JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Jørn Eggum kritiserer Senterpartiet for ikke å støtte pensjon fra første krone:

LO-topp raser mot Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-lederen angriper LO for å sove i timen. Fellesforbundet-lederen slår tilbake og mener Trygve Slagsvold Vedum taler med to tunger.
Jørn Eggum mener Senterpartiet burde støttet forslaget om pensjon fra første krone hvis partiet vil være på arbeidernes side.

Jørn Eggum mener Senterpartiet burde støttet forslaget om pensjon fra første krone hvis partiet vil være på arbeidernes side.

Erlend Angelo

helge@lomedia.no

Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum mener LO-ledelsen ikke kjemper nok for å hindre økt skattlegging av arbeidsfolk. Sp-lederen tenker på skatt på diett, pendlerfradrag og skatt på ansattegoder.

– LO må slutte å sove i timen og begynne å bråke litt mer, oppfordrer Vedum i FriFagbevegelse.

Det får Fellesforbundets leder Jørn Eggum til å tenne på alle pluggene:

– Han (Vedum, red.anm.) snakker med to tunger og møter seg selv i svingdøra når han velger å feige ut og lytte mer til bondeorganisasjonene enn til fagbevegelsen i spørsmålet om pensjon fra første krone, mener Eggum.

Torsdag valgte Senterpartiet å ikke støtte forslaget fra Ap og SV om pensjon fra første krone, men heller sette ned et utvalg.

Bønder og arbeidere

Eggum mener Senterpartiet i saken om pensjon fra første krone ikke først og fremst er opptatt av arbeidsfolk.

– Senterpartiet er mest opptatt av å få skoleungdom og utenlandske arbeidstakere til å plukke bær, gulrøtter og poteter til en billigst mulig penge. Hvis Senterpartiet hadde vært av hel ved hadde ikke partiet prøvde å ro seg unna ved å foreslå et utvalg på linje med regjeringen som ikke kommer til å løse noe som helst, sier Jørn Eggum til FriFagbevegelse.

Storbønder og småbønder

Etter hva FriFagbevegelse forstår har det vært en strid i Senterpartiet om hvilket standpunkt man skal legge seg på i spørsmålet om pensjon fra første krone. På den ene siden står de som er opptatt av arbeidslivspolitikk med Per Olaf Lundteigen i spissen. Den delen kommer fra småbruk og mindre familiebruk.

På den andre siden står de som er opptatt av storbruk og som er bekymret for byråkrati, administrasjon og mindre inntekter ved å måtte betale pensjon fra første krone til sine landarbeidere.

Er utredet nok

Både Senterpartiet og de fire regjeringspartiene ønsker en utredning av pensjon fra første krone. Eggum mener det er unødvendig.

– Dette spørsmålet er utredet så det holder. Det er kun snakk om politisk vilje eller uvilje. Det er såre enkelt. Det eneste som skal til er å endre et ord fra «kan» til «må» i loven om innskuddspensjon, legger han til.

– Derfor synes jeg kritikken som Vedum kommer om LO faller på steingrunn. Han er selv mer opptatt av bondeorganisasjonene enn fagbevegelsen, legger Eggum til.

Sover i timen?

I artikkelen det vises til mener Slagsvold Vedum at LO må slutte å sove i timen og begynne å bråke litt mer.

– LO må bli mye tydeligere i saker som angår arbeidsfolk. Det er for lite trykk på hverdagssaker som skaper frustrasjon blant folk. Ja, det er riktig å øke fagforeningsfradraget, og det er vi også for, men kuttene for pendlere og folk som bor på brakke utgjør i sum mye større beløp, sier han.

Jørn Eggum påpeker at den viktigste saken for arbeidsfolk, er spørsmålet om pensjon fra første kroner. Og her mener han altså Senterpartiet «faker» ut.

Torsdag ble det klart at det ikke er aktuelt å innføre pensjon fra første krone, slik fagbevegelsen har krevd de to siste hovedoppgjørene og som Arbeiderpartiet og SV har lagt inn forslag om på Stortinget.

Omtrent samtidig som regjeringsplattformen ble godkjent av de fire nåværende regjeringspartiene, foreslo Senterpartiet at det nedsettes partssammensatt utvalg som skal vurdere spørsmålet. Et forslag som er nærmest identisk med regjeringsplattformen.

Det er gitt signaler om at det nettopp er dette som blir resultatet når saken kommer opp i Stortinget torsdag.

Opposisjonen på Stortinget har kritisert Senterpartiet sterkt for å bidra til en utsettelse av saken med sitt forslag. Finanspolitisk talsperson for SV, Kari Elisabeth Kaski, har blant annet vært sterkt kritisk til Senterpartiets utsettelsesforslag.

– Sier ja, men nei

– Senterpartiet går sammen med regjeringen og bygger opp om regjeringens strategi. Det er en trenering og en utsettelse av noe som burde vært vedtatt nå og som ville gjort en forskjell nå, sier Kari Elisabeth Kaski til FriFagbevegele.

– Det er tapte penger hver eneste dag for en million mennesker. Jeg er skuffet over at man ikke ønsker å gjøre noe med denne urettferdigheten nå, poengterer hun.

Og får støtte av Jørn Eggum:

– Kaski har helt rett. Senterpartiet kaster en livbøye til seg selv for å slippe å få uvenner innenfor egne rekker og samtidig få venner i fagbevegelsen. Jeg skal love deg at denne utredningen kommer til å ta tid. Det blir et utvalg som vil jobbe sent, mener Eggum.

Samtidig er det en gave til Erna Solberg som har oppnådd drømmen sin med en flertallsregjering med en sprekk i opposisjonen som dermed splittes, legger han til.

Mange som pendler

Trygve Slagsvold Vedum hevder i artikkelen at det er for få i LO-ledelsen som pendler, som har bodd på brakke og som har fribilletter på buss.

– Da blir engasjementet deretter, hevder Sp-lederen.

– Jeg tar gjerne en diskusjon om hva som er folkelig på en traktor med Slagsvold Vedum. Han må ikke glemme at det er avløsere som er medlemmer hos oss som gjør at han kan sitte på Stortinget og bestemme. Det er våre medlemmer som bor på brakker og bygger landet. Det er våre medlemmer som rammes av regjeringens politikk. Selv har jeg pendlet i 10 år og bor omtrent i en koffert. Dette har jeg vært opptatt av i like mange år. Dette kjenner jeg på kroppen, svarer Eggum.

Vedum

Selv er Trygve Slagsvold Vedum glad for engasjementet, men mener Eggum bare kommer med retorikk.

– Et slikt engasjement ønsker jeg fagbevegelsen skal ha. Det var lite å høre fra LO før jul når det kom mange forslag som rammet arbeidsfolk. Vi har konkludert på pensjon fra første krone, vi. Vi vil ha det. Men det er en suksess i Norge at partene blir enige. Vi tror det er klokt å ta med fagbevegelsen i utformingen av dette. Prinsippet er vi enig i, mener Slagsvold Vedum.

– Det jeg etterlyser er at fagbevegelsen ikke bare kommuniserer med Arbeiderpartiet, men kjører på i saker som er grunnleggende urettferdig overfor arbeidsfolk. Som avgiftsøkningene og skatteskjerpelser, legger Vedum til.

Mange misforstår de nye skattereglene for ansattegoder. Her er en oppklaring

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse