Ap-leder Jonas Gahr Støre mener lønnstyveri må straffes innenfor starffelovebn, ikke arbeidsmiljøloven.
Helge Rønning Birkelund
Arbeidslivskriminalitet
Lønnstyveri hører hjemme i straffeloven, mener Jonas Gahr Støre
Tyveri er kriminalitet, uansett om det er arbeidsgiver eller arbeidstaker som står for det. Derfor hører lønnstyveri hjemme i straffeloven og ikke i arbeidsmiljøloven, mener Ap-lederen.
helge@lomedia.no
10. desember gikk høringsfristen ut for regjeringens forslag om blant annet straffansvar for lønnstyveri og økt strafferamme ved brudd på bestemmelser i arbeidsmiljøloven.
I høringsforslaget om lønnstyveri foreslår regjeringen å innføre en egen bestemmelse i arbeidsmiljøloven for lønnstyveri med en øvre strafferamme på 5 års fengsel. Forslaget vil også ramme arbeidsgivere som misbruker permitteringsordningen. Det foreslås dessuten å skjerpe den generelle strafferammen i arbeidsmiljøloven.
Les også: Lønnstyveri må inn i straffeloven, mener LO
Ikke langt nok
Lønnstyveri brukes om situasjoner hvor arbeidsgiver på en eller annen måte beriker seg av arbeidstakers lønn eller annen godtgjørelse. Arbeidstilsynet opplyser blant annet at de har avdekket tilfeller av «doble kontraktsett» for å skjule at det ikke betales allmenngjort lønn.
Støre påpeker at en arbeidsgiver kan unnlate å betale ut både lønn, ytelser, feriepenger, overtid, yrkesskadeforsikring, men at det bare kan dekkes av ett eneste ord: Lønnstyveri.
– Det må være tydelig uttrykt fra politisk hold at dette er kriminalitet. Tyveri er kriminalitet. Dette er en avansert form hvor du ikke tar penger ut av noens lomme, men du tar like fullt fra ansatte penger som er deres. Forslaget fra regjeringen om å legge lønnstyveri inn i arbeidsmiljøloven er ett skritt på veien. Men det holder ikke. Kriminalitet hører hjemme i straffeloven. Og intet annet sted, sier Jonas Gahr Støre til FriFagbevegelse.
Det kom ikke inn i lovverket i 2005.
– Nå må det skje. Bare på denne måten kan vi anerkjenne at dette er kriminalitet, poengterer han.
Støre mener også at hvis det skal være noe mening bak dette, må det være et tilsyn som er operativt og har kompetanse, og politi og rettsvesen må ha kapasitet til å følge dette opp.
– Her er det snakk om firmaer som har advokathjelp og annet til å gjøre dette på måter som er vanskelig å oppdage, påpeker han.
Arbeidslivskriminalitet: Nå henger Norge etter Qatar på å straffe arbeidsgivere for lønnstyveri: – Flaut, mener LO
Budsjettforslag
I forbindelse med budsjettarbeidet på Stortinget fremmet Arbeiderpartiet et forslag til ny bestemmelse i straffeloven som omhandler de ulike formene for lønnstyveri.
Strafferammen for den nye bestemmelsen må harmoniseres med straffelovens lovtekst om underslag og grovt underslag, mener Støre.
Forslaget ber også regjeringen utrede og legge fram for Stortinget en gjennomgang av antall anmeldelser og straffereaksjoner knyttet til saker som kan anses som lønnstyveri de siste fem årene.
Les også: Torbjørn Røe Isaksen får 33 konkrete forslag til bedre innsats mot arbeidslivskriminalitet
Arbeiderpartiet foreslår et lovforslag tilsvarende den svenske på området, som sørger for at regler for deling av eller taushetsbelagt informasjon blir tilsidesatt eller innskrenket når forskjellige etter eller myndigheter jobber sammen med kontroll og etterforskning av spesielle kriminalitetsområder.
Ap-lederen får full støtte fra LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
– Politiet har henlagt alvorlige saker på grunn av manglende kapasitet, som eksempel med Fagarbeideren AS. Å henlegge slike saker t er det samme som å gi beskjed om at det er fritt fram for denne type kriminalitet, sier Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.
Han skjønner ikke hvorfor en ansatt som stjeler skal omfattes av straffeloven, mens en arbeidsgiver som stjeler skal omfattes av arbeidsmiljøloven.
Les også: Regjeringen varsler flere lovendringer mot arbeidslivskriminalitet: – Lønnstyveri skal straffes
Anstendig arbeidsliv
– Det vi har å gjøre med her er en trussel mot et anstendig arbeidsliv og den norske velferdsstaten. Lønnstyveri må bli straffbart i henhold til straffeloven. Men en lavere strafferamme for arbeidsgivere som systematisk stjeler fra sine ansatte er ikke noe bedre enn at ansatte stjeler. Det må være likhet for loven. Det må straffes som all annen kriminalitet, ha høy prioritet og det må etterforskes, mener Hans-Christian Gabrielsen.
På spørsmål om hvorfor arbeidstakere som stjeler skal omfattes av straffeloven, mens arbeidsgivere som stjeler blir omfattet av arbeidsmiljøloven, svarer statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H) at straffelovens bestemmelse om tyveri gjelder helt generelt, uavhengig av om tyveriet skjer i eller utenfor arbeidslivet.
– Regjeringen foreslår en egen straffebestemmelse om lønnstyveri. Dette er ikke det samme som tyveri slik straffeloven i dag regulerer det. Betegnelsen lønnstyveri vil bare gjelde i arbeidslivet.
Derfor vil lønnstyveri saklig sett passe fint i arbeidsmiljøloven, som regulerer de viktigste sidene av et arbeidsforhold, mener Vegard Einan.
– Ellers er høringen nå akkurat avsluttet, og departementet vil nøye vurdere alle innspill før det konkluderes om videre oppfølging, legger han til.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø