Koronakrisen
LO-lederen vil ha slutt på midlertidige og usikre krisepakker
Tirsdagens krisepakke skal gjelde til slutten av februar. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen vil ha slutt på at pakkene bare er kortvarige.
LO-lederen etterlyser løsninger for de mange selvstendige næringsdrivende i krisepakken som ble presentert tirsdag.
Jan-Erik Østlie
helge@lomedia.no
Tirsdag la regjeringen fram sin åttende krisepakke siden midten av mars. Denne gang kom det støtte både til kommuner, fylkeskommuner og en generell kompensasjonsordning for alle deler av næringslivet, slik LO har etterlyst.
For LO er viktigste prioritet at inntekten og tryggheten til folk sikres. Derfor uttrykker LO-leder Hans-Christian Gabrielsen glede over at regjeringen omsider nå lytter til partene, som lenge har argumentert for en generell kompensasjonsordning for alle bedrifter og bransjer.
Det han ikke liker, er at krisepakken er tidsregulert. Regjeringen varsler nye vurderinger om tiltakene skal fortsette før 28. februar 2021.
– Det må bli slutt på de kortvarige og usikre tiltakspakkene. Det må skapes trygghet og forutsigbarhet for at tiltakene fortsetter så lenge koronasituasjonen fortsetter, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
LO-lederen begrunner dette blant annet med at pakkene og inntektssikringsordningene er knyttet til omsetningsfall og inntektsfall.
– Da faller behovet først bort når omsetning og inntekt er tilbake.
Regjeringens nye tiltakspakke: – Usosialt, mener SV. – Sender regningen til arbeidsfolk, sier Rødt
Går tøff sommer i møte
LO-lederen etterlyser løsninger for de mange selvstendige næringsdrivende i denne krisepakken.
– De selvstendige næringsdrivende, kunstnere og utøvere sliter tungt når samfunnet stenges ned. Også disse gruppene må sikres, mener Gabrielsen.
Hans bønn er at ordningene forlenges også for disse gruppene, så lenge krisen pågår.
Tidligere i høst ga regjeringen etter for LOs krav om forhøyet dagpengesats. Dagpengemottakere som er permitterte eller helt ledige får forhøyet dagpengesats til 80 prosent av all inntekt opp til 300.000 kroner fram til 31. mars neste år.
– Det er bra, men også her kommer LO til å stå på for at forhøyede dagpengesatser skal gjelde så lenge det er koronatiltak, sier LO-lederen, som peker på at vi fortsatt har 200.000 permitterte og arbeidsledige som betaler den tøffeste prisen for krisen.
– Vi kommer også til å fortsette å kjempe for at de permitterte og helt ledige skal få muligheten til å komme seg gjennom sommerferien neste år. Mange har stått helt uten lønnsinntekt siden midten av mars, og bare fått dagpenger. Siden høyreregjeringen har fjernet opptjeningen av feriepenger for arbeidsledige og permitterte er det mange som går en tøff sommer i møte. Vi gir oss ikke før disse har fått tilbake feriepengene sine, sier Gabrielsen.
Greit å vite: Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?
Trenger justeringer
LOs motpart i arbeidslivet, NHO, mener krisepakken trenger noen justeringer for å bli enda bedre.
– Det er bra at regjeringen nå har kommet oss i møte med en bred ordning som gir støtte basert på hvor hardt bedriftene er truffet, ikke hvilken næring de sorterer under. Dette vil kunne sikre arbeidsplasser i en ekstremt krevende situasjon, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til NTB.
Regjeringen lanserte tirsdag en ny tiltakspakke på i alt 17,7 milliarder kroner. Fem av disse milliardene er øremerket en kompensasjonsordning for bedrifter.
Frp kutter kraftig: Vil omtrent legge ned hele det norske kulturlivet, mener forbundsleder