JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjon fra første krone:

LO og YS bryter pensjonsforhandlinger for sykehusansatte. Striden står om pensjon fra første krone

Det ble ingen enighet i forhandlingene mellom LO, YS og Spekter i forhandlingene om pensjonsrettigheter for sykehusansatte. Dermed blir det mekling.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Jan Fredrik Frantzen / UNN

ola.tommeras@fagbladet.no

– Vi er enige om at ansatte med mindre enn 20 prosent stilling taper pensjon. Vi er enige om konsekvensene, at de går glipp av eventuell uførepensjon og etterlattepensjon, sier nestleder Sissel M. Skoghaug i Fagforbundet til Fagbladet. Men partene er derimot uenig om disse skal meldes inn i tjenestepensjonsordninga.

Pensjon fra første krone

Forhandlingene om pensjonen til sykehusansatte startet onsdag, men LO og YS valgte å bryte forhandlingene med arbeidsgiverforeningen Spekter etter kort tid. Nå går det mot mekling.

Stridstemaet i forhandlingene er såkalt pensjon fra første krone. I dag får ikke ansatte som jobber i stillinger mindre enn 20 prosent på sykehusene tjenestepensjon. Dette gjelder rundt 10.000 medlemmer av Fagforbundet.

p

– Et ufravikelig krav

– For Fagforbundet er pensjon fra første krone et ufravikelig krav, sier nestleder Sissel M. Skoghaug i en pressemelding fra Fagforbundet.

Arbeidsgiverne i Spekter holder fast på at de ikke ønsker å melde ansatte med mindre enn 20 prosent stillinger inn i tjenestepensjonsordningen. Dermed ble det brudd. Nå venter partene på å starte mekling.

Var forberedt på nattarbeid

Fagbladet snakket med forhandlingsdelegasjonen like før forhandlingene startet ved 12-tiden. Da var de forberedt på å bruke natta i et forsøk på å komme til enighet om pensjon. Etter kort tid ble det brudd og det var klart at kravet må gå til mekling.

Fagforbundet har rundt 25.000 medlemmer i sykehusene. Systemet med at ansatte må jobbe mer enn 20 prosent for å bli meldt inn i tjenestepensjonsordningen rammer rundt 10.000 medlemmer.

– Diskriminerende

– Vi mener det er urettferdig og at det er diskriminerende. 75 prosent av dem som rammes er kvinner, sier Skoghaug.

Forhandlingsdelegasjonen understreker at for dem som går i lave stillinger, vil det ha stor betydning om de er innmeldt eller ikke.

– Dette er de virkelig lavtlønte. Det handler ikke bare om å tjene opp pensjon. Men er man innmeldt, så er man også omfattet av uføredekning og etterlattepensjonsordninger. Bare de to siste vi være en stor forskjell om noe skulle skje, sier Skoghaug i pressemeldingen.

p

Spekter håper på riksmekleren

– Vi håper at vi med riksmeklernes hjelp vil komme fram enighet, og ser frem til en konstruktiv mekling der vårt mål er å finne en god løsning for både helseforetakene og medlemmene i LO og YS, sier sier forhandlingsdirektør Bjørn Skrattegård i Arbeidsgiverforeningen Spekter til Spekters egen hjemmeside.

– Vi beklager at det ikke var mulig å finne en løsning med forbundene i LO og YS i forhandlingene om sosiale bestemmelser i helseforetakene, sier han til spekter.no.

Annonse
Annonse