JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LOs hilsen til Jensen

Finansminister Siv Jensen kan fortsatt lytte til råd fra LO-økonomene som ønsker balanse og ikke en utflytende handlingsregel i statsbudsjettet 8. oktober.
8. oktober legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram sitt første, egne statsbudsjett. Bildet er fra framleggelsen av det reviderte budsjettet i mai i år.

8. oktober legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram sitt første, egne statsbudsjett. Bildet er fra framleggelsen av det reviderte budsjettet i mai i år.

Kristian Brustad

nina@lomedia.no

Med den blå-blå regjeringen har LOs samfunnspolitiske avdeling innført en ny rutine i virksomheten. Deres samfunnsnotater legges fram på en pressekonferanse og har i høst handlet om arbeidsmarkedet. Så også i dag. Nå knyttet opp til stats- og nasjonalbudsjettet som legges fram 8. oktober.

Privat forbruk bak veksten

De økonomiske utsiktene for Norge er «på det jevne», fordi drahjelpen fra utlandet, særlig EU, er svak. Veksten i fastlands-Norge ventes bli 2,5 % både i 2014 og 2015, drevet av privat forbruk.

LO-økonomene antar at arbeidsledigheten vil være på samme nivå i 2015 som i år.

Eldre vinner, unge taper

Arbeidsmarkedet er forandret betydelig i senere år, ifølge Liv Sannes. Sysselsettingen har vokst litt, men ikke nok i forhold til befolkningsveksten. Sysselsettingsraten – andelen sysselsatte i yrkesaktiv alder – er nå på 68,5 prosent. Det er 3 prosentpoeng lavere enn før finanskrisen i 2008.

De unge, de etablerte innvandrergruppene og de med lav kompetanse har fått det vanskeligere i arbeidsmarkedet. Best går det for eldre, erfarne arbeidstakere som har økt sin sysselsettingsandel.

Arbeidsinnvandrerne står på

I perioden 2008-203 har hele veksten i sysselsettingen kommet blant arbeidsinnvandrerne som har vokst med totalt 127 000 personer. Nesten halvparten av disse er i bransjer som bygg og anlegg, varehandel, transport og hotell/restaurant.

Såkalt etnisk norske tar i mindre grad fagopplæring i disse fagene, og fordi mange innvandrere mangler fagbrev, norskkunnskaper og andre nøkkelferdigheter, står arbeidslivet overfor store utfordringer i kompetansepolitikken, framholdt Sannes.

10-15 milliarder – helst ikke mer

Så var det statsbudsjettet og ikke minst handlingsregelen som atter en gang fikk makroøkonomenes oppmerksomhet. Ifølge sjeføkonom Stein Reegård har man lagt til grunn at regjeringen vil øke bruken av oljepenger med 10-15 milliarder kroner i 2015. Det er en noe lavere oljepengebruk enn i de blå-blås tilleggsproposisjon for et år siden. I så fall vil bruken av oljepenger komme opp i litt over 6 % av trend-BNP for fastlands-Norge. Inntektene fra petroleumssektoren utgjør 15 % av statsbudsjettet.

– Det er endringene i oljepengebruken fra år til år som er vesentlig for økonomien. Jo mer oljepenger vi bruker, jo mer styrkes krona i valutamarkedet på grunn av forventninger om økt rente. Dette er det store spenningsmomentet i det kommende statsbudsjettet.

Annonse
Annonse