Pilen peker feil vei for Erna Solberg hennes regjeringsprosjekt.
Leif Martin Kirknes
Opinion partimåling mars:
Ny måling: Høyre faller - stort rødgrønt flertall
Høyre og Arbeiderpartiet jevnstore.
helge@lomedia.no
De tre regjeringspartiene Høyre, KrF og Venstre faller med tilsammen 3,6 prosentpoeng på Opinions meningsmåling for FriFagbevegelse, Dagsavisen og ANB.
Noe som bør gjøre statsminister Erna Solberg ekstra bekymret, er at Venstre og KrF er milevis unna sperregrensen som gir utjevningsmandat.
Eneste mulighet for Erna til å håpe på fire nye år i statsministerboligen, er nemlig hjelp fra sine to medspillere i regjering.
Se bildene: Slik var Hans-Christian Gabrielsens tid i LO
MDG og Rødt over sperregrensen
Høyre mister oppslutning for andre måned på rad. Situasjonen i norsk politikk ligger relativt stabilt, ifølge valgforsker ved Samfunnsforskning, Johannes Bergh.
– Det er ingen store endringer på denne målingen. Den eneste endringen som ikke ligger innenfor feilmarginen er Rødt. Fordi MDG og Rødt er over sperregrense er det rødgrønne flertallet veldig solid, sier Johannes Bergh til FriFagbevegelse.
At Venstre og KrF ligger under, mens både MDG og Rødt er over sperregrensen, får store konsekvenser for regjeringsspørsmålet.
Det betyr i praksis 14 representanter i minus til V, KrF og Erna, og 14 pluss til Rødt, MDG og de rødgrønne partiene.
Se lista: Dette var de viktigste vedtakene på Rødts landsmøte
Sp tar innpå Ap og Høyre
Hele den rødgrønne blokken er styrket. Ikke minst takket være en framgang for Senterpartiet. Sp-leder Trygve Slagsvold Vedums parti ligger bare to prosentpoeng bak Ap og Høyre, og knapper innpå med en framgang på 1,6 prosentpoeng, til 20,7 prosent.
Vedum er ikke i tvil om årsaken:
– Senest den siste uken har regjeringens sentraliseringspolitikk og spørsmålet om nasjonalt eierskap vært i politikkens sentrum. Åtte år med sentralisering og forskjellspolitikk tærer på blant velgerne. Norsk Hydro har solgt valseverkene til et amerikansk investeringsselskap, og Bergen Engine er forsøkt solgt til et russisk-kontrollert selskap. Enkeltsaker flytter ikke velgere, men dette er fortsettelsen på en lang utvikling. Regjeringen bryr seg ikke så mye om norsk eierskap. Men det tror jeg velgerne gjør, sier Trygve Slagsvold Vedum til FriFagbevegelse.
Fra Ap til Sp i Groruddalen: Plutselig meldte den evige sosialdemokraten Tor-Erik (70) seg inn i Sp. Hvordan kunne det skje?
Han mener også regjeringen bommet med å gjøre vaksinene til en EU-kamp.
– Vi vil ikke polarisere dette, men det hadde vært viktig å inngå et samarbeid om vaksiner med våre naboland. Jeg tror folk flest merker tregheten i vaksineringen, legger han til.
Ap jevnstore med Høyre
Aps nestleder, Bjørnar Skjæran, mener målingen viser at partiet kan stige forsiktig på målingene framover, men at det er en jobb å gjøre for å få fram politikken. Partiet har en tilbakegang, men lå forholdsvis høyt på den forrige målingen i februar.
– Det positive er at et stort flertall ønsker en ny regjering. Og at målet vårt og vår plan om en ny flertallsregjering sammen med Senterpartiet og SV – uten å være avhengig av andre partier – er fullt mulig å oppnå, sier Bjørnar Skjæran til FriFagbevegelse.
– En Ap-ledet regjering vil ta en helt annen posisjon mot utsalg av norske bedrifter og privatisering av fellesskapets ressurser og vil gjenreise Norge etter krisen til et mer rettferdig samfunn, legger han til.
Formueskatt: Arbeiderpartiet til angrep på «Exit»-skattekutt
Arbeiderpartiet er fortsatt jevnstort med Høyre, med en oppslutning på henholdsvis 22,7 prosent og 22,8 prosent.
Nestleder i Høyre, Tina Bru mener det er gode nyheter at Høyre nok en gang er Norges største parti.
– Det gir ekstra motivasjon og bekrefter at mange velgere synes Erna og Høyre gjør en god jobb i en krevende situasjon for landet vårt. Et stort Høyre vil være viktig for å beholde Erna som statsminister og for at Norge skal føre en politikk for å skape flere jobber og inkludere flere i arbeidslivet, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.
Nytt partiprogram: Høyre er splittet i mange saker – her er noen av dem
(Artikkelen fortsetter under grafikken)
Ingen Sylvi-effekt for Frp
Frp håpet på en Sylvi-effekt, men den har uteblitt. Partiet måles til under 10 prosent for tredje måling på rad. Frp lekker fortsatt mest til Senterpartiet.
Det overrasker Johannes Bergh.
– Jeg synes Frp ligger overraskende stabilt på målingene. Jeg hadde forventet større utslag for partiet når partiet har fått en ny og profilert frontfigur i Sylvi Listhaug, mener han.
Venstre får sin svakeste måling siden desember 2019, og snittet av målingene fra januar til mars gir partiet en oppslutning på 2,7 prosent. Partiet sliter også med en svært liten lojalitet hos velgerne. Mens KrF igjen er tilbake under tretallet.
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Stabile SV
Det har vært relativt små utslag for SV de tre siste månedene. I mars har SV en oppslutning på 7,8 prosent – som også er gjennomsnittet av tre målinger. Denne gang er det likevel en overgang av velgere fra SV til Rødt, som har sin høyeste måling på flere måneder med 4,9 prosent.
Johannes Bergh tror det blant annet skyldes at Rødt har hatt landsmøte og dermed fått mye medieomtale.
Seksuell trakassering på arbeidsplassen: SV beskylder regjeringen for å ha gjort for lite etter metoo. Her er endringen partiet vil ha
Marsmålingen til Opinion er utført med 966 telefonintervjuer i perioden mellom 1. og 8. mars. 72 prosent har avgitt svar om partipreferanse. Resultatene må tolkes innenfor feilmarginen som varierer mellom 1 og 3 prosentpoeng.
Mest lest
Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm
ORDNA FORHOLD: Med tariffavtale fikk Lars Hansen bedre lønn og ulempetillegg for å jobbe kvelder og helger.
Brian Cliff Olguin
Lars ble tilbudt 100.000 kroner i bonus, men sa nei. Han angrer ikke
HELSEPLAGER: Etter å ha operert begge tomlene, er Hege Sundsetviks gripeevne redusert.
André Kjernsli
Hege (54) tapte tusener i feriepenger som sykmeldt
UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.
Alf Ragnar Olsen
Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde
Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført
Nanna Aanes Wolden
Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav
LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.
Håvard Sæbø
Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke
MEKLING: Ved midnatt 23, mai går fristen for meklinga i statsoppgjøret ut. Dermed kan det være streik i staten fra morgenen etter.
Jan-Erik Østlie
Her kan det bli streik i staten om to uker
– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.
Helge Rønning Birkelund
Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder
– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.
Werner Juvik
Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp
SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.
Nina Hanssen
Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt
Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.
Tri Nguyen Dinh
Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker
KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.
Knut Viggen
Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog
Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken
NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.
Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem
Her er den nye lønna til industriarbeiderne
Krister Sørbø, VG/NTB
Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før
Pål Lønseth, sjef for Økokrim, viser til flere eksempler der flyktninger arbeider svart.
Guro Gulstuen Nordhagen
Ukrainske flyktninger havner i kriminelle nettverk når de skal skaffe seg jobb, frykter politiet
Kommentar
Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) vil ikke love økte bostøtte.
Leif Martin Kirknes
«Det er på høy tid å forbedre ordningen med bostøtte»
OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.
Arkivfoto: Erlend Angelo
Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere
Kommentar
Frontfagsforhandlingene gir en retning som bidrar til å holde prisveksten nede og lønningene oppe., skriver Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
«Vi øker lønna mest til de som har minst», skriver Jørn Eggum
Debatt
Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.
Ole Palmstrøm