JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Statsbudsjettet 2019:

LO-sjefen: – Dette er et budsjett for økende forskjeller

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen er ikke fornøyd med statsbudsjettet.
LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen.

LO-sjef Hans-Christian Gabrielsen.

Martin Guttormsen Slørdal

helge@lomedia.no

– Til tross for at skattekuttene ikke har skapt flere arbeidsplasser fortsetter regjeringen med skattekutt til de rike. Det vil si at kurven som viser forskjellene, bare øker, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen til FriFagbevegelse.

– Budsjettet bidrar ikke til å minske forskjellene. Det er en forsiktig nedgang i ledigheten, men det er fra et veldig høyt nivå. Anslagene for neste år er en ledighet på over 100.000. Likevel kutter man på arbeidsmarkedstiltak. Det bekymrer meg, sier LO-lederen.

– Da risikerer du å få mange som blir stående varig utenfor arbeidslivet og at ledigheten biter seg fast på et for høyt nivå, legger han til.

Regjeringen vil kutte selskapsskatten til 22 prosent

– Ostehøvelkutt rammer blindt

Regjeringen fortsetter ostehøvelkuttene: Det er budsjettert med et flatt kutt på 0,5 prosent i staten, som utgjør om lag 1,7 milliarder kroner i kutt. Dette beløpet har tidligere økt i budsjettforhandlingene.

– Det rammer blindt. Det vitner bare om manglende prioritering. Det fører til tregere saksbehandling, dårligere tjenester og svekker enkelte etater, blant annet Arbeidstilsynet. Deres kamp mot sosial dumping blir rammet, sier Hans-Christian Gabrielsen.

LO-lederen kaller statsbudsjettet som finansminister Siv Jensen (Frp) la fram mandag, et nøytralt budsjett tilpasset den økonomiske situasjonen. Han mener det er fornuftig i dagens situasjon.

– Det bidrar ikke til at kronekursen endres, kommenterer han.

Støre: Usosiale skattekutt som øker forskjellene

– Bedrifter investerer for lite

– Prognosene viser en moderat oppgang i økonomien. Men det skyldes først og fremst kronekursen, arbeidslivets parter og renten. Det skyldes i en liten grad skattekuttene som regjeringen har hatt som sin politikk. Bedriftenes investeringer, med unntak av innenfor olje og eiendom, er fortsatt på et rekordlavt nivå, til tross for alle skattekuttene som er gjennomført de siste årene. Det er en stor bekymring knyttet til at felleskapets inntekter reduseres, sier Gabrielsen.

– Frykten er at man reduserer statens inntekter, og vi mener man burde bruke pengene smartere. Ikke bare blindt dele ut i store skattekutt, men heller satse på kompetanse og ny næringsaktivitet. Politikken som er ført har ikke ført til det, og budsjettet bidrar til å øke forskjellene fordi man kutter i formueskatten, mener Hans-Christian Gabrielsen.

Fagforeningsfradraget blir stående på dagens nivå. Det vil si at det er svekket med 12 prosent de siste fem årene.

Kuttene i staten kan passere 10 milliarder kroner i 2019. – Smertegrensa er nådd, sier tillitsvalgte

Støre: – Går feil vei

Ap-leder Jonas Gahr Støre er enig med Gabrielsen

– Det går bedre i norsk økonomi, men regjeringen bruker de gode tidene feil, sier Støre.

– Høyere oljepris, lav kronekurs og parter som tar ansvar, bidrar til en oppgang i norsk økonomi. Men regjeringens usosiale skattekutt øker forskjellene, for få i arbeid og gir for lite rom for å satse på velferd. Dette er et statsbudsjett som kommer til å øke forskjellene mellom folk. Høyreregjeringen bruker nesten fire ganger så mye penger på å kutte formuesskatt, som på å bekjempe barnefattigdom. Det er å gå gal vei, sier Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Martin Guttormsen Slørdal

Annonse
Annonse