JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
KJEMPET I SMITTEN: Vallerhjemmet er ett av sykehjemmene som har vært hardest rammet av koronasmitten. Tolv pasienter er døde og 35 av de ansatte på Vallerhjemmet har vært koronasyke. . Fra venstre hjelpepleier og tillitsvalgt for Fagforbundet, Elin Odinsen, sykepleier Ofelia Maranan og hjelpepleiere  Ellen Maursund og Tone-May Karlsen.

KJEMPET I SMITTEN: Vallerhjemmet er ett av sykehjemmene som har vært hardest rammet av koronasmitten. Tolv pasienter er døde og 35 av de ansatte på Vallerhjemmet har vært koronasyke. . Fra venstre hjelpepleier og tillitsvalgt for Fagforbundet, Elin Odinsen, sykepleier Ofelia Maranan og hjelpepleiere Ellen Maursund og Tone-May Karlsen.

Anita Arntzen

Vallerhjemmet:

På dette sykehjemmet fikk 35 ansatte korona. Nå er de tilbake på jobb

Med kollegaene i karantene, var sykepleier Ofelia Maranan den eneste med helsefaglig utdanning på sykehjemsavdelingen: – Jeg følte meg helt alene med et stort ansvar.26.05.2020
12:24
26.05.2020 12:24

sidsel.hjelme@fagbladet.no

De faste kollegene var sendt i karantene. Pasienter var syke og døende, og smitteverntiltakene var ikke på plass.

Kommunen har foretatt en gransking av hva som skjedde på Vallerhjemmet da koronaen traff. Sluttrapporten fra denne granskingen legges fram denne uka.

Sola flommer over den gylne fasaden på Vallerhjemmet i Bærum. Men innenfor de gule teglsteinsveggene har det utspilt seg et drama vi knapt kan forestille oss.

Det kan derimot de fire ansatte vi møter ved hovedinngangen. Vallerhjemmet er ett av sykehjemmene som har vært hardest rammet av koronaen. Tolv pasienter er døde, og 35 ansatte har vært koronasyke siden en pasient for første gang testet positivt på covid-19 i slutten av mars.

p

Nå kan de ansatte for første gang trekke et lettelsens sukk: På selveste 17. mai ble den siste av de smittede erklært frisk. Da var flagget allerede oppe.

Alarmen gikk

Hjelpepleier og tillitsvalgt Elin Odinsen var på jobb da alarmen gikk fredag 27. mars. Hun var en av 15 ansatte som umiddelbart ble testet og sendt i karantene.

Frykten for smitte var reell. Elins test var negativ, men flere av kollegene viste seg å være smittet av covid-19. Noen av dem hadde ekstra grunn til bekymring, blant annet fordi de hadde familiemedlemmer med underliggende sykdommer og tilhørte risikogruppene.

Heldigvis har det gått bra med både de ansatte og de pårørende som ble smittet, og nesten alle er i dag tilbake på jobb.

– Vi skulle gjerne hatt en retest for dem som hadde vært smittet for å sikre at de var smittefrie før de gikk tilbake på jobb, men det var ikke mulig, forteller den tillitsvalgte:

– Regelen er at du kan gå tilbake på jobb etter tre symptomfrie dager. Så da var det bare å håpe at de var helt friske.

Alene i krisa

Sykepleier Ofelia Maranan var «heldig» å ha fri da smitten på Vallerhjemmet brøt ut. Hun var en av de få faste på avdelingen som slapp karantene. Til gjengjeld møtte hun tøffe dager da hun kom på jobb tre dager seinere.

– Jeg fikk bare beskjed om at smittevernutstyret lå der og der. Så måtte jeg finne ut av resten selv – det var ingen opplæring, sier Ofelia.

– Samtidig skulle jeg håndtere ekstrahjelpene som var kommet inn fordi de faste var i karantene, og gi dem opplæring både om det helsefaglige og om smitteutstyret. Det var tøft.

Nå har Ofelia stått og jobbet i smitten i seks uker. To ganger er hun testet for koronasmitte. Begge testene har vært negative.

p

Det har vært mildt sagt krevende. På de verste vaktene var de fire ansatte på en avdeling der de skulle være åtte.

– Jeg følte meg helt alene med et stort ansvar. Ofte har jeg våknet midt på natta og tenkt på om det var noen nye smittede. Jeg har grublet på om jeg har gjort alt riktig, om ekstravaktene har fått nok opplæring, om de har forstått alt riktig. Og så er det kontakten med de pårørende. Har de fått nok informasjon, og har jeg informert dem på riktig måte? Det er så mange spørsmål som svirrer rundt i hodet.

På hjemmebane var det også utfordringer: Siden slutten av mars har hun bodd på eget rom hjemme i leiligheten.

Ofelia understreker at situasjonen på Vallerhjemmet er en helt annen i dag. Fast ansatte er tilbake på jobb og smitteverntiltak med opplæring er på plass.

Syk og isolert

Tone-May Karlsen er ansatt på en annen avdeling på Vallerhjemmet og var ikke blant dem som ble berørt av det første virusutbruddet. Men tett opp mot påske, ble hun syk med kvalme, oppkast, svimmelhet og hoste.

Koronatesten var positiv, så isolasjonen har vært total for Tone-May som bor alene.

– Jeg var veldig engstelig, både på grunn av alderen – jeg er 62 – og fordi jeg har røyka i alle år.

Dagligvarene ble kjørt til døra, og venner ordnet innkjøp som ikke kunne bestilles og la det på dørmatta. Oppfølging fra ledelsen har det vært verre med, sier Tone-May.

– Jeg fikk en telefon, men så ble det stille. Lenge. Heldigvis har jeg gode kolleger som har ringt meg – også en del som jeg ikke har så mye med å gjøre til vanlig. Det har jeg satt veldig stor pris på, sier Tone-May.

Hun er fortsatt sykmeldt. I dag er hun innom Vallerhjemmet for første gang siden før påske.

Hun møtte smitteverntiltakene i trappa:

– Jeg var på vei opp, men måtte snu. Der kommer ingen inn uten munnbind.

p

Smittetiltakene er strenge og gode, understreker Ofelia:

– Pasienter og ansatte er delt inn i grupper slik at vi alle jobber i faste team. Hvis det skulle oppstå ny smitte, vet vi hvor den kommer fra og kan sette inn tiltak. Dermed vil vi raskt ha smitten under kontroll.

Granskes av kommunen

Ledelsen i Bærum kommune har fått kraftig kritikk for sin håndtering av koronasmitten ved Vallerhjemmet, og kommunen startet en intern gjennomgang som skulle granske det som hadde skjedd.

Zlata Ljubicic, nestleder i Fagforbundet Bærum.

Zlata Ljubicic, nestleder i Fagforbundet Bærum.

Foto: Fagforbundet

Fagforbundet var kritisk til den interne gjennomgangen, ikke minst fordi en av deltakere i denne gruppen var kommunalsjefen, som også sitter i kommunens øverste koronaledelse.

– Allerede i den første rapporten er det grunnleggende uenighet om fakta mellom ledere og ansatte. Dette er ledelsens rapport. Det at ledere ettergår seg selv, skaper ingen tillit. Ikke minst for de etterlatte, men også for de ansatte er det viktig at de er trygge på at alle fakta er kommet fram. Skal en granskning gi legitimitet, må den være ekstern, sier Zlata Ljubicic, nestleder i Fagforbundet Bærum.

Sluttrapporten fra kommunens gransking av Vallerhjemmet legges fram for formannskapet onsdag 27. mai. Kommunikasjonssjef i Bærum kommune, Lisa Bang, skriver i en epost til Fagbladet at kommunens ledelse ikke vil kommentere forholdene på Vallerhjemmet eller kritikken fra Fagforbundet før denne rapporten er offentlig.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
26.05.2020
12:24
26.05.2020 12:24Mest lest

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Den reduserte skatten før jul er resultat av en slags tvungen sparing i løpet av året, slik at du totalt sett betaler så mye skatt du har plikt til. (Illustrasjonsfoto)

Colourbox

Dette bør du vite om «halv skatt» i desember

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Neste år har du kun krav på 255 kroner dagen for de dagene du er i arbeidsmarkedstiltak. I dag er «lønna» på 411 kroner.

Hanna Skotheim. Innfelt: Leif Martin Kirknes

Nav-ansatte fortviler over regjeringas kutt: – Vil skyve folk over på sosialhjelp, mener Rødts Mimir Kristjánsson

Håvard Sæbø

Mona (19) fortalte ingen at hun søkte på bygg og anlegg

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

PRESEDENS: Stendi-saken vil få betydning for norsk arbeidsliv, mener advokat Kjetil Edvardsen, som har ført saken for Fagforbundets medlemmer.

Werner Juvik

Nå kan Gry juble for millionutbetaling: – Jeg har nesten ikke ord

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

BER OM REGEL-ENDRING: Dagens AFP-regler kan føre til at FLT-medlemmet mister alt.

Colourbox

Arbeidsløse «Per» (55) advarer alle som mistet jobben under korona: Du kan tape den gullkantede AFP-pensjonen

Kommentar

Leif Martin Kirknes

«Politikerne har fått strømsjokk», skriver Kjell Werner

Leif Martin Kirknes

Slik vil LO-toppen kutte strømregninga

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Saken om lønnstrekk er oppe for Høyesterett i Oslo i disse dager.

Leif Martin Kirknes

Kan en arbeidsgiver trekke deg i lønn, bare for at det står i arbeidsavtalen? Høyesterett avgjør saken snart

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik svarte på utfordringen fra NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, og gikk gjennom problemene knyttet til AFP da hun innledet på NNN-landsmøte tirsdag.

Håvard Sæbø

AFP-pensjonen kan bli utsatt til 2024. LO-lederen innrømmer at det er komplisert

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

GÅR UT OVER MEDLEMMENE: Forbundslederne Jørn Eggum (Fellesforbundet), Mimmi Kvisvik (Fellesorganisasjonen) og Christoffer Beckham (Handel og Kontor) er bekymret for at de høye strømprisene vil føre til at medlemmene får mindre penger å kjøpe for.

Erelnd Angelo/Ole Palmstrøm/Leif Martin Kirknes

Slik kan strømprisen påvirke lønnsoppgjøret, ifølge forbundslederne

Håvard Sæbø

Tillitsvald fekk skriftleg åtvaring: – Aldri kjekt å bli herja med

Omar Jørgensen

SV, Ap og Sp enige om nytt statsbudsjett: Her er noe av det de ble enige om

Colourbox.com

Det blir likevel feriepenger på dagpenger for arbeidsløse og permitterte

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Gry Espeland og de ansatte ved Figgjo AS får nå likevel feriepenger på dagpengene de mottok i 2021.

Jan Inge Haga

Klubbleder Gry jubler for feriepenger på dagpenger: – Vi har ikke så mye fra før av

Colourbox.com

De aller rikeste har en fordel. Derfor øker ulikheten

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

PENGER UT AV LANDET: Økonomiprofessor ved UiO Karen Helene Ulltveit-Moe reagerer på at utenlandske eiere tar millioner i utbytte etter å ha fått støtte under pandemien.

Tri Nguyen Dinh

Utenlandske eiere tok ut 722 millioner kroner i utbytte fra krisestøttede bedrifter

Jan-Erik Østlie

Øker snittprisen på strøm med 10 øre, vil det koste bedriften Stian jobber i 300 millioner mer i året

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Arbeidsminister Hadia Tajik (Ap). Arkivfoto

Jan-Erik Østlie

Det skal bli vanskeligere å ansette midlertidig. Nå vil regjeringa endre loven

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

LO ber regjeringa forberede en lønnsstøtteordning, som kan rulles ut raskt hvis det er nødvendig.

Jan-Erik Østlie

Bedriftene må få korona-støtte for å holde folk i jobb, krever LO

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

ENDRET PRAKSIS: Coop Hordaland vil ikke lenger betale deltidsansatte dobbel lønn for å jobbe de siste tre søndagene før jul. Illustrasjonsbilde.

Erlend Angelo

Coop-ansatte får dårligere betalt for søndagsarbeid enn før


Flere saker