Nye TBU-tall
Krigen i Ukraina driver prisene opp – vil påvirke vårens lønnsoppgjør
Russlands invasjon av Ukraina har ført til prisoppgang over hele verden. Teknisk beregningsutvalg øker den ventede prisveksten i Norge til 3,3 prosent for 2022.
Leder for Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjøret, Geir Axelsen, har nå kommet med ny tall for prisveksten i 2022.
Ole Palmstrøm
torgny@lomedia.no
Bare tre uker etter at Teknisk beregningsutvalg anslo en prisvekst på 2,6 prosent for 2022, mener utvalget nå prisveksten vil ligge på 3,3 prosent.
I pressemeldingen fra utvalget forklarer de at økningen i anslaget «henger sammen med Russlands invasjon av Ukraina og de påfølgende sanksjonene. I første rekke energiprisene, men også prisene på andre viktige råvarer og matvarer har økt kraftig, og flaskehalsene i produksjonen av varer og tjenester som gjorde seg gjeldende internasjonalt i 2021 vil trolig også prege utviklingen fremover som følge av krigen.»
Strømprisen
Det var ventet at prisene på elektrisk strøm ville falle utover våren slik at slik at gjennomsnittlig norsk spotpris ville blitt 67,8 øre per kilowattime. I den nye situasjonen er det ventet at strømprisen vil holde seg tett opp til én krone per kilowattime.
Da det nye prisanslaget ble publisert dro TBU-leder Geir Axelsen rett til partene som nå sitter i forhandlinger om frontfaget på Hotel Opera. Der forhandler Fellesforbundet og Norsk Industri. De har frist på seg til 1. april med å bli enige.
Med en prisvekst på 3,3 prosent er det uaktuelt for leder i Fellesforbundet å komme med et resultat for lønnsveksten på under 3,5 prosent.
Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di
Lønna må øke mer enn prisen
– Vårt krav i dette oppgjøret er styrket kjøpekraft til våre medlemmer. Det innebærer at lønnen må øke mer enn prisveksten. Som frontfag er det en forpliktelse vi har tatt på oss på vegne av LO, skriver leder i Fellesforbundet Jørn Eggum i en e-post til FriFagbevegelse.
Han sier at det er usikkerhet knyttet til disse tallene, på grunn av stor usikkerhet i verden, men at TBUs anslag det beste anslaget vi har.
– Anslaget for prisvekst er en viktig del av grunnlaget for våre krav i lønnsoppgjøret. Vi skal gå grundig inn i tallene fra TBU og begrunnelsen for disse. Vi tar med oss dette inn i de videre forhandlingene, sier Eggum.
Kommentar: «Med dette grepet hadde ingen i Norge vært lavtlønte»
Mindre handlingsrom
Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, sier at de nye tallene for prisveksten gjør handlingsrommet i lønnsoppgjøret mye mindre.
– Fellesforbundet forlanger økt kjøpekraft og vi vil sikre bedriftenes konkurranseevne, og da er det to tall som står mot hverandre. Dette vil gjøre oppgjøret mye mer komplisert, sier Lier-Hansen til FriFagbevegelse.
Leder i TBU, Geir Axelsen, sier til FriFagbevegelse at krigen er det store skillet, og at det også gjør at det nye prisvekstanslaget er usikkert.
– Vi har stort sett brukt den samme metoden som sist, men krigen er et tidsskille og vi har oppjustert prisvekstanslaget for kraft og olje og valutaanslaget.
Han vil ikke spekulere i hvordan krigen kommer til å utvikle seg, men det er både det som skjer i krigen og hvordan sanksjonene virker som vil påvirke de europeiske markedene.