Nytt forslag om EU-minstelønn: Uaktuelt i Norge, sier LO
EU-kommisjonen la onsdag fram forslag til nytt direktiv om å innføre minstelønn i EU og EØS-området.
Peggy Hessen Følsvik
Jan-Erik Østlie
hekge@lomedia.no
EU-kommisjonen sier at den nordiske modellen med kollektive forhandlinger ikke utfordres av forslaget til et nytt direktiv om minstelønn. Det skal gis unntak for medlemsland som i dag ikke har lovfestet minstelønn. Kommisjonen har ikke merket direktivforslaget som EØS-relevant.
Første nestleder i LO, Peggy Hessen Følsvik, sier til FriFagbevegelse at lovfestet minstelønn derfor er helt uaktuelt i Norge.
– Lønn skal fastsettes i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, sier hun.
Bakgrunn: Nå kommer EU-loven om minstelønn
Anstendig lønn
LO mener den grunnleggende utfordringen i Europas arbeidsmarked handler om å sikre alle rett til å organisere seg, forhandle fram tariffavtaler og en anstendig lønn.
Men det foreslåtte direktivet vil ikke bidra til dette, mener Følsvik.
– Forslaget baserer seg på en manglende forståelse for den norske modellen og hvordan kollektive forhandlinger foregår. I stedet for å bidra til at partene i arbeidslivet kan styrke sine posisjoner i arbeidslivet og forhandle om tariffavtaler risikerer EU nå å pålegge nasjonale myndigheter å gjøre inngrep i både lønnsdannelse og avtaleinngåelse, mener Følsvik.
– Et EU-direktiv om minstelønn vil kunne påvirke den norske modellen med frie forhandlinger negativt.
Nei fra Norden
Nordisk fagbevegelse og arbeidsgiverorganisasjoner har stått sammen om å si nei til EUs direktiv om minstelønn.
– Vi kommer til å fortsette samarbeidet med våre nordiske kollegaer i tiden framover, for å sikre at et direktiv om minstelønn ikke påvirker det nordiske og velorganiserte arbeidslivet, sier Hessen Følsvik.
Fagbevegelsen i Norden har hele tiden vist skepsis til å innføre en minstelønn.
Arbeidskommissær Nicolas Schmit sier til danske Ritzau og to andre nordiske nyhetsbyråer at han ikke alltid har forstått argumentene.
– Det er en frykt for et direktiv fordi folk tror det er en innblanding i deres arbeidsmarkedssystem i bredere forstand. Det er ikke tilfelle, sier han.
Han poengterer at medlemslandene ikke skal pålegges å ha en lovfestet minstelønn. Direktivet skal ikke blande seg inn i «de sosiale partnernes (...) frihet» eller forhold medlemsstatene selv har råderett over.
I forslaget tar kommisjonen tydelig hensyn til tradisjonen med kollektive forhandlinger og deler derfor forslaget i to.
Etablerer seg i Norge: Uklart om arbeidsmiljøloven vil gjelde for Wizz Air-ansatte som flyr i Norge