JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny aksjon på Tromsø havn

17 aksjonister blokkerte i natt lasting av hurtigruteskipet Nordlys på Tromsø havn.
I natt ble nok en gang lasting og lossing av hurtigruta blokkert på Tromsø havn. (Bildet er fra en tidligere aksjon til støtte for de sympatistreikende havnearbeiderne i Tromsø).

I natt ble nok en gang lasting og lossing av hurtigruta blokkert på Tromsø havn. (Bildet er fra en tidligere aksjon til støtte for de sympatistreikende havnearbeiderne i Tromsø).

Jan-Erik Østlie

frifagbevegelse@lomedia.no

- Vi påla dem å forlate stedet, ettersom de hindret lovlig aktivitet, og de som ikke etterkom dette vil få et forelegg, sier operasjonsleder Steinar Gudmundsen i Troms Politidistrikt til avisa iTromsø.no.

Også Geir Ingebrigtsen, leder for Tromsø Havne- og Transportarbeiderforening, bekrefter hendelsesforløpet overfor iTromsø.no:

- Politiet kom veldig fort til stedet og kom fort frem til at vi måtte fjerne oss fra stedet. Det ønsket vi ikke å gjøre, og da tok de kontakt med stasjonen. De sa at vi ville bli arrestert, ettersom de mente vi var på privat område. Det mente vi var feil. Seinere hadde de ikke kapasitet til å innbringe oss. De tok personalia og dro, forteller han.

Aksjonen ble avsluttet da Nordlys gikk fra kai klokka 01.30 i natt.

Langvarig konflikt

Havnearbeiderne i Tromsø har siden desember i fjor vært i sympatistreik til støtte for kollegene ved Risavika terminal ved Stavanger som streiker for å få tariffavtale.

I Tromsø tilspisset konflikten seg da spedisjonsfirmaet Nor Lines satte egne ansatte til å utføre laste- og lossearbeid de streikende havnearbeiderne normalt utfører. Havnearbeiderne ser på dette som streikebryteri og har flere ganger i vår og i sommer gjennomført aksjoner for å hindre arbeidet.

I mai i år brakte Nor Lines konflikten inn for Troms tingrett. I en midlertidig forføyning fastslo tingretten at Nor Lines hadde rett til å utføre laste- og lossearbeidet med egne ansatte og påla de registrerte havnearbeiderne å avstå fra videre aksjoner.

Transportarbeiderforbundet og LO har nå brakt saken inn for Arbeidsretten.

«NTF mener at det foregår streikebryteri i stor skala i Tromsø havn. Derfor trekker vi nå arbeidsgiverne for Arbeidsretten for å slå fast dette, og at våre folk faktisk har rett til å aksjonere mot uvesenet,» skrev forbundsleder Roger Hansen i et debattinnlegg hos FriFagbevegelse etter at stevningen var tatt ut.

Det er foreløpig ikke klart når saken vil bli behandlet av Arbeidsretten.

Annonse
Annonse