.
KrF-nestleder og leder i Stortingets helse- og omsorgskomite Olaug Bollestad.
Vidar Ruud / NTB scanpix
helge@lomedia.no
Etter behandlingen i helse- og omsorgskomiteen lå det nemlig ikke an til at forslaget skulle få flertall. Komiteflertallet stemte for å ikke vedta forslaget, med støtte fra KrF og komitéleder Olaug Bollestad.
Men da saken kom opp i Stortinget torsdag, hadde KrF snudd. Forslaget fikk overraskende flertall.
• Én av tre nordmenn har droppet tannlegen av økonomiske årsaker
Vil utjevne sosial ulikhet
– Ofte henger dårlig tannhelse sammen med somatiske lidelser, men det er også sånn at dårlig tannhelse kan føre til somatiske lidelser. Og ofte henger dårlig tannhelse sammen med sosial status. Kristelig Folkeparti er opptatt av og har et mål om å utjevne sosial ulikhet innenfor tannhelse, ikke minst for alle dem som trenger det aller mest. Derfor vil Kristelig Folkeparti være med på et forslag som vi ikke har kommet med i, sa Olaug Bollestad i sitt korte innlegg i debatten.
Det ga glede hos en av forslagsstillerne fra Arbeiderpartiet.
– Jeg er veldig glad for at KrF valgte å støtte vårt forslag. Det betyr mye for det videre arbeidet med å gjøre forbedringer i ordningene til tannhelsesektoren. Spesielt for de som trenger det mest, sier tannhelsepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Tellef Inge Mørland, til FriFagbevegelse.
• Ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet
Regjeringen må gjennomgå
Mørland synes det er spesielt interessant at dette skjer etter at KrF på sitt ekstraordinære landsmøte valgte å søke regjeringsforhandlinger med dagens regjering. Og likevel stemte ned regjeringens innstilling til vedtak.
– Dette setter vi veldig stor pris på, poengterer Mørland.
Vedtaket, som skjedde med 51 mot 46 stemmer, innebærer at regjeringen må komme tilbake til Stortinget med en egen sak der målet er å utjevne sosial ulikhet gjennom hjelpe de som trenger det mest.
Forslaget som fikk flertall ber regjeringen om en gjennomgang av refusjonsordningene, om å hjelpe dem som i dag ikke har økonomisk mulighet for å få gjennomført nødvendig tannhelsebehandling, og forbedre og forenkle ordningene for refusjon gjennom folketrygden til spesielle diagnoser.
• Rødgrønne ungdommer vil at staten skal betale folks tannlegebesøk
– Godt stykke igjen
– Vi har et godt stykke igjen å gå på tannhelsefeltet. Vi fikser det ikke over natten, men jeg mener at dette forslaget er et skritt i rett retning, sa Mørland i et replikkordskiftet.
– Så er jeg tross alt glad for at vi står sammen om beskrivelsen av at det er forskjeller i tannhelse som også bidrar til sosial ulikhet. Og at vi også er opptatt av situasjonen til eldre, at for få får dekket tannhelsetjenester av det offentlige når de har rett på hjemmesykepleie. Jeg er også glad for at vi er enige om at vi står sammen om de rusavhengiges situasjon, og at vi bør se om de i større grad kan få fullført den behandlingen de får. Det kan være det som er forskjellen på om de lykkes i rehabiliteringsløpet sitt eller ikke, sa Mørland.
• Hvorfor har vi ikke gratis tannlege i Norge? Vi var på vei dit, men så kom 1. verdenskrig...
Moxnes: Handler om penger
Bjørnar Moxnes (Rødt) var i sitt hovedinnlegg klar på at han støtter forslag om styrking av norsk tannhelse, med mål om å utjevne sosial ulikhet, om utredning på pristak for tannhelsebehandlinger, og utvidelse av offentlig tannhelsetjenesten der flere grupper innlemmes i den offentlige tannhelsetjenesten.
– Men til syvende og sist handler det om penger. Derfor prioriterer vi det i vårt alternative statsbudsjett med tre milliarder.
Rødt ønsker å utvide den offentlige tannhelsetjenesten, slik at penger bevilget til tannhelse går til tannhelse og ikke privat fortjeneste. For å sikre at pengene som settes av til refusjoner ikke går til økte overskudd i de private klinikkene foreslår de at det settes et pristak i refusjonsordninga for hva de private klinikkene kan ta seg betalt.
– Tannhelsetilbudet er et stort hull i velferdsstaten. Det hullet er det på tide å begynne å tette. Alle skjønner at det blir feil at lommeboka bestemmer om du har råd til sunne tenner eller ikke. Gratis tannhelse til flere er viktig i kampen mot Forskjells-Norge.
• Rødt vil gjøre tannlegen billigere for over én million nordmenn
Alle er bekymret
Både helseministeren og et samlet politisk Norge er bekymret for de sosiale ulikhetene som skyldes tannhelsen. Men der stopper enigheten mellom regjeringspartiene og opposisjonen, denne gang inkludert KrF.
Nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Sveinung Stensland (H), forklarte på forhånd hvorfor han ikke kunne være med å støtte forslaget:
– Det skal normalt mye til for at representantforslag fra opposisjonen blir vedtatt. Posisjonen fremmer saken som regel gjennom regjeringen og budsjettene. Mye av det som står i dette forslaget har regjeringen allerede satt i gang. Blant annet er det satt ned et Prioriteringsutvalg for primærhelsetjenesten hvor tannhelse er en del av det. Det er naturlig at utvalget får tid på seg til å jobbe med det. Vi er enig i veldig mye, men vi er uenige om en vesentlig ting. Om at en generell tannhelse skal inn i den generelle folketrygden. Det er en feil prioritering å gi en generell ordning til alle. Det er viktigere å styrke ordningen for dem som trenger det mest, sa Stensland.
Tannlegeforeningen fornøyd
Den norske Tannlegeforening er veldig glad for vedtaket, og vil takke partiene som stilte seg bak forslaget.
– Nå har Stortinget bestemt at regjeringen må gjennomgå refusjonsordningene på tannhelsefeltet. De må også se på hvordan man kan styrke det forebyggende arbeidet for god tannhelse, hvordan man bedre kan bistå økonomisk svakerestilte og hvordan man kan forbedre og forenkle ordningen for refusjon gjennom folketrygden til spesielle diagnoser. Dette er veldig viktige saker for oss. Her får vi fullt gjennomslag, sier NTF-president Camilla Hansen Steinum til FriFagbevegelse.
– Dette vedtaket er helt tydelig. Regjeringen må nå gå til verks og utrede hvordan man kan styrke tannhelsetilbudet for dem som trenger det mest. Vi bidrar selvsagt gjerne i arbeidet, og har flere innspill til hvordan det kan gjøres på best mulig måte. Vi har for eksempel foreslått et eget innslagspunkt i dagens trygdeordning for økonomisk svakerestilte, avslutter Steinum.
• Kommentar: «Derfor kan vi ikke godta et klasseskille i munnen»