Stortingets krisepakke:
Nå får arbeidsledige mer i dagpenger
Stortingsvedtak sikrer lavtlønte permitterte mer i dagpenger under koronakrisa. Men for mange har det kanskje gått under radaren at arbeidsledige får samme løft.
Partiene på Stortinget la fram krisepakken i forrige uke. Den innebærer også tiltak for arbeidsledige, selv om permitterte har fått størst fokus.
Jan-Erik Østlie
ida.bing@lomedia.no
Stortingets økonomiske krisepakker, som ble enstemmig vedtatt forrige uke, har fått mye oppmerksomhet.
Fokuset har vært stort på å sikre løsninger for permitterte.
I regelendringene står det imidlertid at de økonomiske tiltakene også skal gjelde de som blir ordinært ledige fra 20. mars.
Blant de sterkeste tiltakene er regelendringen om at de som tjener under 300.000 er sikret 80 prosent av lønnen sin i dagpenger, og at satsen skal ligge på 62,4 prosent over beløpet, opp mot en lønn på 600.000.
For mange som blir arbeidsledige vil det bety at de har mer å rutte med.
LO-lederen: – Det er et helsvart norsk arbeidsliv nå
20. mars
I forskriften om endring i permitterings- og dagpengereglene står det at nye, midlertidige regler gjelder fra 20. mars.
Det vil si at for de som ble arbeidsledige før den tid, gjelder de gamle reglene: Dagpengesatsen er på 62,4 prosent av inntekt, hvor man må ha hatt en inntekt på tilsammen 1,5 G, ifølge Nav.
Nav beskriver forskjellen mellom de nye og gamle reglene slik:
Hvis du får vedtak om dagpenger med virkning fra før 20. mars 2020, gjelder de tidligere reglene om:
• Du må ha hatt inntekt fra lønnet arbeid på minst 1,5 ganger folketrygdens grunnbeløp (G) de siste 12 månedene, eller minst 3 ganger folketrygdens grunnbeløp i løpet av de siste 36 månedene
• 62,4 % av inntekter som gir rett til dagpenger
• Du må ha fått arbeidstiden din redusert med minst 50 % i tiden frem til 20. mars 2020.
• Når du blir arbeidsledig og får rett til dagpenger, må du avtjene en egenandelsperiode tilsvarende tre stønadsdager før dagpenger kommer til utbetaling
• Hvis du har fått avslag på søknaden din, men tror at du kan ha rett etter de nye reglene som gjelder fra 20. mars 2020, kan du levere en ny søknad.
Likebehandles
At permitterte og arbeidsledige skal likebehandles under koronakrisa, ble etterlyst av Rødt og Ap allerede ved regjeringens forslag til utvidelse i dagpengeregelverket.
– Det kan ikke være slik at det er et nivå for dagpenger for personer som blir permittert, mens det er et annet nivå på dagpengene for dem som blir sagt opp, sa Rødt-leder Bjørnar Moxnes til FriFagbevegelse tidlig forrige uke.
«Dagpenger for permitterte og de som blir ordinært ledige oppjusteres». Slik står regelendringen beskrevet i regjeringens pressemelding som ble gitt ut 20. mars – samme dag som endringene trådte i kraft.
– Vi har hatt dialog med forlikspartiene på Stortinget om dette siden ordningene er endret av et enstemmig storting. Regjeringen mener at de som mottar dagpenger i denne perioden skal likebehandles. Det sier statssekretær i Arbeids- og sosialdepartementet, Vegard Einan (H), til FriFagbevegelse.
Dagpenge-kalkulator: Sjekk kor mykje du får
Utbetalingene tar tid
Nav har gjennom forrige uke jobbet med å sikre digitale løsninger som kan gi utbetaling til permitterte og ledige. Statssekretær Einan forklarer at lik sats til permitterte og ordinære ledige gjør at utbetalingene også kan gå gjennom samme digitale system.
– Det blir enklere for alle, også Nav, sier Einan.
Han vet imidlertid ikke hvor lang tid dette kan ta:
– Nav jobber på høygir for å tilpasse og utvikle sine IT-systemer og behandle søknadene slik at folk får pengene de har krav på. Dette kan ta tid.
Einan understreker at regjeringen jobber for å sikre at Nav er i stand til raskt å behandle søknader og utbetale dagpenger og andre ytelser til de som trenger det.
– Nav har allerede fått 200 millioner kroner ekstra til utvikling av nye IT-systemer, og etaten vil også få ytterligere bevilgninger etter hvert. I tillegg er det viktig at Nav har nok ansatte på jobb til å få jobben gjort.
Han legger til:
– I forrige uke vedtok derfor Regjeringen at store grupper av Nav-ansatte skal regnes som samfunnskritisk personell, noe som blant annet gir de ansattes barn rett til et omsorgstilbud i skole eller barnehage dersom begge foreldrene har samfunnskritiske funksjoner.
Permitterte kan miste pensjonspenger: Én gruppe må følge ekstra nøye med
– De ordinært ledige får også et løft – hvilke virkninger håper dere dette gir?
– Regjeringens mål er sikre at ledige har inntekt mens krisen pågår og en jobb å gå til når krisen er over, svarer Einan.
Rekordhøy arbeidsledighet
Ferske tall fra Nav viser at 291.000 personer er nå arbeidsledige i Norge. Det utgjør 10,4 prosent av arbeidsstyrken og er de høyeste tallene siden 2. verdenskrig.
– Utviklingen på arbeidsmarkedet i Norge de siste to ukene er uten historisk sidestykke, hvor vi har gått fra 65.000 registrerte helt ledige tirsdag 10. mars til dagens 291.000, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.
Bare den siste uka har 142.000 flere registrert seg som arbeidsledige, men for 90 prosent av disse skyldes ledigheten permittering.
Det er fordi permitterte må registrere seg som arbeidsledige hos Nav for å kunne motta dagpenger – uavhengig om man tror permitteringstiden er kortvarig eller ikke.