JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Menneskerettigheter

Norsk LO nektes innreise i Tunisia

Lørdag skulle representanter fra LO delta i en demonstrasjon til støtte for fagbevegelsen i Tunisia, men er nektet innreise i landet.
 Mange viser sin misnøye mot president Kais Saied i Tunisia nå. Her fra en demonstrasjon 16. februar i år.

Mange viser sin misnøye mot president Kais Saied i Tunisia nå. Her fra en demonstrasjon 16. februar i år.

AP/Hassane Driri

Frifagbevegelse@lomedia.no

– Vi er veldig bekymret for utviklingen i Tunisia, sier Steinar Krogstad i LO, en av tre norske LO-representanter som skulle reise til landet.

Etter planen skulle LO sende en delegasjon til Tunisia på lørdag, men de ble nektet innreise. De skulle delta i en demonstrasjon til støtte for fagbevegelsen.

Sparket sin egen regjering: Demokratiet vakler i den arabiske vårens «vugge» 

Tett samarbeid

Tunisia og Norge har i mange år hatt et tett og godt samarbeid. Både på det politiske plan og mellom arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner. Fagbevegelsen var en av fire som mottok Fredsprisen i 2015.

Samarbeidet mellom norsk og tunisisk side ble ytterligere forsterket etter at den tunisiske «Kvartetten for nasjonal dialog» ble tildelt Nobels fredspris for 2015. «Kvartetten for nasjonal dialog» er en gruppe på fire tunisiske organisasjoner som var en pådriver i demokratiprosessen i Tunisia fra 2013.

I delegasjonen var nestleder Steinar Krogstad, leder for internasjonal avdeling, Liv Tørres og Kathrine Fauske fra internasjonal avdeling.

– Tunisiske myndigheter tok kontakt med lokal fagbevegelse og ga beskjed om at vi ikke ville få komme inn i landet, forteller Steinar Krogstad i LO. Utviklingen vi nå ser i Tunisia er alvorlig, vi reagerer sterkt på dette, sier han.

Historie: Fagbevegelsen i Tunisia får Nobels fredspris

Uro i Tunisia

I den senere tiden har situasjonen i det nordafrikanske landet stadig blitt stadig mer anstrengt. Presidenten har tiltatt seg stadig mer eneveldig makt. Fagforeninger møter motstand fra offentlig hold, og opposisjonspolitikere blir arrestert og anklaget for terrorvirksomhet.

– Når presidenten nå innskrenker fagbevegelsens rettmessige virksomhet og retten til å demonstrere, innskrenker han både demokratiet i Tunisia og Tunisias omdømme, sier Krogstad.

I februar i år utviste president Kais Saied den øverste lederen for Europas fagbevegelse, Esther Lynch, etter at hun deltok i en demonstrasjon i regi av landets fagbevegelse. Flere tusen mennesker deltok i demonstrasjoner i åtte tunisiske byer i regi av den mektige tunisiske fagforeningen UGTT. De demonstrerte mot president Saied og anklaget ham for å krenke grunnleggende rettigheter – deriblant organisasjonsfriheten.

– På ordre fra presidenten har tunisiske myndigheter gitt Lynch ordre om å forlate landet, var den korte uttalelsen fra presidentkontoret.

For to uker siden: Tunisia kaster ut Europas fagforeningssjef etter at hun talte til demonstranter

Redd for demokratiet

I den senere tiden har presidentens uttalelser om flyktninger og migranter fra andre afrikanske land blitt kraftig kritisert. De blir sett på som rasistiske, og mange flyktninger blir utsatt for grov vold og kastet ut av landet.

Ifølge Liv Tørres, som er leder av LOs internasjonale avdeling, undergraver presidentens opptreden grunnleggende menneskerettigheter og er med på å gjøre situasjonen i landet enda mer ustabil. Hun sier utviklingen i landet bryter med menneskerettigheter, retten til organisasjons og ytringsfrihet og retten til å delta i fredelige forsamlinger.

Hun sier situasjonen i aller høyeste grad er bekymringsfull, og utdyper;

– Tunisia var det eneste landet i Midtøsten og Nord-Afrika som klarte overgang til demokrati etter den Arabiske Våren i 2011 og nå knaker dette demokratiet i sammenføyningene.

Warning
Annonse
Annonse