Oljeindustrien:
Oljepakka vil ikke berge bedriften vår fra å bli lagt ned, frykter de ansatte
Ledelsen i Aker Solutions har bestemt seg for å legge ned virksomheten ved verkstedet i Sandnessjøen. Nå avgjøres framtida av oljeselskapene.
Plasstillitsvalgt Linda Sandholm Nybakk ved Aker Solutions i Sandnessjøen sier det har vært ei vanskelig tid for mange etter at oppsigelsene kom i april.
Hanne Kullerud Nielsen
hanne@lomedia.no
362 kilometer nord for Verdal er det 30 ansatte og 9 lærlinger som mister jobben når kontraktene deres ferdigstilles utpå senhøsten. De har liten tro på at oljekompromisset i Stortinget vil få ledelsen i Aker Solutions til å endre sin beslutning om å legge ned virksomheten ved verkstedet i Sandnessjøen.
– Vi ble tatt på senga. De kom den ene dagen og sa oss opp den andre dagen og gikk rett på 15-1-samtaler, sier plasstillitsvalgt Linda Sandholm Nybakk.
Opp til operatørene
– Vi vet ikke ennå om vi får noe ut av dette kompromisset. Det er jo opp til operatørselskapene å komme med oppdrag til oss, og ikke gi det til andre steder, sier hun.
Les også: Oljeavtalen sikrer flere hundre tusen årsverk, mener Industri Energi-lederen
Alle så nær som en 61-åring fikk sine oppsigelser i april. Lærlingene får avsluttet læretida si ved bedriften før den legges ned, eller de får ta resten ved Slipen Mekaniske AS i Sandnessjøen.
Noen av de ansatte er veldig frustrert, mens andre trekker oppgitt på skuldrene. Én forteller at han har vært sagt opp åtte ganger siden 1990 på samme sted. Og da har han ikke tatt med permitteringer.
Flere risikerer å bli berørt
Det foreligger en langsiktig leieavtale fram til 2034 med Kjell Inge Røkkes eiendomsselskap som eier eiendommen, og det er investert mye penger i byggene på Strendene utenfor Sandnessjøen. Men hvilke planer som fins for eiendommen nå, vet de ikke.
Les også: Industribygda Verdal juble for oljepakke: – Nå får vi alle tilbake på jobb
Dessuten har staben gode skussmål både på tid, kvalitet og HMS, påpeker verneombud Jon Arne Bogfjelldal. De har null fraværsskader siden Aker overtok i 2012.
Klubblederen, som holder til hos Aker Solutions i Egersund, Oddvar Hølland, sier at han regner med at også de ansatte i Egersund vil bli berørt med permitteringer, dersom det ikke kommer større oppdrag.
Det var konsernet som bestemte at verkstedet i Sandnessjøen skulle legges ned. Dermed ble det oppsigelser og ikke permitteringer som de ansatte der ønsket. Ingeniøravdelingen som Aker Solutions har samme sted, skal ikke røres.
– Det er umulig å få oljeselskapene til å gi kontrakter i Nord-Norge, mener klubbleder Oddvar Hølland.
Saken fortsetter under bildet.
Verneombud Jon Arne Bogfjelldal mener de ansatte skal avslutte jobben med et godt renommé for å levere på tid, kvalitet og HMS.
Hanne Kullerud Nielsen
Eneste nord for Verdal
Linda Sandholm Nybakk i Sandnessjøen sier at når deres verksted legges ned, så er det ingen nord for Verdal som kan ta på seg større subsea-oppdrag for petroleumsvirksomhet. Og sånn kan det ikke være, mener hun.
Oljevirksomhet i nord må gi ringvirkninger i nord. Og de største ressursene ligger nord for Ormen Lange-feltet vest for Kristiansund, i Norskehavet og Barentshavet, påpeker hun. Og skal de bygge ut oljefelt i nord, så må de ta vare på oss i Sandnessjøen.
– Vi er de eneste nord for Verdal som sitter med kompetanse på subsea-feltet, sier hun.
Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har hatt et møte med tillitsvalgte i halvannen time, og også Rødt-leder Bjørnar Moxnes har vært på besøk. Nordland fylkeskommune innkalte til møte med operatørselskapene etter at tiltakspakken ble klar.
Plan for grønt skifte
Nybakk er klar på at operatørselskapene må på banen med oppdrag om Aker Solutions i Sandnessjøen skal reddes. Dessuten må PUD (Plan for utvikling og drift av en petroleumsforekomst) endres av Stortinget. Grensen for rapporteringsplikten på prosjekter må senkes fra 20 milliarders prosjekter ned til 2–3 milliarder kroner per prosjekt, og det må etableres et kontrollorgan som påser at retningslinjene følges med hensyn til hvor prosjektene settes ut.
– Dessuten bør operatørene gå sammen og lage en langsiktig plan for det grønne skiftet, mener Linda Nybakk.