JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frontfaget

Lønnsforhandling på overtid: Dette kravet kan gjøre en løsning vanskelig

Et av de viktigste kravene fra Fellesforbundet er at de ansatte skal få bedre rettigheter til etter- og videreutdanning, blant annet fri med lønn når de er på kurs.
Fellesforbundets leder, Jørn Eggum (t.v) og administrerende direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde (t.h). (Arkivfoto)

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum (t.v) og administrerende direktør i Norsk Industri, Knut E. Sunde (t.h). (Arkivfoto)

Heiko Junge / NTB

torgny@lomedia.no

Forhandlingsleder i Norsk Industri, Knut E. Sunde, var svært positiv til forslaget om reform da forhandlingene startet.

Men da forhandlingene ble brutt og meklingen startet, var det tydelig at akkurat dette spørsmålet kommer til å bli vanskelig.

LOs representant

Det er ikke bare i tarifforhandlingene at etter- og videreutdanning er et tema. Til høsten vil et offentlig utvalg, kompetanseutvalget, legge fram sin utredning.

Utvalget ledes av tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen. Han overtok som leder i utvalget i november i fjor, etter at Svein Brandtzæg trakk seg fra oppgaven.

Utvalget er sammensatt med både arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner rundt bordet. Trude Tinnlund er LOs representant, Gro Øien er NHO sin.

Mye lest: Må få 13 prosent lønnsøkning hvis arbeidsfolk skal «ta igjen det tapte»

Timer på overtid i meklingen

Lovfestet rett

Utvalgets mandat går rett inn i de spørsmålene som Fellesforbundet og Norsk Industri jobber med.

De skal blant annet vurdere ulike modeller for å stimulere til etter- og videreutdanning og hvordan de tre partene enda bedre kan legge til rette for læring i arbeidslivet.

Det er allerede lovfestet rett til utdanningspermisjon. I 2005 kom dette inn i arbeidsmiljøloven, men arbeidsgiver har ingen plikt til å betale lønn for denne etterutdanningen.

Forskutterer svar

Hvis det skal bli en løsning i forhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet, er det ventet at staten må komme på banen.

Den vanlige prosedyren er at partene eller riksmekleren sender et brev til regjeringen, og at regjeringen kommer tilbake med noen løfter.

Siden det er et utvalg som jobber med akkurat de samme spørsmålene, kan det være vanskelig for regjeringen å være konkret. Regjeringen vil nok ikke forskuttere svare på de spørsmålene som utvalget utreder.

Ny jobb

Det som ligger utenfor utvalgets mandat, er forholdet mellom den enkeltes valg og styringsretten.

Arbeidsgivere er skeptiske til å finansiere ansattes etterutdanning, som kan føre til at den ansatte bruker sin nye kompetanse til å søke seg jobb hos en konkurrent.

Warning
Annonse
Annonse