JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kun én av ti nordmenn sier ja til EUs energiunion og Acer

En nasjonal meningsmåling utført av Sentio viser at det norske folk er skeptiske til EUs energiunion Acer.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Arbeiderpartiets energipolitiske talsperson Espen Barth Eide er ikke overrasket. Han skjønner at folk er redde for blant annet høyere strømpriser, som flere medier har omtalt i forbindelse med Acer-innmeldingen.

– At folk er mot økt strømpris, skjønner jeg godt. Derfor jobber vi for at strømprisen skal være både forutsigbar og etter hvert kanskje gå nedover, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.no.

Arbeiderpartiets stortingsgruppe utsatte Acer-saken

Stor motstand

En privatperson har selv startet innsamling og siden bestilt undersøkelsen, som er utført av Sentio. Undersøkelsen er foretatt mellom 9. og 14. mars. 1009 personer er spurt. Ifølge Sentio er det en representativ gruppe i forhold til både alder, kjønn og geografi som er spurt.

Undersøkelsen sier at bare 8,8 prosent svarer ja til spørsmålet om det er ønskelig at Norge skal bli med i Acer og slik sett bli en del av EUs energiunion. 52,3 prosent sier nei, mens 38,9 svarer vet ikke.

Både blant Arbeiderpartiet og Høyres velgere er det et knapt flertall mot en tilknytning til EUs energiunion.

Det mest oppsiktsvekkende er at det er et stort flertall blant de som sier de stemmer Fremskrittspartiet som sier nei til Acer. Blant partiets velgere finnes det knapt tilhengere.

75,3 prosent svarer at norske energiressurser primært bør brukes til å sikre «langsiktig rimelig strøm til vanlige norske forbrukere og norsk industri».

8,9 prosent mener norske energiressurser bør brukes til det som gir størst avkastning til enhver tid, mens 15,8 prosent svarer vet ikke.

Aksjonen Stopp Acer, som har bestilt undersøkelsen, er en tverrpolitisk og folkelig aksjonsgruppe på Facebook som har fått 70 000 medlemmer på rekordtid. Det arbeides nå med å arrangere en folkelig demonstrasjon fremfor Stortinget i neste uke.

Flere partier og ideelle organisasjoner har sluttet seg til demonstrasjonen.

LO sier nei til EUs energiunion Acer

Har lykkes med motstand

Espen Barth Eide peker igjen på frykten for økte strømpriser som en forklaring.

– Det har vært en stor mobilisering, som vi bare må anerkjenne, av folk som har laget en kobling mellom strømprisen og tilslutning til EUs trede energimarkedspakke. Den koblingen mener jeg ikke eksisterer. Kabler skal vi bestemme over her i Norge, som før. Derfor må vi forklare at det ikke henger slik sammen. Det er en stor jobb vi har foran oss som vi skal ta på største alvor. Det er jobb som så vidt har startet, sier Espen Barth Eide.

– Jeg skjønner at folk på bakgrunn av den informasjonen som er gitt blir skeptiske. Derfor må vi forklare at det ikke er slik, poengterer han.

– Det er ingen sammenheng mellom å være med i EUs energipakke og høyere strømpriser. Det ville eventuelt være gjennom nye kabler. Hvis man har mer kabler til Norden eller Nord-Europa påvirker det ikke prisen; der er vi allerede knyttet sammen i dag. Tvert om har dette både økt forsyningssikkerheten i Norge, og anledning til å kjøpe billig og selge dyr kraft tilbake. Hver eneste natt går mange norske smelteverk på rimelig utenlandsk strøm i dag, mens vi eksporterer vannkraft om dagen når prisen ute er høyere. Hvis kabelen derimot går til Storbritannia, kan prisen gå noe opp, i hvert fall på kort sikt. Derfor er det spilt berettigede spørsmål rundt klokskapen i å bygge flere utenlandskabler til Storbritannia. Men det skal vi altså bestemme i Norge, poengterer Espen Barth Eide.

– Den løsningen vi i Arbeiderpartiet har funnet er at det ikke skal gis konsesjon til private kabler til utlandet i fremtiden, og at Statnett skal ha monopol på å eie og drifte slike kabler. Og vi skal være veldig forsiktig med å bygge nye kabler til høyere prisområder, legger han til.

Planlegger aksjon

SVs energipolitske talsperson, Lars Haltbrekken, avviser at Acer-motstanden har mye med strømprisen å gjøre.

– Denne saken dreier seg først og fremst om suverenitetsavståelse. Det er mange klar over. Andre målinger har også et stort flerall mot tilslutning til Acer, sier Haltbrekken til FriFagbvegelse.no.

– EUs energiunion er under stadig utvikling. Vi vet ikke hva som skjer med suverenitetsavståelsen om fem til ti år. Derfor sier SV nei, legger han til.

Haltbrekken mener også at kravene til Ap for å si ja, har lite med Acer å gjøre.

Både LO sentralt, og forbundene Fellesforbundet, Fagforbundet, Industri Energi, EL og It Forbundet og FLT sagt nei til Acer, mens landsstyret i Arbeiderpartiet onsdag vedtok et ja til Acer med åtte krav.

Spørsmålet om tilknytningen behandles i Energi- og miljøkomiteen i Stortinget torsdag. Rødt, Senterpartiet, SV og KrF er mot. Det betyr at regjeringspartiene Venstre, Høyre og Fremskrittspartiet dermed berges av Arbeiderpartiet og får flertall i Stortinget.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener det ligger et handlingsrom i EØS-avtalen som partiet mener bør brukes.

– Vi vil ikke gi fra oss nasjonal kontroll og styring, sier Hareide.

Hvis Norge slutter seg til tredje energipakke, må Norge opprette uavhengig reguleringsmyndighet som står utenfor politisk kontroll. KrF ønsker at Høyesterett skal utrede en juridisk betenkning om Norges tilknytning til EUs tilsyn og byråer i forbindelse med en vurdering av suverenitetsprinsippet ved Acer-tilknytning.

Ja eller nei til EUs energiunion?

Fellesforbundet og Fagforbundet sier nei til Acer

Ordførerens appell mot Acer: – Nei til norsk tilknytning til EUs energiunion og ACER!

Dette er Acer

• Forkortelsen står for «Agency for the Cooperation of Energy Regulators» – på norsk «Byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter»

• Er et EU-byrå etablert 2009

• Skal fremme samarbeid mellom EU-statenes energireguleringsmyndigheter

• Norge er på vei inn i Acer gjennom EØS-avtalen. Det har allerede vært høring i Stortinget om saken.

• Kritikerne frykter at Acer og energipakken betyr å avgi norsk suverenitet og kontroll over egne naturresurser. For eksempel at Acer kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet og dermed høyere strømpriser her til lands. Noe som igjen fryktes påvirke kraftkrevende industri.

• Norge er allerede tilsluttet energipakke en og to fra EU. Nå kommer altså pakke tre.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse

Dette er Acer

• Forkortelsen står for «Agency for the Cooperation of Energy Regulators» – på norsk «Byrået for samarbeid mellom energireguleringsmyndigheter»

• Er et EU-byrå etablert 2009

• Skal fremme samarbeid mellom EU-statenes energireguleringsmyndigheter

• Norge er på vei inn i Acer gjennom EØS-avtalen. Det har allerede vært høring i Stortinget om saken.

• Kritikerne frykter at Acer og energipakken betyr å avgi norsk suverenitet og kontroll over egne naturresurser. For eksempel at Acer kan pålegge Norge å bygge flere strømkabler til utlandet og dermed høyere strømpriser her til lands. Noe som igjen fryktes påvirke kraftkrevende industri.

• Norge er allerede tilsluttet energipakke en og to fra EU. Nå kommer altså pakke tre.