LO-leder Peggy Hessen Følsvik og sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO er enige om at det er nå det er mulig å heve lønns- og arbeidsvilkår for de lavest lønte.
Jan-Erik Østlie
Sosial dumping
Nå er det mulig å reversere sosial dumping, mener LO
Lønnsnivået sank i flere yrker etter arbeidsinnvandringen begynte i 2004. LO mener at det nå er mulig å få lønningene opp.
torgny@lomedia.no
– Konjunkturoppgangen gjør det mulig å reversere sosial dumping, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun møtte pressen til et seminar om norsk økonomi et par dager før regjeringen la fram sitt reviderte nasjonalbudsjett.
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, viste i sin gjennomgang av norsk økonomi at den store arbeidsinnvandringen som begynte med EU-utvidelsen i 2004, førte til at utenlandsk arbeidskraft fortrengte norsk arbeidskraft i den delen av arbeidslivet med de laveste kravene til kompetanse.
– Dette førte til at lønnsnivået i denne delen av arbeidslivet falt betraktelig. Dette er sosial dumping, sa Bjørnstad.
Utlenlandske arbeidstakere tjente mindre
Både Bjørnstad og Hessen Følsvik understrekte at de ikke hadde noe imot at utenlandsk arbeidskraft kom til Norge for å jobbe, men de måtte få anstendig betalt med norske lønns- og arbeidsvilkår.
Han viser til en rapport fra Sosial Analyse fra 2016. Rapporten konkluderte med at lønnsnivået i industrien, varehandelen, utleie av arbeidskraft, bygg og anlegg, jordbruk, servering og overnatting og transport, sank. De utenlandske arbeidstakerne hadde 15 prosent lavere inntekt enn norskfødte arbeidstakere.
Erstattet kostbare norskfødte
I rapporten het det at «Lavlønnspresset i deler av privat sektor ser altså ikke ut til å ha skapt økt sysselsetting der. Billige innvandrere ser snarere ut til å ha erstattet kostbare norskfødte. Hadde det ikke vært for veksten i offentlig sektor, hadde sysselsettingen av norskfødte falt markant gjennom perioden.»
Bjørnstad mente at mange av de som hadde forsvunnet ut fra arbeidsmarkedet i denne perioden var blitt langtidsledige.
LO har et optimistisk syn på konjunkturutviklingen framover. Til tross for at det er stor økonomisk usikkerhet i verden knyttet til krigen i Ukraina, børsuro og problemer med å skaffe råvarer, mener LO at det er grunn til optimisme når det gjelder utviklingen i Norge. Det har aldri vært så høy sysselsetting. En må 20 år tilbake i tid for å finne så lav ledighet, og de høye energiprisene gir store inntekter til landet.
Karensåret fjernes: Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Gylden mulighet
– Vi har nå en gylden mulighet til å inkludere enda flere inn i arbeidslivet – også de som har litt lengre vei inn, sa LO-lederen.
LO mener at det er mulig å få de langtidsledige, og de med nedsatt arbeidsevne, inn i arbeidslivet. At det er nå det er et tidsvindu for å få til dette. Derfor er LO svært skeptisk til at Norges Bank har varslet mange renteøkninger for å hindre en overoppheting av økonomien.
– Vi har også gode muligheter til å få til «sosial dumping i revers» i enkeltnæringer der lønns- og arbeidsvilkår gjennom flere år har vært under press. På sikt vil også det bidra til et mer inkluderende arbeidsliv, sa Bjørnstad.
Negativt blir positivt
Tall fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjøret (TBU) viser at den tiendedelen av arbeidsstyrken som tjener dårligst, bare har hatt en gjennomsnittlig lønnsvekst de siste ti årene på 1,9 prosent. Lønnsutviklingen for alle grupper har vært på 3,0 prosent.
– Det vi ser nå er det motsatte av det som skjedde da norske arbeidsgivere fikk et tilbudssjokk på billig utenlandsk arbeidskraft etter EU-utvidelsen. Nå er det mangel på arbeidskraft, det betyr at de ansatte blir tilbudt høyere lønn, større stillingsbrøker, faste ansettelser og heving av kompetansen. De negative faktorene vi har opplevd blir nå snudd til noe positivt, sier LOs sjeføkonom Bjørnstad til FriFagbevegelse.
En viktig grunn til at det er underskudd på arbeidskraft nå, er at store deler av den utenlandske arbeidskraften som arbeidet i Norge før pandemien ikke har vendt tilbake.
Les også: Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.
Hanna Skotheim
Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.
Håvard Sæbø
Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.
Kari Kløvstad
Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm
«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»
Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.
NTB/Tormod Ytrehus
Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet
FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.
Ole Palmstrøm
Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes
FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.
Knut Viggen