LO-leder Peggy Hessen Følsvik og sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO er enige om at det er nå det er mulig å heve lønns- og arbeidsvilkår for de lavest lønte.
Jan-Erik Østlie
Sosial dumping
Nå er det mulig å reversere sosial dumping, mener LO
Lønnsnivået sank i flere yrker etter arbeidsinnvandringen begynte i 2004. LO mener at det nå er mulig å få lønningene opp.
torgny@lomedia.no
– Konjunkturoppgangen gjør det mulig å reversere sosial dumping, sa LO-leder Peggy Hessen Følsvik da hun møtte pressen til et seminar om norsk økonomi et par dager før regjeringen la fram sitt reviderte nasjonalbudsjett.
Sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, viste i sin gjennomgang av norsk økonomi at den store arbeidsinnvandringen som begynte med EU-utvidelsen i 2004, førte til at utenlandsk arbeidskraft fortrengte norsk arbeidskraft i den delen av arbeidslivet med de laveste kravene til kompetanse.
– Dette førte til at lønnsnivået i denne delen av arbeidslivet falt betraktelig. Dette er sosial dumping, sa Bjørnstad.
Utlenlandske arbeidstakere tjente mindre
Både Bjørnstad og Hessen Følsvik understrekte at de ikke hadde noe imot at utenlandsk arbeidskraft kom til Norge for å jobbe, men de måtte få anstendig betalt med norske lønns- og arbeidsvilkår.
Han viser til en rapport fra Sosial Analyse fra 2016. Rapporten konkluderte med at lønnsnivået i industrien, varehandelen, utleie av arbeidskraft, bygg og anlegg, jordbruk, servering og overnatting og transport, sank. De utenlandske arbeidstakerne hadde 15 prosent lavere inntekt enn norskfødte arbeidstakere.
Erstattet kostbare norskfødte
I rapporten het det at «Lavlønnspresset i deler av privat sektor ser altså ikke ut til å ha skapt økt sysselsetting der. Billige innvandrere ser snarere ut til å ha erstattet kostbare norskfødte. Hadde det ikke vært for veksten i offentlig sektor, hadde sysselsettingen av norskfødte falt markant gjennom perioden.»
Bjørnstad mente at mange av de som hadde forsvunnet ut fra arbeidsmarkedet i denne perioden var blitt langtidsledige.
LO har et optimistisk syn på konjunkturutviklingen framover. Til tross for at det er stor økonomisk usikkerhet i verden knyttet til krigen i Ukraina, børsuro og problemer med å skaffe råvarer, mener LO at det er grunn til optimisme når det gjelder utviklingen i Norge. Det har aldri vært så høy sysselsetting. En må 20 år tilbake i tid for å finne så lav ledighet, og de høye energiprisene gir store inntekter til landet.
Karensåret fjernes: Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
Gylden mulighet
– Vi har nå en gylden mulighet til å inkludere enda flere inn i arbeidslivet – også de som har litt lengre vei inn, sa LO-lederen.
LO mener at det er mulig å få de langtidsledige, og de med nedsatt arbeidsevne, inn i arbeidslivet. At det er nå det er et tidsvindu for å få til dette. Derfor er LO svært skeptisk til at Norges Bank har varslet mange renteøkninger for å hindre en overoppheting av økonomien.
– Vi har også gode muligheter til å få til «sosial dumping i revers» i enkeltnæringer der lønns- og arbeidsvilkår gjennom flere år har vært under press. På sikt vil også det bidra til et mer inkluderende arbeidsliv, sa Bjørnstad.
Negativt blir positivt
Tall fra Teknisk beregningsutvalg for inntektsoppgjøret (TBU) viser at den tiendedelen av arbeidsstyrken som tjener dårligst, bare har hatt en gjennomsnittlig lønnsvekst de siste ti årene på 1,9 prosent. Lønnsutviklingen for alle grupper har vært på 3,0 prosent.
– Det vi ser nå er det motsatte av det som skjedde da norske arbeidsgivere fikk et tilbudssjokk på billig utenlandsk arbeidskraft etter EU-utvidelsen. Nå er det mangel på arbeidskraft, det betyr at de ansatte blir tilbudt høyere lønn, større stillingsbrøker, faste ansettelser og heving av kompetansen. De negative faktorene vi har opplevd blir nå snudd til noe positivt, sier LOs sjeføkonom Bjørnstad til FriFagbevegelse.
En viktig grunn til at det er underskudd på arbeidskraft nå, er at store deler av den utenlandske arbeidskraften som arbeidet i Norge før pandemien ikke har vendt tilbake.
Les også: Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Mest lest
Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.
Hanna Skotheim
Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger
Søk i ulike yrker nederst i saken.
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Michael Ulriksen
Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her
Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.
Colourbox
Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene
Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.
Helge Rønning Birkelund
Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt
Herman Bjørnson Hagen
«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen
– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.
Knut Viggen
Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»
Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka.
Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen
Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang
Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.
Simen Aker Grimsrud
Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig
Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.
Erlend Angelo
Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne
Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.
Tormod Ytrehus
Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining
Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.
Morten Hansen
Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer
Kommentar
Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.
Yngvil Mortensen
«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn og våre politikere»
Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.
Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene
Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.
Anders Tøsse
Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt
Jan-Erik Østlie
Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch
Sissel M. Rasmussen
LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør
Håvard Sæbø
Fryktar for fagrørslas framtid: – Redselen er at folk ikkje tør å stille
Kommentar
Stridens kjerne er frontfagsmodellen, men LO og NHO bør ikke ha noe å frykte, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie