JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Justisminister Per Willy Amundsen

Nå skal Skatteetaten og Tolletaten få nye verktøy mot arbeidskriminalitet

Vil gjøre det enklere å dele informasjon mellom forskjellige etater.
Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen varsler nytt lovforslag.

Justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen varsler nytt lovforslag.

Leif Martin Kirknes

helge@lomedia.no

Det varsler justis- og beredskapsminister Per Willy Amundsen (FrP) i et svar på et direkte spørsmål fra stortingsrepresentant Jenny Klinge (Sp).

I løpet av januar skal Finansdepartementet sende på høring et forslag til lovhjemler som vil gi Skatteetaten og Tolletaten adgang til å dele informasjon med de andre etatene ved A-krimsentrene, varsler han.

Rapport: Flere milliarder unndratt som følge av arbeidslivskriminalitet

TV2-avsløring

I et såkalt skriftlig spørsmål til Amundsen spurte Klinge om statsråden vil fremme forslag om lovendringer for å bedre samarbeidet mellom de ulike etatene i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet. Bakgrunnen for spørsmålet er at reglene om taushetsplikt slik de er utformet i dag, kan komme i veien for utveksling av viktig informasjon som kunne bidratt til å avdekke denne type kriminalitet.

Jenny Klinge tok opp saken i form av et skriftrlig spørsmål.

Jenny Klinge tok opp saken i form av et skriftrlig spørsmål.

Bernt Sønvinsen.

Klinge viser i begrunnelsen for spørsmålet til en sak på TV2 før jul hvor det fremgår at taushetsplikten hindrer offentlige etater i å dele viktig informasjon i kampen mot arbeidsmarkedskriminalitet. Lovverket hindrer utveksling av viktig informasjon, og gjør jakten på lovbryterne unødig tungvint, ble det hevdet.

– Vi sitter på samme kontor og samarbeider for å ta de kriminelle. Men så kan vi ikke uten videre dele all informasjon med hverandre, hevdet en leder ved et av A-krimsentrene overfor TV2.

Fra Skattedirektoratet ble det påpekt at det i dag er vanskelig når ulike deltakere i A-krimsentrene ikke kan utveksle konkret informasjon om den saken de faktisk er ment å samarbeide om.

– For liten grad av samordning er kanskje det aller mest sårbare ved hvordan vi er skrudd sammen i dag. Da blir det slik at det blir en lite effektiv form for samarbeid, det tror jeg mange kjenner på i dag, hevdet vedkommende.

Også en seksjonssjef i NAV uttalte at regelverk om taushetsplikt legger begrensninger på et effektivt samarbeid.

Få nyhetsbrevet vårt

Ut på høring

Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen innrømmer at etableringen av a-krimsentrene har synliggjort behov for enkelte lovendringer for å bedre adgang til informasjonsdeling i politiet og kontrolletatenes felles innsats mot arbeidslivskriminalitet.

– Behovet for lovendringer for økt adgang til informasjonsdeling berører flere statsråders ansvarsområde. Jeg har derfor også innhentet opplysninger fra Finansministeren og Arbeids- og sosialministeren. For politiets adgang til å dele informasjon med andre offentlige etater, er det ikke behov for lovendringer. Politiregisterloven har allerede tilstrekkelige hjemler for utlevering av opplysninger både i kriminalitetsforebyggende øyemed, og i konkrete straffesaker, svarer Amundsen.

– Når det gjelder Skatteetaten og Tolletaten, vil Finansdepartementet i løpet av januar sende på høring et forslag til lovhjemler som gir Skatteetaten og Tolletaten adgang til å dele informasjon med de andre etatene ved A-krimsentrene. Arbeids- og sosialdepartementet har etterspurt og nylig mottatt en utredning fra Arbeids- og velferdsdirektoratet med forslag til endringer i NAVs regelverk for å legge til rette for økt deling av informasjon fra NAV til de andre etatene som deltar i a-krimsamarbeidet. Arbeids- og sosialdepartementet vurderer nå dette forslaget, fortsetter han.

Gis høy prioritet

Amundsen poengterer at arbeidet gis høy prioritet.

– Det tas sikte på å sende et eventuelt forslag om lovendring på høring tidlig i 2018. Styrket samarbeid mellom offentlige etater er et sentralt tiltak i regjeringens strategi mot arbeidslivskriminalitet. Samarbeidet som er etablert de siste årene har bedret informasjonsflyten mellom etatene, og gjort dem mer oppmerksomme på hvilke muligheter de har for å dele informasjon, blant annet ved at det er utarbeidet en nasjonal veileder mellom kontrolletatene, politiet og private, for å bekjempe kriminalitet. Bedre forståelse og utnyttelse av de aktuelle reglene, samt pågående endringer og forbedringer av regelverket, vil legge til rette for et enda mer effektivt og målrettet samarbeid mellom etatene, mener Amundsen.

– Dette er jeg tilfreds med, samtidig som det er viktig å ha en løpende vurdering av tiltak for å bedre den felles innsatsen mot arbeidslivs-kriminaliteten. Bekjempelse av arbeidslivskriminalitet er et høyt prioritert område, og myndighetenes adgang til informasjonsdeling er sentralt. Jeg har nylig tatt initiativ til møte mellom politisk ledelse og Det sentrale samarbeidsforum rett over nyttår. I dialog med etatslederne i Politidirektoratet, NAV, Arbeidstilsynet, Skatteetaten, Tolletaten, Økokrim og Riksadvokaten vil et av temaene være behovet for lovendringer som kan bedre myndighetenes felles innsats mot arbeidslivskriminalitet, svarer Per Willy Amundsen.

– Ingen dom eller tiltale mot kriminelle nettverk på to år

– Norge en honningkrukke for arbeidslivskriminelle

Dette blir de store sakene i 2018

Warning
Annonse
Annonse