POLITISK STREIK: Lokomotivmannsforbundets Rolf Ringdal lover politisk streik og togstans, som svar på regjeringens oppsplitting av togtrafikken på Østlandet. Med seg i den politiske markeringen vil han få Jernbaneforbundet, her ved forbundsleder Jane B. Sæthre.
Morten Hansen
Lokomotivførerne føler seg lurt av Støre-regjeringen. Nå lover de togstans
Jernbanedirektoratet har invitert Vygruppen til forhandlinger om deler av togtilbudet rundt Oslo. Nå blir det politisk streik og togstans, lover lokomotivførerne.
morten@lomedia.no
– Denne invitasjonen forteller oss først og fremst at sittende regjering ikke har noen egen jernbanepolitikk. De bare følger embetsverket, som ble satt inn av den forrige regjeringen, sine råd, sier Rolf Ringdal, forbundsleder i Norsk Lokomotivmannsforbund (NLF).
I slutten av mars i år fikk Jernbanedirektoratet i oppdrag fra Samferdselsdepartementet å inngå direktetildelte trafikkavtaler med enten Vygruppen eller Flytoget om togtilbudet på Østlandet. Nå inviterer direktoratet Vy til forhandlinger om å kjøre lokal- og regiontog på en rekke strekninger i Oslo-området, kalt Østlandet 1.
Det er denne todelingen av togtrafikken på Østlandet som får de ansatte på jernbanen til å se rødt. Nå lover LO-organisasjonene, anført av NLF, markering av sin motstand. I midten av juni blir det politisk streik.
– Regjeringen viderefører høyreregjeringens oppsplitting. Det er nødvendig å markere vårt syn på dette. Det gjorde vi da det var en høyreregjering. Vi kan ikke mene noe annet når Arbeiderpartiet og Senterpartiet fortsetter den borgerlige regjeringens jernbanepolitikk, sier Ringdal.
Bakgrunn: Samme pakker – ny innpakning: Viderefører Erna-regjeringens toganbud
Velfungerende jernbanedrift
Han begrunner påstanden om at Arbeiderpartiet og Senterpartiet fører høyrepolitikk, med å stille spørsmål om denne forhandlingskonkurransen ville skjedd uten forrige regjerings anbudskonkurranse hadde gjennomført jernbanereformen.
Svaret gir han selv:
– Nei, selvfølgelig ikke. Hadde ikke høyreregjeringen gjennomført jernbanereformen, hadde ikke Ap og Sp delt opp en velfungerende jernbanedrift på Østlandet.
Kvalitet, økonomi og risiko
I en pressemelding fra Jernbanedirektoratet, sier jernbanedirektør Knut Sletta:
– Vår ambisjon er at Østlandet får et togtilbud som er bedre for kundene, rimeligere for staten og som er godt koordinert med annen kollektivtrafikk.
I pressemeldingen skriver direktoratet at de «Etter en vurdering av kvalitet, økonomi og risiko, har Jernbanedirektoratet valgt å invitere Vygruppen til forhandlinger …». Senere i år skal Jernbanedirektoratet velge hvem de skal forhandle med om det øvrige togtilbudet på Østlandet – omtalt som Østlandet 2.
Rettet mot regjeringen
Fortsatt er ikke tid og hvilke tog som blir rammet avklart. NLF og de andre forbundene må samordne seg. I tillegg skal arbeidsgiverne bli godt informert. Ringdal er klar på at de skal følge alle lover og regler.
– Det står ikke noe om varslingsfrister for politiske markeringer i hovedavtalen og overenskomstene. Men vi vil ikke skape vanskeligheter for togselskapene. Dette er ikke rettet mot arbeidsgiverne våre. Dette er en demonstrasjon rettet mot politisk myndighet, sier Ringdal.
Samle, ikke splitte
Ringdal og Lokmannsforbundet vil få de som jobber lenger bak i toget med seg i markeringen. Jane B. Sæthre, forbundsleder i Jernbaneforbundet slår fast at Østlandspakkene er et brudd med regjeringens Hurdalsplattform.
– Den sier at jernbanen ikke skal splittes mer opp, og at konkurranseutsettingen skal stoppes. Det er det de gikk til valg på, så vi føler oss ført bak lyset når de nå viderefører høyreregjeringens jernbanepolitikk. Vi forventer at de holder løftene sine, sier Sæthre i NJF.
Mest lest
Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.
Arne Ristesund
Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn
– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.
CRYSTALWEED cannabis/Unslpash
– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus
Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.
Jan-Erik Østlie
Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene
Kommentar
Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.
Brian Cliff Olguin
«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»
STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.
Jan-Erik Østlie
Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte
BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.
Ole Palmstrøm
– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet
Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.
Jan-Erik Østlie
Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen
Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart. Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.
Privat
Lærerstreiken trappes opp fra neste uke
Colourbox
Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene
Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.
Bjørn A. Grimstad
Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp
Debatt
LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.
Sissel M. Rasmussen
«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn
SAS
Tormod Ytrehus
Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen
Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.
Hanna Skotheim
Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol
Matvareprisen skyter i været.
Heiko Junge / NTB
Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå
Debatt
Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.
Leif Martin Kirknes
«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»
I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.
Ingerid Jordal
Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp
KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.
Morten Hansen
Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige
Fire nye år i statsministerstolen. Det er Erna Solbergs langsiktige mål.
Jan-Erik Østlie
Erna ønsker å bli statsminister igjen
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) hadde mandag møte med de parlamentariske lederne på Stortinget.
Martin Guttormsen Slørdal
Strøm kan bli enda dyrere framover, varsler Aasland
Kommentar
Kai Hovden