JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret for de statsansatte:

LO Stat godtar ikke statens påstand om at pengesekken er tom

LO Stat-leder Egil-André Aas avviser kontant statens påstand om at rammen for årets lønnsoppgjør allerede er brukt opp.
SKAL FORHANDLE: LO Stat-leder Egil André Aas kjøper ikke staten og personaldirektør Gisle Norheims (i bakgrunnen) første utspill om at det ikke er noen penger å forhandle om i år.

SKAL FORHANDLE: LO Stat-leder Egil André Aas kjøper ikke staten og personaldirektør Gisle Norheims (i bakgrunnen) første utspill om at det ikke er noen penger å forhandle om i år.

Ole Palmstrøm

merete.jansen@lomedia.no

– Vi mener det er en mulighet for å se på tallene og diskutere dette videre i forhandlingsrommet, sier Aas.

Han har akkurat kommet ut fra møtet i regjeringskvartalet, der statens personaldirektør la fram sitt tilbud til hovedsammenslutningene i statlig sektor. Det tilbudet var i år på null kroner. Forklaringen fra personaldirektøren er at pengene er brukt opp, blant annet fordi overhenget fra fjorårets lønnsoppgjør er så stort. Det er beregnet til 1,2 prosent.

Aas mener de likevel må forholde seg til høstens oppgjør i frontfaget på 1,7 prosent, slik man vanligvis gjør.

– Nå hadde vi et ganske solid oppgjør i fjor, og det er klart det får konsekvenser for årets forhandlinger. Men frontfaget er det vi følger, vi er tro mot det.

Les mer: Staten om lønnsoppgjøret: Pengene er brukt opp

Vil ha samme til alle

De tre hovedsammenslutningene som er inne på den samme tariffavtalen er samstemte i ønsket om et generelt tillegg som vil gi reallønnsvekst til alle medlemmer. Det synes Aas er et godt utgangspunkt.

– Så er det litt forskjell på hvilken innretning vi ønsker. Selv har vi krevet samme kronetillegg til alle. De andre har krevd enten prosenttillegg eller en miks av de to. Men jeg tror nok vi skal bli enige, sier LO Stat-lederen.

Bakgrunn: Her er statsansattes fem krav

Stor usikkerhet

Den største utfordringen ligger ikke der, mener han, men i omstendighetene som omkranser oppgjøret.

– Jeg har aldri vært med inn i et tariffoppgjør hvor det er så mange usikre faktorer rundt oss som i dag. Pandemien har rammet landet hardt, og situasjonen i arbeidslivet er veldig vanskelig.

Aas er klar på at private virksomheter har hatt det spesielt tøft, men synes ikke man skal glemme offentlig sektor heller.

– De ansatte har vært satt på harde prøver siste halvåret. Det er bare å se på Nav, skatteetaten og politiet, for eksempel.

Ikke løfte fram noen grupper

Selv om han nevner disse tre, ser ikke Aas noen grunn til å gi mer til enkelte grupper av arbeidstakere enn andre, slik blant annet Sykepleierforbundet har fremmet krav om.

– Vi har ikke noe ønske om å løfte fram enkelte, for alle har levert, alle har brettet opp ermene.

– Hva med de kravene noen forbund har kommet med?

– Det får de stå for, det er ikke noe jeg ønsker å gå nærmere inn på. Jeg registrerer at samtlige innenfor staten og generelt i offentlig sektor har levert og fortjener skryt og kred for det.

– Helt feil med lokale forhandlinger!

Det er tradisjon for at LO Stat ønsker å fordele mest mulig av lønnsoppgjøret gjennom sentrale tillegg. I år er dette kravet kanskje sterkere enn noen gang tidligere, i og med at det ligger så lite penger i potten. I og med at statens første tilbud er lik null, har det ikke kommen noen signaler fra den kanten om hvordan de mener pengene bør fordeles. Men Aas mener det er helt naturlig at det sentrale partene tar ansvaret for å rydde opp i dette.

– Vi har fortsatt grupper som ikke er ferdige med fjorårets lokale forhandlinger, i tillegg til at vi er i en situasjon med smitteoppblomstring. Skal man da sette i gang et stort apparat der ut? I tillegg kommer kostnadene. Nei, det blir helt feil!

Warning
Annonse
Annonse