JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Landsmøtet i KrF:

Norge må ta lederskap på havvind, mener KrF

KrF vil følge opp stortingsvedtaket fra 2016 om en støtteordning for flytende havvind.
Flytende havvind bør det satses på, mener KrF.

Flytende havvind bør det satses på, mener KrF.

Øyvind Hagen/Statoil

helge@lomedia.no

I resolusjonsforslaget på KrF-landsmøtet heter det at fornybar energi er nøkkelen til bærekraftig vekst og nullutslipp på de fleste sektorer, og at Norge har rikelig uutnyttede fornybare energiressurser både i form av vindkraft på land og til havs, biomasse og solenergi.

– Norge må være en betydelig leverandør av energi også etter oljealderen, heter det videre.

Dette står å lese i et forslag fra resolusjonskomiteen på landsmøtet til KrF i Stavanger.

Forslaget bygger på tre av forslagene som er innsendt til landsmøtet, fra fylkeslag i Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

KrF ønsker å åpne nye områder for havind-parker innen rammen av havvind-loven. Ambisjonen settes til 3 GW fra havvind innen 2030.

KrF vil også sikre gode rammebetingelser for bruk av havvind som strømforsyning på oljeplattformer.

p

Regjeringsfloke

Flytende havvind kan bli en liten nøtt for regjeringen. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) har tidligere uttalt at det ikke vil lønne seg med havvind i Norge.

Det skjedde under den formelle åpningen av havvindparken i den tyske delen av Østersjøen, som drives av Equinor og det tyske kraftselskapet EEON. Når parken står ferdig, vil den kunne levere kraft til 400.000 tyske husholdninger.

– Dette området har et stort behov for mer energi og ren energi i sitt system. Jeg er stolt over at Equinor har hatt en stor rolle i prosjektet, som betyr masse for det grønne skiftet, til tross for at en rekke aktører har uttrykt at de ønsker en satsing på havvind i Norge.

Rederiforbundet mener at regjeringen mangler en tydelig strategi for å lage et hjemmemarked for havvind.

– Regjeringen vil legge til rette for at et eller to områder til havs kan bygges ut. Vi kommer til å peke ut områder som egner seg for havvind om kort tid, sa Freiberg til NTB.

Flere forslag

Både Arbeiderpartiet og Rødt har forslag inne på Stortinget om økt støtte til havvind. Energipolitisk talsperson i Ap, Espen Barth Eide, synes statsråden er merkelig defensiv. Rett før påske foreslo fire Ap-politikere nettopp en strategi for en havvind-satsning.

– Både jeg og mange aktører i fagbevegelsen og industrien har tro på dette hvis vi gir det et skikkelig løft. Det kan løse veldig mange problemer på en gang. Det er helt klart noe som kan være med å løse dagens klimaproblem, sier Espen Barth Eide til FriFagbevegelse.

– Minner om 1960-tallet

Han mener utsagnet fra olje- og energiministeren minner han om holdningen på 60-tallet da man var i ferd med å gi opp håpet om olje i Nordsjøen.

– Ja, jeg får de assosiasjonene. Vi lyktes fordi noen ikke ga opp. Det ble lagt en industripolitisk satsing. Flytende havvind kan være en del av «Lykkeland 2.0». Uavhengig av hva vi sitter og bestemmer i Norge, så vet vi at etterspørselen etter fossil energi vil gå ned på sikt. Et av svarene på det er nettopp havvind, sier Espen Barth Eide.

KrF er altså enig i at Norge må ta et lederskap innen utvikling og utbygging av flytende havvind.

– I tillegg til å bidra til fornybar energi til det grønne skiftet, vil dette kunne åpne et nytt stort marked for norsk næringsliv. Norge sitter med unik kompetanse på offshore-teknologi og kan levere tjenester og produkter til havvindprosjekter over hele verden, heter det i resolusjonen som landsmøte til KrF skal stemme over i helga.

Les også:
Minner meg om hvordan man så på oljen før det løsnet på 60-tallet
– Ikke marked for havvind i Norge
Alle heier på flytende vindkraft

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte innen elektro, energi, telekom og IT.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse