JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nå skal det bli færre kommersielle barnevernsplasser. Det har Stortinget bestemt

Stortinget vedtok mandag å kutte i andelen kommersielle institusjonsplasser i barnevernet. Samtidig skal den offentlige andelen ikke reduseres. 
Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

CC BY-NC-ND Stortinget

Vedtaket ble gjort i forbindelse med et representantforslag fra Arbeiderpartiet om å fase kommersielle aktører helt ut av institusjonene og vurdere utfasing også fra resten av barnevernet.

– Vi håpet å få flertall for våre opprinnelige forslag, men registrerer at høyresiden mener at konkurranse og kommersielle selskaper hører hjemme i barnevernet, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Fagforeningene støtter Ap og vil ha slutt på kommersielt barnevern - møter motstand fra NHO

Forslaget som nå ble vedtatt går ut på at ideelle aktørers andel av institusjonsplassene skal økes på bekostning av de kommersielle aktørene:

«Stortinget ber regjeringen sikre langsiktige og løpende avtaler med ideelle tilbydere av institusjonsplasser som fører til at andelen ideelle øker til om lag 40 pst. Innen 2025, samtidig som den offentlige andelen institusjonsplasser ikke reduseres», heter det i vedtaket.

– Dette er et kraftig signal til regjeringen om å endre kurs. Vi må kunne være sikre på at de som driver med barnevern, ikke er mer opptatt av profitt enn av barnas beste, og i dag har flertallet på Stortinget beveget seg et godt stykke mot å styrke de ideelle aktørene og redusere muligheten til å hente ut store gevinster fra barnevernet. Det er gledelig, sier Støre.

Forslaget fikk støtte fra Ap, Sp, SV og KrF og MDG under voteringen.

Regjeringen ønsker kommersielt barnevern velkommen

Kommersielle selskaper solgte barnevern for 13 milliarder kroner på fem år

Ja, de kommersielle kan stenges ute fra anbudskonkurranser om sykehjem og barnevern, mener jurist

Annonse
Annonse