Per Olaf Lundteigen (Sp) mener regjeringen ved å fjerne korona-tiltak legger større byrde på arbeidsgiver og enda større byrde på arbeidstakeren.
Jan-Erik Østlie
Lønnskompensasjon:
Lønnskompensasjonen fjernes fra september: – Brutalt
Når ordningen med lønnskompensasjon fjernes 1. september, får man en ordning som faktisk er dårligere enn før korona-utbruddet.
helge@lomedia.no
Likevel ble det en debatt i Stortinget som dreide seg om alt annet enn lønnskompensasjonen, som altså fjernes fra 1. september.
Da økes perioden arbeidsgiver har lønnsplikt i starten av en ny permittering til 10 dager, og den midlertidige bestemmelsen om arbeidsgiverperiode på 2 dager oppheves.
• Les også: Regjeringen nekter å utvide permitteringslengden. NHO-sjefen frykter det får store konsekvenser
Men det ble likevel mye en diskusjon om snøen som falt i vår. For onsdag innstiller finanskomiteen på Stortinget om et hasteforslag om at alle som ikke har fått lønnskompensasjon, skal få en nødutbetaling på 20 000 kroner.
Forslaget er opprinnelig fremsatt av LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. På Stortinget er det Rødt-leder Bjørnar Moxnes som er forslagsstiller. Diskusjonen i komiteen pågår etter det FriFagbevegelse erfarer helt fram til møtet onsdag.
Lenge lå det an til at forslaget kunne få flertall. Men tirsdag kom det et brev fra regjeringen som advarte mot å skape nye forsinkelser for Nav-systemet, og forpurre eller forkludre slik at det går ut over alle utbetalingene.
Nå jobbes det med en omforent løsning for at folk skal få pengene sine.
• Les også: Dagpenger gir ikke feriepengeopptjening: Permitterte og ledige går glipp av 4 milliarder kroner
Halvparten har fått
Lønnskompensasjonen er rullet ut siden torsdag. Tirsdag hadde 180 000 av 345 000 fått kompensasjonen. Det er utbetalt 3,7 milliarder kroner i lønnskompensasjon.
Noe av tregheten skyldes blant annet at arbeidsgivere ikke er flinke nok til å rapportere inn til Nav. Det er altså ikke bare Nav det står på.
Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes er innstilt på enighet om et omforent forslag.
– Det beste er selvsagt om Nav får ut pengene som de har tenkt. Jeg er innstilt på å la de få arbeidsro fram til 1. juli. Men har de ikke klart alle utbetalingene på det tidspunktet, må noe skje slik at folk får penger til sommerferien, sier Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse.
Han er helt overbevist om at det finnes muligheter for Nav til å gjøre dette uten at det får store konsekvenser for annen drift.
Moxnes minner om at Stortinget tar sommerferie fredag. Derfor er det viktig å få gjennom et forslag som kan sikre penger til blakke permitterte før sommerferien.
• Les også: Permitterte Torill vakna opp til ei månadslønn frå Nav på kontoen
Dårligere ordning
Tirsdag vedtok altså Stortinget å avvikle ordningen med lønnskompensasjon fra 1. september. Da får man tilbake en ordning som faktisk er dårligere enn før korona-utbruddet satte hele landet på hodet. Arbeidsgiver får færre dager med lønnsplikt, og arbeidstakere får fra 1. september 62,4 prosent av opp til 6G i dagpenger allerede fra dag 11.
– Dette er brutalt, sa Per Olaf Lundteigen (Sp). Og han var også opptatt av at regjeringen må få plass permitteringslengde på 52 uker. Han mener regjeringen på denne måten legger en større byrde på arbeidsgiver, men enda større byrde på arbeidstakeren.
• Les også: Sp-lederen vil utvide perioden for permitteringspenger til 52 uker: – Denne krisen er ikke over i oktober
Rødt vil beholde lønnskompensasjonen som i dag.
– Det er det eneste riktige å gjøre. Det regjeringen gjør er å gå systematisk løs på arbeidstakernes rettigheter samtidig som de som har mest fra før får lettelser i formuesskatten, sa Moxnes.
– Mens mange titusener ikke har fått pengene sine er det stor aktivitet både på båt- og hyttemarkedet. Det er ikke selve lovforslaget som er problemet her. Men at regjeringen løper fra sin del av regningen. Nå skyves endringen over på arbeidsfolket. Vi mener at arbeidsgiver skal ta 10 dager mens Staten tar 10 dager av den første permitteringslengden, la han til.
I dag kan det bli vedtatt en nødutbetaling til de som ikke har fått lønnskompensasjon, etter forslag fra Bjørnar Moxnes
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet mener arbeidsgiver må ta en større del av byrden og støtter at antall dager i arbeidsgiverperiode 1 økes til 10 dager. Med Arbeiderpartiets forslag vil permitteringsperioden forlenges, for å unngå oppsigelser, og de forhøyede dagpengesatsene videreføres. I førsteomgang ut året.
– Dette må selvsagt vurderes på nytt i statsbudsjettet. Det er viktig at det opprettholdes en sosial profil på tiltakene. Mange opplever usikkerhet for arbeid og inntekt. Det er for tidlig å ta ned det forsterkede sikkerhetsnettet, sier Elise Bjørnebekk-Waagen til FriFagbevegelse.
• Les også: Dette er Nav-ytelsene du har krav på i de fem forskjellige fasene av tiden du er permittert
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
– Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.
Erlend Angelo
Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.
Roy Ervin Solstad