Aleris
Mette Nord om Stendi-saken: – Det er å stjele fra fellesskapet
For tre år siden henla Økokrim Fagforbundets varsel om mulige lovbrudd i Stendi. Tiltalene mot tre tidligere regiondirektører viser at forbundet hadde rett, mener leder Mette Nord.
Fagforbundets leder Mette Nord er ikke overrasket over siste utvikling i Stendi-saken. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Torsdag morgen ble det kjent at Økokrim har tiltalt tre tidligere regiondirektører i Stendi for grov korrupsjon. Selskapet som tidligere het Aleris Ungplan & BOI, er Norges største private leverandør av offentlig finansierte omsorgstjenester. En underleverandør til Stendi er også tiltalt i saken.
Da Fagforbundet varslet Økokrim om Stendi for nærmere tre år siden, ble imidlertid varselet henlagt. Leder Mette Nord mener at dagens tiltale viser at Fagforbundet hadde rett.
– Vi synes det er veldig bra, og ikke særlig overraskende, sier Nord til FriFagbevegelse.
Kjernen i korrupsjonstiltalen som nå er tatt ut, handler om at de tre tidligere regiondirektørene i Stendi skal ha mottatt private gaver i bytte mot å bruke sin innflytelse i selskapet til å skaffe Skagerak Group kontrakter som underleverandør.
Alle de fire tiltalte nekter straffeskyld, og understreker at Stendi var informert om private avtaler inngått mellom Skagerak og regiondirektørene.
Les hele historien her: Hvor havnet pengene da Aleris leide raske biler og eiendommer for titalls millioner?
Bekymret for sikkerheten
Innholdet i Fagforbundets varsel fra 2018 handlet imidlertid ikke om korrupsjon, men om arbeidsforholdet til en rekke selvstendig næringsdrivende konsulenter som jobbet som miljøarbeidere på Stendis boliger.
Samme høst gikk 24 av konsulentene til søksmål mot Stendi med krav om fast stilling og etterbetaling av overtidstillegg, feriepenger og pensjon, med Fagforbundets hjelp. Samtidig varslet Fagforbundet både Økokrim, Arbeidstilsynet, Helsetilsynet, Skatteetaten og Fylkesmannen i Oslo og Akershus, men ingen av disse fant grunn til å forfølge innholdet i varslene.
– Vi var bekymret for sikkerhet og kvalitet i tjenestene til Stendi, forklarer Nord om hvorfor Fagforbundet valgte å varsle Helsetilsynet.
Varselet til Skatteetaten handlet om mulig unndragelse av arbeidsgiveravgift for konsulentene som Fagforbundet mente skulle ha vært ansatt. Nord mener at dagens tiltale viser at varslene om disse andre forholdene burde ha vært fulgt opp av myndighetene den gangen.
Stendi er tydelig på at Fagforbundets anmeldelse av daværende Aleris Ungplan & BOI, ikke har noe å gjøre med forholdene som kommer frem i Økokrims tiltale torsdag.
– I Økokrims brev fra 2018 fremkom det at verken Skatteetaten eller Arbeidstilsynet ut fra sin befatning med saken fant grunn til å be om noen politietterforskning, skriver kommunikasjonsdirektør Julie Borchgrevink på epost til FriFagbevegelse.
Stendi: Kvaliteten ivaretatt
I en uttalelse om tiltalene som ble kjent torsdag, er Stendi tydelig på at forholdene som kommer frem i liten grad har berørt selskapets tjenester.
– Kvaliteten på tjenestene til brukerne og forpliktelsene overfor oppdragsgivere var ivaretatt, skriver selskapet i en pressemelding.
Stendi understreker også at avtalene med Skagerak i all hovedsak er avsluttet, og at Økokrims etterforskning kom i stand etter et varsel fra selskapet selv.
Nord mener det er bra at Stendi har bidratt til å få økonomiske misligheter frem i lyset, men at det likevel gjenstår å se om tilliten til selskapet kan gjenreises.
– Selv om man sier at dette ikke har gått ut over brukerne, så er det store penger fra fellesskapet som man har forsynt seg av. Det mener jeg er alvorlig nok, sier Nord.
Dersom innholdet i tiltalen stemmer, betyr det at offentlige penger har gått til ting de ikke skulle vært brukt på, mener hun, og legger til:
– Det er å stjele fra fellesskapet.
Anke avgjøres tirsdag
Forholdet mellom Skagerak og Stendi var et tema allerede da Fagforbundet forberedte søksmålet mot omsorgsgiganten. Årsaken var at enkelte av konsulentene skal ha fått tilbud om å bli leid inn som vikarer gjennom Skagerak heller enn å få fast ansettelse i Stendi.
– Slikt påvirker arbeidsmiljøet og alt rundt deres arbeidsforhold, men vi tok ut stevning mot Aleris den gangen fordi vi mente at konsulentbruken var et brudd på norsk lov, sier Nord.
Fagforbundet og de 24 konsulentene vant i all hovedsak ikke gjennom med sine krav da Oslo tingrett behandlet saken i 2019. I vår har saken vært gjennom full ankebehandling i Borgarting lagmannsrett. Dommen er ventet tirsdag.
– Vi har reist alle kravene fra første runde på nytt, og håper på et annet resultat enn sist, sier Nord.