Illustrasjon: Statsbygg/Team Urbis
Regjeringskvartalet:
LO og NHO stiller krav: – Må bruke norsk design i regjeringskvartalet
Regjeringen må bruke norsk design når de innreder det nye regjeringskvartalet, krever forbund i både LO og NHO.
– Norsk design holder internasjonal kvalitet og vinner priser utenlands. Likevel velges ofte utenlandsk design i offentlige byggeprosjekter. Nå bør regjeringen velge norsk når de skal bygge og pusse opp det nye regjeringskvartalet, krever Frode Alfheim, som er forbundsleder i LO-forbundet Industri Energi.
Han får full støtte av Stein Lier-Hansen, som er administrerende direktør i Norsk Industri, en stor landsforening i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO):
– Byggene i det nye regjeringskvartalet blir viktige signalbygg for landet. Da mener vi at regjeringen bør velge norsk design når de skal innrede, mener også Lier-Hansen.
De to fra de tradisjonelle motpartene LO og NHO har nå gått sammen om en kampanje, som slår et slag for norskprodusert design, møbler, dekorasjoner og innredning.
• Fikk du med deg denne? Smittefare i åpent kontorlandskap: Regjeringskvartalet skal vurderes på nytt
Hva skal inn?
Hittil har diskusjonen gått høyt om rivingen av Y-blokka, plasseringen av de ulike departementene, og ikke minst, kostnadene. Nå syns Alfheim det er på tide å løfte fram en debatt om hvordan byggene skal se ut inni, og hvem som skal innrede og møblere dem. Mens I alt skal det bygges fire helt nye blokker, henholdsvis A-, B-, C- og D-blokka (der sistnevnte etter planen skal huse Statsministerens kontor og Utenriksdepartementet), mens man skal bygge om og pusse opp Høyblokka. Men hva skal alle disse byggene fylles med? Og hvem skal fylle dem?
– Jeg mener vi bør kunne kreve at myndighetene velger norsk design, norske produkter og norske arbeidsplasser i offentlige byggeprosjekter tilknyttet regjeringens virksomhet, sier Alfheim, som syns dette med arbeidsplasser er ekstra viktig i disse krisetider.
– Norskproduserte møbler og interiør er ellers ettertraktet. Da er det et tankekors at man i så liten grad benytter seg av vår egen ferdigvarindustri, sier Alfheim, som legger til:
– Da de pusset opp kantina i R5-bygget i regjeringskvartalet, valgte de ikke norsk design. De forspilte sin sjanse til å vise fram det vi kan levere. Norsk design har internasjonal kvalitet og har et godt marked ute. I Norge blir det likevel gjerne til at man velger andre lands design. Det bør de ikke gjøre i byggene i det nye regjeringskvartalet. De har ennå tid nok til å velge riktig, mener Alfheim.
Artikkelen fortsetter under bildet
Forbundsleder Frode Alfheim i Industri Energi
Tri N. Dinh
• Les også: Betyr korona slutten for åpne kontorlandskap?
Feil fokus
Stein Lier-Hansen i Norsk Industri bruker på sin side Norges Bank-bygget som eksempel.
– Der viste det seg at 19 av 20 enkeltprodukter var utenlandske, hevder Lier-Hansen.
– Historien viser generelt at vi ikke har hatt det fokuset vi trenger når noe nytt skal bygges, sier han til Dagsavisen.
– De nye blokkene i regjeringskvartalet må regnes som viktige signalbygg, sier Lier-Hansen, som bruker land som Danmark og Italia som eksempler på land der ville vært «utenkelig» å bruke noe annet enn dansk eller italiensk design når de skal innrede offentlige bygg.
– De ville aldri innredet disse byggene uten dansk eller italiensk design. Slik må vi i Norge også tenke, mener han.
– De har de samme innkjøpsreglene som vi har, og det bør derfor ikke være noen formelle hindringer for å velge norsk når man kan det. Vi må se for oss at det kommer internasjonale delegasjoner på besøk i regjeringskvartalet, og at de da bør møtes av flott, norsk design. Det er et utrolig viktig signal til omverdenen.
Miljøvennlig
Lier-Hansen mener tida nå absolutt er kommet for å løfte fram norsk design i byggeprosessen i regjeringskvartalet. Det er også på tide med debatt om dette.
– Når man skal gjøre så enorme investeringer som i det nye regjeringskvartalet, så bør regjeringen tenke seg godt om hvordan de vil utforme det også innevending, og hvem som skal gjøre det. De burde ikke bare sette i gang arkitektkonkurranser, men også legge inn føringer om at det skal brukes norsk design, sier Lier-Hansen, som også framhever miljøaspektet.
– Norsk design er både miljøvennlig og bærekraftig. Det bør også veie tungt, sier Lier-Hansen, som for øvrig selv var en del av regjeringsappatet. Han er gammel statssekretær for Stoltenberg I-regjeringen, i det som i dag heter Klima- og miljødepartementet.
• Les også: Er ansatte trygge i åpent kontorlandskap?
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Direktør Tor Asak Giæver og personalsjef Mari Ulven Blekkerud sendte ut de første permitteringsvarslene grunnet covid-19.
Helge Rønning Birkelund
240 ansatte fikk permitteringsvarsel. Slik klarte bedriften å beholde alle
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.
Jan-Erik Østlie