JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
STILTE FORSLAG: Stig Aimar Hansen fra Østfold foreslo at Fellesforbundet skulle si klart nei til at Norge er med i EUs energibyrå Acer, og fikk et knapt flertall med seg.

STILTE FORSLAG: Stig Aimar Hansen fra Østfold foreslo at Fellesforbundet skulle si klart nei til at Norge er med i EUs energibyrå Acer, og fikk et knapt flertall med seg.

Håvard Sæbø

Fellesforbundets landsmøte 2019:

Norge må ut av EUs energibyrå Acer, krever Fellesforbundet

Et benkeforslag om at Norge må ut av Acer fikk knapt flertall på landsmøtet. Samtidig kommer Fellesforbundet med sterk advarsel mot vindkraftutbygging der lokalsamfunn overkjøres.
16.10.2019
13:06
21.08.2023 17:14

eline@lomedia.no

Norges tilslutning til EUs energibyrå Acer er sterkt omstridt i fagbevegelsen, og landsmøtet tvang gjennom at forbundet skifter mening og går for at Norge skal ut av Acer. Tidligere har forbundsstyret sagt nei til Acer, før representantskapet endret holdning til et ja.

Redaksjonskomiteen hadde kompromisset seg fram til en uttalelse om at EU og Acer ikke må få mandat til å pålegge Norge å bygge nye utenlandskabler. Dersom slike pålegg kommer, mente komiteen av Norge måtte trekke seg ut.

Men dette var ikke nok for landsmøtet, som med 265 mot 253 strammet opp holdningen og krevde et reint nei til energibyrået. Dermed er Fellesforbundet på full kollisjonskurs med Arbeiderpartiet og energipolitisk talsmann Espen Barth Eide som er en varm tilhenger av Acer.

Kraftfulle krav om nei til kabler og Acer

Tøffe diskusjoner

Forbundssekretær Kine Asper understreket at det hadde vært tøffe diskusjoner i redaksjonskomiteen, men at det alle er enige om er at Norge bestemmer vår egen kraftpolitikk både nå og i framtida.

– Og vi sier et klart og tydelig nei til den privateide NorthConnect-kabelen, sa Asper.

Landsmøtet slo fast at kraft fortsatt skal være en konkurransefordel for norsk industri, og at ingen nye kabelutbygginger må godkjennes «før erfaringene med de to kablene som er under bygging er høstet».

Kritikk av vindkraft på land

Kraft og kabler skapte stort engasjement på landsmøtet. Under debatten tidligere på møtet advarte delegat Atle Tranøy forbundet mot å gå til krig mot den nye folkebevegelsen som reiser seg mot utbygging av vindkraft på land.

Ut fra stemningen ble det derfor lagt fram forslag fra redaksjonskomiteen om å advare mot «utbygging i konfliktfylte områder med overkjøring av lokale ressurs-, natur- og miljøinteresser». Forbundet slår nå fast at vindkraftparker i større grad må bidra til inntekt til lokalsamfunnet.

Eggum og vindkraften

Forbundsleder Jørn Eggum skrev tidligere i høst en kronikk sammen med to andre LO-forbundsledere der han var positiv til vindkraft på land.

Eggum, Alfheim og Andersen: Industrien trenger kraft

Likevel var den opprinnelige formuleringen som var foreslått til landsmøtet fra representantskapet om at Fellesforbundet er positive til skånsom utbygging av vindkraft på land, fjernet.

ESA, EØS og kraft

Etter EØS-nederlaget tidligere under voteringen, fikk Boye Ullmann fra Oslo til slutt flertall for et forslag om at Fellesforbundet må protestere mot at EØS-avtalens overvåkingsorgan ESA presser Norge til å privatisere norsk vannkraft.

Skjer dette, må det «få betydning for Norges tilknytning til EØS». Bakgrunnen for forslaget er ifølge Ullmann at ESA tidligere har brukt EØS-avtalen til å la private kjøpe seg inn i norsk kraft med inntil én tredjedel eierandel.

– Vi kan ikke akseptere at private kan kjøpe seg inn til Norges arvesølv, som er en evigvarende ressurs, heter det i vedtaket som fikk 268 stemmer. 247 stemte mot.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
16.10.2019
13:06
21.08.2023 17:14