JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen

Regjeringens nye tiltakspakke: – Usosialt, mener SV. – Sender regningen til arbeidsfolk, sier Rødt

Opposisjonen er misfornøyd med krisepakken som regjeringen presenterte tirsdag. Selv om det legges 17,5 milliarder på bordet.
Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken er ikke imponert over tirsdagens nye koronapakke fra regjeringen. (Arkivfoto)

Bjørnar Moxnes og Audun Lysbakken er ikke imponert over tirsdagens nye koronapakke fra regjeringen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

Regjeringen får blant annet kritikk for at det nok en gang kommer en tidsbegrenset krisepakke, selv om man vet og frykter at pandemien kan vare lenger enn til februar 2021.

SV-leder Audun Lysbakken kaller det tynt, treigt og usosialt.

– Denne krisepakken er helt krise og norske arbeidstakere burde ikke finne seg i det. Regjeringen må snart skjønne at jobbkrisen går ikke over før pandemien går over. De har brukt hele høsten på å skjønne at næringslivet og arbeidsplasser fortsatt er i krise. Midt i en ny smittetopp kommer de med en utvannet versjon av krisepakken Stortinget fikset i vår. De burde forsikre om at støtteordningene vil finnes så lenge pandemien varer, er den første reaksjonen til SV-leder Audun Lysbakken.

Han mener de som trenger hjelp mest, får ingenting.

– Her er det lite til folk som har løsere tilknytning til arbeidslivet og lavere inntekter. Mange som permitteres framover vil miste ordningene SV og Stortinget kjempet inn. Og selvstendige står på bar bakke, sier Lysbakken.

Nytt krisetiltak: Nybø setter av 5 milliarder kroner til støtteordning for bedrifter

Rødt: Arbeidsfolk tar regningen

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener krisepakken er den svakeste så langt.

– Jeg får flashback til den første krisepakka regjeringa la fram i mars. Nok en gang prioriteres milliarder til bedriftene, mens arbeidsfolk som mister jobben sitter igjen med en stadig større regning, sier Moxnes til FriFagbevegelse.

Og utdyper hvorfor han anser tirsdagens krisepakke som den svakeste så langt.

– I mars foreslo i det minste regjeringa å fjerne de tre ventedagene før de som permitteres får dagpenger. Nå kommer det ingen forbedringer for de arbeidsledige, og de økte dagpengene forsvinner før påske.

Moxnes minner om at det er full sosial nedstenging i Oslo, i tillegg til de kraftige innstramninger i andre deler av landet og nasjonalt.

– Nesten 200.000 er arbeidsledige fra før av. Det er et grovt svik fra regjeringa mot arbeidsfolk at de fortsetter å fase ut dagpengeordningene og andre forbedringer, samtidig som krisa forverres.

Rødt stilte tirsdag forslag om en ny krisepakke for arbeidsfolk og at denne behandles så raskt som mulig av Stortinget, slik at alle som er og blir arbeidsledige sikres inntekt.

Moxnes ber Stortinget ta ansvar på samme måte som det ble gjort i mars.

– Nå har Stortinget muligheten til raskt å rette opp regjeringas unnlatelsessynder. Rødt vil jobbe for at det skjer på ny, sier Moxnes.

Greit å vite: Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?

Sp: – Tafatt og kortsiktig

Senterpartiets finanspolitiske talsperson, Sigbjørn Gjelsvik, mener pakken er alt for tafatt og mangler langsiktighet.

– Deler av tiltakene vil tvert imot bidra til å forsterker problemene for dem som er hardest rammet, sier Sigbjørn Gjelsvik til FriFagbevegelse.

Han mener det er et problem at reiselivsmomsen fortsatt skal dobles fra 1. januar. I tillegg til reiseliv er transportnæringen hardt rammet. Også for denne bransjen vil momsen dobles, fra 6 til 12 prosent fra 1. januar.

Flypassasjeravgiften skal også økes 1. januar. Det rammer en bransje som fra før ligger med brukket rygg.

Gjelsvik påpeker også at inntektssikringen for selvstendige næringsdrivende avvikles fra 1. januar.

– Krisepakken er kjemisk fri for nye tiltak. Blant annet savner jeg motkonjunkturtiltak med tanke på verftene langs kysten, og for bygg- og anleggsbransjen som snart går tom for arbeidsoppdrag, mener Sigbjørn Gjelsvik.

Flere reaksjoner: LO-lederen vil ha slutt på kortsiktige krisepakker

Ap: Merkelig fra regjeringen

Også næringspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Terje Aasland savner motkonjunkturtiltak.

– Det er viktigere enn noen gang å sikre trygghet og sikkerhet for folk så lenge pandemien varer. Derfor mener vi blant annet det nå er viktig å sørge for at ledige og permitterte kan få feriepenger til sommeren, sier Terje Aasland til FriFagbevegelse.

– I tillegg til at maritim sektor må få den hjelpen den trenger. Det er merkelig at regjeringen ikke nå sørger for å stimulere til økt aktivitet i bransjer som er hardt rammet av pandemien, mener Aasland.

Også Fremskrittspartiet ønsker en hastebehandling av de nye koronatiltakene i Stortinget, slik at bedriftene får hjelp så raskt som mulig.

Mens krisetiltakene i mars ble forhandlet fram gjennom en full enighet på Stortinget, skal regjeringen denne gang forhandle med Fremskrittspartiet om innholdet i krisepakken.

Frp kutter kraftig: Vil omtrent legge ned hele det norske kulturlivet, mener forbundsleder

Warning
Annonse
Annonse