JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

EØS-avtalen:

Lysbakken er skuffet over at Stortinget ikke vil utrede EØS-alternativer

Flertallet i utenrikskomiteen på Stortinget sa nei til SV-forslag.
Partileder Audun Lysbakken i SV.

Partileder Audun Lysbakken i SV.

Jan-Erik Østlie

helge@lomedia.no

– Selv om det ikke er særlig overraskende, er det veldig skuffende at stortingsflertallet ikke en gang er villig til å utrede alternativene til EØS. Med alle direktiver som er på vei, og diskusjoner om arbeidsinnvandring og sosial dumping, trenger vi en kunnskapsbasert debatt.

Det sier SV-leder Audun Lysbakken til FriFagbevegelse etter at utenrikskomiteen på Stortinget har avslått SVs forslag om å utrede alternativer til EØS-avtalen.

– Vi må ta advarslene fra fagbevegelsen og de som jobber rundt i Norge på alvor når de advarer om hvordan avtalen påvirker norske arbeidsforhold, legger han til.

Les også: Flere industribastioner i Fellesforbundet sier nei til EØS-avtalen

Offentlig utvalg

SV foreslo at Stortinget må be regjeringen sette ned et offentlig utvalg som skal utrede mulige alternativer til dagens EØS-avtale. Senterpartiet hengte seg på forslaget under komitebehandlingen.

Alle alternativer som ivaretar muligheten til å handle med EU, uten en like sterk forpliktelse til å implementere EUs lovverk som med dagens EØS-avtale, bør bli vurdert, mener SV.

Partiet mener alternativene bør vurderes etter hvor godt de bidrar til å løse utfordringene med sosial dumping i arbeidslivet og hvor godt alternativene ivaretar demokratiet sammenlignet med dagens EØS-avtale, og at man samtidig bør foreta en vurdering av konsekvensene for norsk næringsliv.

Komiteens flertall, alle unntatt medlemmene fra Fremskrittspartiet, Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti, mener forslaget innebærer at våre myndigheter skal iverksette en offentlig utredning om å utrede kun utvalgte deler som i dag berøres av EØS-avtalen, og som har det til felles at forslagsstillerne mener de er problematiske og vil ha dem erstattet med en mindre omfattende EØS-avtale eller ingen EØS-avtale overhodet. Flertallet mener at Norge i så fall ville få tredjelandsstatus overfor EU-landene.

Et brudd med EØS ville kreve både forberedelser og utredninger, men hvilke resultater Norge ville oppnå, ville ifølge flertallet forbli usikkert fordi fremgangsmåten for å reforhandle internasjonale avtaler er først å gå til oppsigelse, slik at partene kan forhandle på nytt ut fra egen forhandlingsstyrke og interesser.

Hva Norge måtte gi fra seg i en reforhandlet avtale eller ved overgang til en bilateral handelsavtale vil være en del av den usikkerheten forslaget åpner for, mener flertallet.

Les også: Trine Skei Grande kritiserer Trygve Slagsvold Vedums EØS-motstand

Vil øke kunnskapen

Arbeiderpartiet er opptatt av å øke kunnskapen om Norges forhold til EU og trekker fram utredningen «Utenfor og innenfor», en omfattende og grundig framstilling av EØS-avtalen og Norges øvrige samarbeidsavtaler med EU.

– Organisasjoner og forskningsmiljøer står fritt til å undersøke og utrede de spørsmålene de måtte ønske, inkludert ulike tilknytningsformer for samarbeid mellom Norge og EU. En egen offisiell offentlig utredning, attpåtil igangsatt som følge av et vedtak i Stortinget, vil imidlertid unektelig sende et signal om at norske myndigheter vurderer å si opp EØS-avtalen. Dette er et signal disse medlemmer ikke ønsker å sende, hevder Arbeiderpartiet.

Fremskrittspartiet stiller spørsmål ved tidspunktet for SVs forslag, fordi det fremmes midt i en uforutsigbar brexit-prosess.

– Det ville vært mer interessant å sammenligne EØS-avtalen med Storbritannias fremtidige tilknytningsform til EU da denne vil gi oss en klarere indikasjon på hvordan en mulig, alternativ tilknytningsform til EU kan se ut for Norge, mener Frp.

Les også: Senterpartiet slår tilbake mot Trine Skei Grandes kritikk

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook

Warning
Annonse
Annonse