JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Luftambulansen på anbud:

Nå må Erna Solberg svare om Babcock-krisen

Først ble helseminister Bent Høie (H) innkalt til Stortinget. Men han ville ikke svare nå.
Erna Solberg

Erna Solberg

Nanna Aanes Wolden

helge@lomedia.no

Da tok stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) afføre og innkalte statsminister Erna Solberg til Stortinget i stedet.

– Nå ser vi resultatet av anbudsprosessen. Helsepersonell er redde, fastleger slår alarm, barn og voksne får helsehjelp for sent, mens helseministeren kaster inn masse reserveløsninger fra Forsvaret og andre steder. Men ikke fly som har gjort jobben før, skriver Fylkesnes på sin Facebook-profil.

– Faktum er at tjenesten nå er så svekket at liv og helse settes unødvendig i spill. Dette er en nasjonal skandale, hevder Fylkesnes.

Han innkalte først helseminister Bent Høie (H) først inn på teppet, men til Dagbladet sa han at kan svare på spørsmål når helsebudsjettet skal behandles.

p

Når Stortinget samles mandag formiddag, vil derfor SV be statsministeren møte i Stortinget for å redegjøre for situasjonen, og forklare hva regjeringen vil gjøre, og hvorfor helseministeren ifølge SV misbruker sin makt med arroganse overfor folk.

Ikke første gang

Det er ikke første gangf Babcock er tema i Stortinget. Seneste for en måned siden innrømmet helseminister Bent Høie at luftambulansetilbudet i nord ikke er godt nok rustet.

– Operatørbytte av flyambulansen i nord vil ikke gå på skinner før det har gått minst ett år, sa han.

Det er fire måneder siden operatørskiftet i ambulanseflytjenesten. Det er dokumentert at Babcock ennå ikke oppfyller beredskapskravene i kontrakten.

– Fylkeslegen i Troms og Finnmark har påpekt at pilotmangel er en stor utfordring for å få rask hjelp. 4 av 10 piloter mangler i Kirkenes. Det er foreløpig ingen tegn til bedring og det er fortsatt usikkert når det kan bli stabil drift uten beredskapsavbrudd. Dette er en stor utfordring. Beredskapen er ikke god nok og det må løses, krever helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol.

Dette var altså før helgens dramatiske meldinger.

Fem fly på bakken

Det var lørdag kveld meldingen kom om at fem av de nye ambulanseflyene til Babcock tas ut av tjeneste etter tekniske uregelmessigheter. Med seks operative fly betyr det at tjenestene nesten halveres.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

– Staten bør overta luftambulansetjenesten fordi Babcock har vist at de ikke makter å oppfylle kontrakten sa Sps Kjersti Toppe til NTB.

– Alvorlig syke mennesker risikerer å ikke få hjlep i tide, sa SVs nestleder Kirsti Bergstø til NTB.

– Nok en gang ringer alarmklokkene for luftambulansen, sa Ap-leder Jonas Gahr Støre på sin Facebook-side.

Søndag ettermiddag holdt Babcock pressekonferanse i Tromsø.

– Vi beklager, men vet ikke når feilen med luftambulanseflyene vil være løst, sa de.

– Vi har i løpet av sommeren hatt mange tekniske utfordringer i flåten som har bydd på større utfordringer enn vi kunne forutse. Dette er en utfordrende situasjon for tjenesten, og vi setter inn store ressurser for å finne løsninger, sa driftsleder Hilde Sjurelv i Babcock på pressekonferansen.

Mandag formiddag settes to ekstra ambulansefly fra Sverige inn i tjenesten i Norge. Det ene kan lande på kortbaner, mens det andre tar oppdrag på langbane.

p

Ett av de fem ambulanseflyene som har vært ute av tjeneste, var også på plass i Bodø sent søndag kveld

Det betyr at det nå er kun basen i Tromsø som ikke har ambulansefly.

Annonse
Annonse