LO-leder Gerd Kristiansen advarer arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) og regjeringen mot å komme med dramatiske endringer i arbeidsmiljøloven og rundt midlertidige ansettelser.
Vidar Ruud, ANB
LO advarer regjeringen
LO-lederen advarer arbeidsministeren mot raske endringer i arbeidsmiljøloven.
bjorn.erik.dahl@anb.no
Saken står på dagsorden under tirsdagens toppmøte i arbeidslivet.
– Vi er interessert i å sette oss ned sammen med regjeringen og snakke med dem. Men det betinger et reelt trepartssamarbeid. Vi eier tariffavtalene, som setter grenser for dem. Hvis de endrer loven, vil det bare gjelde for det uorganiserte arbeidslivet, slår LO-leder Gerd Kristiansen fast overfor Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Tirsdag går et lenge etterlengtet toppmøte i arbeidslivet av stabelen, når arbeidslivs- og pensjonspolitisk råd trer sammen. Her er både myndighetene og de store arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene representert.
Strengere straff
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) har allerede vært ute med den første hovedsaken på møtet, nemlig at det skal sterkere lut til mot arbeidslivskriminalitet. Grove brudd på loven skal straffes med fengsel. Da er det mer spenning rundt møtets punkt to; «Status for arbeid med endringer i arbeidsmiljøloven», særlig knyttet opp mot arbeidstid.
– De kan ikke bare iverksette ting uten å snakke med oss. Eriksson har lovet å komme med framdriftsplanen i forhold til arbeidstidsspørsmålet. Vi har sagt at han bør sette ned et utvalg i regi av arbeidslivspolitisk råd, der de sentrale partene er med, om blant annet arbeidstid. Det rådet har han fått. Vi er rede, men ikke på sidelinjen, sier LO-sjefen til ANB.
Det har ikke manglet på utspill i vinter fra NHO og politikere i både Høyre og Venstre om at det haster å få gjort endringer i arbeidsmiljøloven.
Tester ut reaksjonene
– Jeg tror de tester ut reaksjonene. De får ikke KrF med seg på å utradere arbeidsmiljøloven. Det er en vernelov for arbeidstakerne. På noen sektorer kan man se på endringer, mens det ikke burde gjøres noen som helst endringer i andre sektorer. Da må de snakke med partene om det, og det er vi innstilt på. Det ligger fleksibilitet i både loven og tariffavtalene. Det handler om å ta i bruk den fleksibiliteten som ligger der. Det kan man gjøre på den enkelte arbeidsplass, men da må man ha ledere som er i stand til å ta grep rundt det, mener Kristiansen.
På lag mot arbeidslivskriminalitet
Det første punktet på toppmøtet er altså hvordan man med trepartssamarbeidet skal kunne møte den kraftige økningen i arbeidslivskriminalitet.
– Vi spiller på lag når det gjelder arbeidslivskriminalitet. Jeg føler at både regjeringen og NHO endelig tar dette på alvor. Hvis vi ikke klarer å få gjort noe med sosial dumping og arbeidslivskriminalitet, så vil det undergrave hele det seriøse arbeidslivet, sier Kristiansen.
Men hun understreker at økt adgang til midlertidige ansettelser, som regjeringen gjerne vil ha, vil forsterke problemene.
Kristiansen har i et møte med statsminister Erna Solberg (H) framhevet syv forslag mot arbeidskriminalitet og sosial dumping:
– Det må etableres en større, felles, strategisk satsing mot arbeidslivskriminalitet. Det må tas et helhetlig grep, hvor ikke minst Justisdepartementet og Finansdepartementet har eierskap, sammen med Arbeidsdepartementet. Vi må unngå en fragmentert døgnflueinnsats.
– Vi må begrense antall ledd i kontraktskjedene.
– Vi må stoppe konkursryttere.
– Offentlige innkjøpere må bli spydspisser for et seriøst arbeids- og næringsliv.
– Vi må få opp en plan for å styrke og samordne offentlige etater.
– Vi må få en enklere allmenngjøringsordning.
– Og vi må slett ikke liberalisere midlertidige ansettelser. I denne utfordrende situasjonen for norsk arbeidsliv vil dette være fullstendig feilslått. Er det på ett punkt regjeringen virkelig bør ta en time out, er det her, mener LO. (ANB)
Mest lest
Pensjonistene kan vente seg 8,54 prosent mer i inntekt i år.
Kristin M. Johansen
Nye satser for pensjon og trygd
Polske Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn til langt under den lønna hun hadde krav på. Nå får hun endelig etterbetalt.
Sondre Dalaker/NRK
Jordbærplukkere får hundretusener i erstatning
Ole Martin Prangerød (40) har etter mange år i kriminalomsorgen fått en høyt betrodd stilling i Nav.
Eirik Dahl Viggen
Ole Martin fikk nok av fengselslønna – byttet til jobb i Nav
Nora Berntzen synes «quiet quitting» fortjener en bedre diskusjon i Norge.
Ida Bing
Nora er en «quiet quitter»: – Det har et ufortjent dårlig rykte
FORBUND I SORG: 17. mai gikk Erna Hagensen bort, 66 år gammel. Hun døde av kreft etter lang tids sykdom.
Lena Sørensen
Tidligere forbundsleder Erna Hagensen er død
Hanna Skotheim
Nav-ordning tom for penger
Utgiftene til en eksempelfamilie har økt med over 32.000 kroner fra februar 2022 til februar 2023.
Sissel M. Rasmussen
Utgiftene til en vanlig familie har økt med 32.000 kroner
Magnus Hauge under en vinterøvelse.
Privat
Magnus klarte ikke å løpe - fikk ikke bli ingeniør
Da det danske forsikringsselskapet gikk konkurs, satt Rune Sundmoen igjen uten de 2,5 millioner kronene han hadde rettmessig krav på.
Martin Guttormsen Slørdal
Rune ble yrkesskadet for 13 år siden. Han har fortsatt ikke fått en eneste krone
Ole Kristian Iversen (19) rakk bare en uke som lærling før han ble alvorlig skadet i en bilulykke for snart to år siden. Han håper å være tilbake som vanlig lærling i sveisefaget til sommeren.
Håvard Sæbø
Etter tre uker i koma, kunne Ole Kristian verken snakke eller gå. Nå er han tilbake på verftet
Kronikk
Privat
Slutt å snakke ned jobben min!
Julia Gałczyńska ble leid ut fra bemanningsbyrået FresWork til bøndene i bærbygda Fresvik i Sogn. Lønna var langt under det hun hadde krav på. Bo- og arbeidsforhold var kritikkverdige.
Privat. Innfelt: Sondre Dalaker/NRK
Julia vant i retten, men kan gå glipp av pengene fordi hun bor i Polen
Ledelsen er ikke samarbeidsvillige, mener tillitsvalgt Rehana Adel og Aleksander Nawracala.
Tormod Ytrehus
Aleksander i Espresso House: – Føler ikke at vi blir tatt på alvor som tillitsvalgte
Transportminister Bezalel Smotrich, nå finansminister, var med da hurtigtoget mellom den israelske byen Tel Aviv og Jerusalem startet.
Emil Salman/Haaretz
På full speed over okkupert land
AVLYTTET: Politiet brukte lydopptak som grunnlag for å sikte en ansatt i Oslo fengsel for korrupsjon.
Eirik Dahl Viggen
Avlyttet fengselsbetjent får saken sin behandlet i Høyesterett
Anna Sandman er fra Ukraina, og kan bli ordfører i Gjerdrum kommune etter høstens valg.
Sissel M. Rasmussen
Ukrainske Anna kan bli ordfører for Arbeiderpartiet
Her vil Kaefer Energy leige inn frå bemanningsbyrå utan avtale med tillitsvalte for fagforeininga.
Equinor
Selskap avtalte ikkje innleige med tillitsvalde: – Omgår lovendringa
Antall drosjer har mer enn doblet seg siden frislippet av drosjeløyver.
Roy Ervin Solstad
Det blir flere taxier – men de tjener mindre
Flyteriggavtalen gjelder for ansatte på flyttbare offshoreinnretninger, samt plattformboring på permanent plasserte innretninger på norsk sokkel.
Arkivfoto: Eivind Senneset
Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere
Stad skipstunnel skal bygges for å kunne seile trygt forbi Norges farligste farvann. Konseptbildet viser tunnelportalen i Moldefjorden.
Kystverket/ Multiconsult /LINK Arkitektur