JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Abortloven, demonstrasjon 17. november:

LO-lederen med klar beskjed: – Ikke bruk kvinners rett til å bestemme over egen kropp som forhandlingskort

Lørdag avholdes demonstrasjoner over hele landet for å støtte abortloven.
LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Bjørn A. Grimstad

helge@lomedia.no

Markeringen skjer som svar på at statsminister Erna Solberg (H) har åpnet for innstramminger og svekkelser av dagens abortlov for å få KrF inn i regjering.

Her blir det demonstrasjoner mot endringer i abortloven

Mobiliserer

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen har en klar beskjed til statsminister Erna Solberg, Høyre, Venstre, Frp og KrF:

– Jeg liker svært dårlig at kvinners rett til å bestemme over egen kropp skal brukes som et forhandlingskort i et maktspill. Det er uverdig og hører ikke hjemme i Norge i 2018, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

Høyre-politiker meldte seg ut etter Erna Solbergs abortutspill

LO er blant organisasjonene som slutter seg til arrangementene, sammen med en rekke kvinneorganisasjoner og politiske partier.

– Vi er med over hele landet for å gi regjeringen en kraftig advarsel. Selvbestemt abort har vi hatt i 40 år nå, og det er bred enighet om den norske abortloven, legger han til.

Gabrielsen synes det er lett å skjønne de sterke reaksjonene mot utspillene til blant andre Erna Solberg og KrFs Kjell Ingolf Ropstad.

– Jeg reagerer sterkt selv, sier LO-lederen som ikke vil finne seg i at det skal forhandles om kvinners rettigheter.

Nestlederen i Fagforbundet Ung tok abort fordi fosteret var sykt. Det kunne hun ikke gjort hvis abortloven blir endret

Tilleggsbelastning

– Dette vil bli en enorm tilleggsbelastning for kvinner og familier som allerede er i en svært vanskelig og sårbar situasjon. At de bruker begreper som skaper skyld og skam, som «sorteringssamfunn» og «Downsparagraf» om en paragraf som slett ikke nevner Downs, er uverdig. Begrepsbruken er en stygg avsporing fra hva dette handler om, mener LO-lederen.

– Samtidig som de snakker om å forhindre et sorteringssamfunn ved å svekke abortloven, så kutter denne regjeringen støtten til de menneskene og familiene som sliter mest, sier Gabrielsen og viser til at regjeringa gjentatte ganger har kuttet i midlene kommunene får til å legge til rette for særlig ressurskrevende brukere.

Denne regjeringen stemte også mot å utvide retten til pleiepenger.

– Familiene med alvorlig syke og funksjonshemmede barn trenger mer hjelp i hverdagen. Ikke innskrenking av abortloven, sier Gabrielsen.

Les også:

Fagforbundets kvinner med røde strømper for abortloven: – Jeg kjenner at jeg blir sint

Tillitsvalgte Tonje og Ann Kristin kan ikke fatte at Erna Solberg bruker abortsaken som forhandlingskort

Annonse
Annonse