JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny forsvarslov vedtatt - regjeringen må rapportere

Forbund i Forsvaret var bekymret for at den nye forsvarsloven ville føre til mer privatisering. Et Rødt-forslag om at regjeringen må rapportere om konsekvensene letter bekymringen.
NY FORSVARSLOV: Regjeringen har oppdatert forsvarsloven, som Rødt er kritiske til.

NY FORSVARSLOV: Regjeringen har oppdatert forsvarsloven, som Rødt er kritiske til.

Alf Ragnar Olsen

anders@lomedia.no

Stortinget har vedtatt regjeringens forslag om å endre forsvarsloven, som blant annet betyr at Forsvaret får større anledning til å inngå kontrakt om tjenesteplikt for personer uten verneplikt.

Det betyr at de med slike kontrakter kan sendes i krig.

Norges offisers- og spesialistforbund var kritisk til dette grepet, ettersom de mener det kan føre til økt privatisering i Forsvaret. Et annet punkt NOF ikke er fornøyde med, er at Forsvarets reservister, som Heimevernets innsatsstyrker, mister statusen som arbeidstakere - og dermed den lovfesta retten på feriepenger. Dette skal i stedet være en del av kontraktene framover.

Rødt var i mot disse endringene, men fikk ikke flertall for å stoppe dem. Men forslaget deres om å pålegge regjeringen om å komme tilbake til Stortinget med rapporter om hvordan endringene slår ut for Forsvarets personell framover ble enstemmig vedtatt.

Ville sende tilbake forslaget

Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener disse endringene ikke styrker Forsvaret.

– Vi mener det var feil av flertallet å ignorere advarslene fra LO og fagforbundene i Forsvaret, og stemme mot våre forslag om å verne om forvarspersonellets rettigheter, sier han.

Han mener den vedtatte rapporteringa blir viktig.

– Det betyr at Stortinget beholder en hånd på rattet og kan dra i nødbremsen, dersom lovendringen fører til en svekkelse av forsvarspersonellets rettigheter, slik LO og arbeidstakerorganisasjonene i Forsvaret har advart om. 

Selv om regjeringa har forsikret at det ikke skal bli mer privatisering eller dårligere godtgjørelser til personellet, føler han seg ikke trygg.

– Derfor er det så viktig at Stortinget har pålagt regjeringa å rapportere til Stortinget om bruken av kontrakt om tjenesteplikt, sånn at vi kan sette ned foten dersom de nye kontraktene brukes på en måte som strider med intensjonen, sier han.

RAPPORTERING: Et forslag fra Rødt om at regjeringen må rapportere til Stortinget om konsekvensene av lovendringene fikk enstemmig støtte.

RAPPORTERING: Et forslag fra Rødt om at regjeringen må rapportere til Stortinget om konsekvensene av lovendringene fikk enstemmig støtte.

Håvard Sæbø

Skal følge med

Forbundsleder Torbjørn Bongo i NOF var ikke fornøyd med noen av de endringene som ble vedtatt. Han bekymrer seg både for at at de kan åpne for mer bruk av private, men også at feriepenger ikke blir lovfesta, på tross av flere seire i rettssystemet på dette punktet. Derfor mener han den rapporteringen blir viktig.

– Det er bra dette ble vedtatt, for det gjør at Stortinget kan se regjeringen i kortene. Det blir viktig med rapportering om dette, og at vi som representerer de ansatte får se de samme tallene som Stortinget, sier han.

Han er klar på at forbundet vil følge nøye med:

– Om det går over alle støvleskaft skal vi nok løfte dette spørsmålet igjen, konstaterer han.

Han berømmer Rødt for å ha tatt tak i dette:

– Det var et bra initiativ av Rødt, og bra at de som stemte for gjorde det, sier han.

FØLGER MED: Forbundsleder Torbjørn Bongo er fornøyd med at Stortinget – og forbundet – kan følge med på konsekvensene av lovendringene.

FØLGER MED: Forbundsleder Torbjørn Bongo er fornøyd med at Stortinget – og forbundet – kan følge med på konsekvensene av lovendringene.

Herman Bjørnson Hagen

Annonse
Annonse