JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.

– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin. Alt må gjøres for å hindre at folk må søke om sosialhjelp, sier Elisabeth Steen, leder for NTL Nav.

Ole Palmstrøm

Jobbkrisa

Når folk ikke har inntekt, er det enda vanskeligere å hjelpe dem tilbake i jobb, mener tillitsvalgt i Nav

– Jeg vet ikke om politikerne skjønner dette.01.04.2021
07:00
06.04.2021 08:50

yngvil@lomedia.no

Nav venter at flere må søke om sosialhjelp etter 1. oktober, skrev forskere i Nav i en analyse nylig.

Arbeidsføre mennesker som søker om sosialhjelp plikter å aktivt forsøke å skaffe seg arbeid, enten på egen hånd eller gjennom arbeidsrettet bistand fra Nav-kontoret.

Men hvordan er egentlig Nav rustet til å hjelpe folk til å finne seg et arbeid?

Hindre at folk må på sosialen

– Sosialstønad er det aller siste leddet i sikkerhetsnettet. Alt må gjøres for å hindre at folk havner der, sier Elisabeth Steen i fagforeninga NTL Nav.

– Politikerne må sikre folks inntekt, både av hensyn til dem det gjelder og for at det skal bli enklere for Nav å gjøre jobben sin, sier Steen. Hun representerer 5600 medlemmer i den statlige delen av Nav.

– Hvis regjeringa forlenger retten til dagpenger og arbeidsavklaringspenger, gjør det Navs jobb lettere, sier Steen. Hun viser til at regjeringa foreløpig har bestemt å forlenge korona-ordningene til 1. oktober.

– Når folk ikke har inntekt, blir det enda vanskeligere for Nav å hjelpe dem tilbake i jobb, fastslår Steen.

– Jeg vet ikke om politikerne skjønner dette, sier Steen.

– Når folk er bekymret for om de har penger til melk og brød, blir det enda vanskeligere å konsentrere seg om mulige veier til å få seg jobb, mener Steen.

Folk er lovpålagt å prøve å forsørge seg selv, før de kan få sosialhjelp.

«Arbeidsføre uten arbeid plikter å aktivt forsøke å skaffe seg arbeid, enten på egen hånd eller gjennom arbeidsrettet bistand fra Nav-kontoret», står det i rundskriv til lov om sosiale tjenester i Nav.

– Nav kan ikke trylle fram ledige jobber, sier Steen.

Denne skaper debatt: Hege hadde ikke råd til å være innlagt da Nav trakk uføretrygden

Dobbelt så mye overtid

– Hvordan går det med folk som jobber i Nav, spør FriFagbevegelse.

– De Nav-ansatte har løpt korona-maraton i over ett år og målstreken flytter seg stadig. De har vært på dugnad i ett år og aner ikke hvor lenge den varer. Mange er slitne, svarer Steen. Hun forteller om «ekstrem overtidsbruk», og ferie som folk ikke fikk tatt ut.

De statlig ansatte i Nav jobbet dobbelt så mye overtid i 2020 som året før, viser tall Nav har hentet ut til FriFagbevegelse. Foreløpige beregninger viser at overtidsbruken hittil i år er nesten like stor.

«Det har vært ekstrem belastning i enkelte fagmiljøer over lang tid», bekrefter Nav-direktør Hans Christian Holte i et e-postsvar til FriFagbevegelse.

Holte påpeker at han forventer mindre overtidsbruk, hvis smitteutviklingen dempes, og de som er permitterte eller arbeidsledige, kommer raskt ut i arbeid igjen og ikke noe annet uforutsigbart skjer.

«Vi er imponert over innsatsen til alle ansatte og det er ingen tvil om at ønsket om å hjelpe dem som har blitt hardt rammet av pandemien har vært en drivkraft for alle», understreker Nav-direktøren.

Mye lest: Uføre Rune fikk advokatregning på 63.000 etter feiden med Nav. Da startet nok en konflikt

Navs korona-pakke

Regjeringa bevilget først 500 millioner kroner i korona-støtte til Nav for 2021, i et engangsbeløp. Samme beløp som regjeringa til sammen har kuttet de siste seks årene «for å avbyråkratisere og effektivisere».

– Kuttene de årene gjorde at vi mistet budsjett som tilsvarer 670 ansatte, sier Elisabeth Steen.

Så innså regjeringa at Nav trengte enda flere hender, og i slutten av februar bestemte den å plusse på. De bevilget 806 millioner kroner til. Til sammen er Navs korona-pakke for 2021 på over 1,3 milliarder kroner.

• Av hele korona-pakken til Nav, går rundt 1 milliard kroner til å lønne ansatte som jobber med koronarelaterte oppgaver ved for eksempel Nav-kontorer og Nav Kontaktsenter, flere oppfølgings- og tiltakskoordinatorer. En del av pengene brukes til å forbedre IT-løsningene i Nav.

• 280 millioner kroner av korona-pakken er øremerket flere tiltaksplasser. Pengene går til lønnstilskudd til bedrifter og kjøp av kursplasser.

– Vi må gjøre alt vi kan for å unngå at koronakrisa ender i en varig ledighetskrise, sa arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) da han la fram ekstrabevilgningen.

Mye delt: Alenemor Wenche ble satt ut av spørsmålet fra Nav: – Evig takknemlig for hjelpen jeg fikk

SV: – Ikke nok

SV-leder Audun Lysbakken mener «det er et stort paradoks at regjeringen gir med den ene hånden, men tar med den andre». Også han viser til ostehøvelkuttene de siste årene.

SV mener Nav trenger en varig styrking, ikke engangsbevilgninger.

Men enda mer må til for å hjelpe folk gjennom krisen, mener SV-lederen:

– Vi har også foreslått langt flere tiltaksplasser, prioritering av unge som står utenfor arbeidslivet, flere varig tilrettelagte arbeidsplasser, fordi flere har blitt uføre gjennom pandemien, og en større pott til kommunene for å ansette og sysselsette flere, sier Lysbakken til FriFagbevegelse.

FriFagbevegelse spør Nav-sjefen:

– Trenger Nav egentlig engangsbevilgningene permanent for å gi dem som trenger det god hjelp til å finne jobber, tiltaksplasser og omskolering, særlig med tanke på at den høye arbeidsløsheten kan vare lenge?

Stabile og langsiktige økonomiske rammer for Nav, er en fordel for å planlegge godt og å sikre stabil og god kompetanse, svarer Nav-direktør Hans Christian Holte på e-post til FriFagbevegelse.

«Samtidig er det helt naturlig at ekstraordinære situasjoner av den typen vi er i nå krever midlertidige tiltak. Disse avveiningene er det opp til bevilgende myndigheter å gjøre», legger han til.

Fått med deg denne? Tusenvis av arbeidstakere lever med konstante smerter som ingen ser. Brith Tone er en av dem

10 prosent midlertidige i Nav

Flere enn på svært lenge trenger Navs hjelp. 200.000 mennesker er nå helt eller delvis arbeidsløse, ifølge tallene for februar.

– Jeg er bekymret for at folk kan bli stående lenge uten arbeid. Det vil kreve ekstra mye oppfølging fra Nav, sier Elisabeth Steen i NTL Nav.

Mye av korona-pengene går til å lønne 600 nyrekrutterte ansatte på midlertidige kontrakter som jobber med korona-relaterte oppgaver.

Nær 10 prosent av staben i Navs statlige del er nå midlertidig ansatte. Det er dobbelt så mange som i 2019, i før-korona-tid, opplyser Nav til FriFagbevegelse.

– Midlertidig ansatte er gjerne på leting etter andre jobber. Det blir mindre stabilt, og kan gå utover tilbudet vi kan gi folk. Det tar tid å sette seg inn i og lære jobben, påpeker Steen.

– Vi trenger flere faste ansatte til å gjøre jobben, sier Steen.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
01.04.2021
07:00
06.04.2021 08:50Mest lest

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

UVENTET SYK: Ann Jeanette Westrum er regiontillitsvalgt i renholdsbedriften ISS og har i flere år hjulpet andre med tvister om blant annet lønn. Nå har hun selv fått erfare hvordan det er å bli syk og avhengig av systemet.

Glen Musk

Ann Jeanette ble operert i hjernen. Så startet Nav-problemene

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time.  – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

FØLES VELFORTJENT OG GODT: Koordinator Kamilla Bloch (midten) øker timelønna med 25 kroner, mens lagerarbeider Bahlbi Hbtzgi får et tillegg på 14 kroner per time. – En viktig lagseier, og vi legger ikke skjul på at det føles velfortjent og godt. For det jobbes målrettet og godt her hver eneste dag, sier Gry Jansen i Fagforbundet Post og finans (t.v.).

Alf Ragnar Olsen

Lagerarbeiderne tjente 60.000 mindre enn kollegaene i Posten. Nå har de blitt hørt

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Rowena Queja og kollegene i Ecura hjemmetjenester i Oslo har fått et solid lønnshopp.

Idun Teeuwen

Tidenes lønnshopp: Helsefagarbeider Rowena får 56.000 kroner mer i lønn

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Fra oppstart av KS-forhandlingene i 2019. Den gang man hilste med et håndtrykk. KS' forhandlingsleder Tor Arne Gangsø (midten) og LO kommune forhandlingsleder Mette Nord (t.h.)

Eirik Dahl Viggen

390.000 ansatte i Kommune-Norge skal få ny lønn. Her er kravene

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

SV-leder Audun Lysbakken, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Ap-leder Jonas Gahs Støre side om side i partilederdebatt.

Stortinget

Så mange Ap-velgere ønsker regjering uten SV

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

SEIER: Retten ga Adrian Dumitrescu oppreising og erstatning, og kjente oppsigelsen av ham ugyldig.

Eivind Senneset

Dom i retten: Oppsigelsen av klubbleder Adrian var både feilaktig og usaklig

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Leder i LO Stat, Egil André Aas, krever kronetillegg ved årets lønnsoppgjør i Staten. Her ved oppstarten av lønnsforhandlingene i 2020.

Ole Palmstrøm

LO Stat vil ha slutt på at de høytlønte alltid kommer best ut: – Nå må staten ta ansvar for alle statsansatte

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Anne Enger var Sp-leder ved valget i 1997, da Senterpartiet kollapset på oppløpet. Verken hun eller dagens partileder, Trygve Slagsvold Vedum, tror det samme vil skje igjen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Forrige gang Senterpartiet fløy høyt kollapset partiet på oppløpet. Hva skjedde?

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Wegard Harsvik har skrevet boka «Arven etter Erna».

Jan-Erik Østlie

Wegard Harsvik i fersk bok: «Arven etter Erna» er en kuttliste på 43 milliarder

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

MELLOMOPPGJØRET: – Med et historisk godt resultat for Posten Norge i fjor, forstår jeg godt at medlemmene hadde forventninger foran årets mellomoppgjør, sier Gerd Øiahals (t.h) sammen med Marius Antonsen Weisæt, Hans Fredrik Danielsen og Jaqueline Hopkinson.

Alf Ragnar Olsen

Postansatte fikk styrket kjøpekrafta. Så mye øker lønna

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

I snitt har ledere og akademikere fått mer i lønnsøkning de siste 16 årene enn 88 prosent av de kommuneansatte.

Simen Aker Grimsrud

Ledere og akademikere har vært lønnsvinnere de siste 16 årene i kommunene

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

TAKKSAM: Polske arbeidstakarar bør hugse forbundet sin innsats, meiner verftsarbeidar Ryszard Jankowski.

Privat

Etter tre månader utan inntekt, kan polske Ryszard endeleg få korona-lønna inn på konto

Iselin Nybø

Iselin Nybø

NFD / Øyvinn Myge

Staten selger Ambita for nesten 1 milliard kroner

Torgeir Knag Fylkesnes

Torgeir Knag Fylkesnes

Jo Straube / SV

Stortinget har vedtatt startskuddet for Nord-Norgebanen

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Hvem skal plukke jordbær her til lands? Det skaper debatt på Stortinget.

Håvard Sæbø

Krangel om jordbærplukkere: – Helt sjokkert over Bollestad

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Det blir feriepenger på dagpenger, men hvem som skal få det og hvor mye, er fortsatt i det blå – eller det rødgrønne for den saks skyld.

Emmie Olivia Kristiansen

Hvem skal få feriepenger på dagpenger og hvor mye? Sjekk summene

Kommentar

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

Tri Nguyen Dinh

«Hva er en rettferdig sykepleierlønn?»

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Trygt arbeid til alle. Det er jobb nummer én for Ap og leder Jonas Gahr Støre.

Jan-Erik Østlie

Se lista: Her er de viktigste vedtakene fra Aps landsmøte

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

NORDKAPP: Finnmarks reiseliv ble hardt rammet av koronatiltakene.

Tormod Ytrehus

Ti tiltak fra Fellesforbundet for å gjenreise reiselivet

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

SAMARBEID OG KONFLIKT: Streik skapte samarbeidet i det norske arbeidslivet, og trugselen om streik held samfunnsmodellen vår oppe. Det meiner Isak Lekve, sosiolog og tilsett i DeFacto – Kunnskapssenter for fagorganiserte.

Håvard Sæbø

Streik er ein av grunnane til at Norge er verdas beste land å bu i, meiner forfattar


Flere saker