JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Siv Jensen mener helseministeren og regjeringen må være enda tydeligere på at pårørende skal få besøke sine nærmeste i livets sluttfase. (Arkivfoto)

Siv Jensen mener helseministeren og regjeringen må være enda tydeligere på at pårørende skal få besøke sine nærmeste i livets sluttfase. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Pårørende som ikke får besøke sine kjære: – Redd det ikke er siste gang vi hører slike historier

Frp-leder Siv Jensen reagerer kraftig etter at Mari Falck fortalte om familiens kamp for å få besøke hennes svært syke far.


15.01.2021
10:22
15.01.2021 10:22

– Det er vondt å lese om personer som ikke får besøk av sine nærmeste i livets siste fase og pårørende som fortvilet står igjen – de fleste uten å kunne gjøre noen ting. Dessverre er det ikke første gang vi hører slike historier. Jeg er redd dette heller ikke er den siste, sier Frp-leder Siv Jensen til Dagsavisen.

Hun mener at helseinstitusjonene skal strekke seg «svært langt» for å oppfylle ønskene til døende mennesker og deres pårørende.

– Den beskjeden må nå komme tydelig ut fra helseministeren, sier Jensen og legger til:

– Vi tok opp situasjonen rundt døende og besøksnekt med Bent Høie senest i høst. Men det er åpenbart at beskjeden enten ikke har nådd fram, eller at det er vanskelig for de lokale tjenestene å kunne legge til rette for at døende personer kan ha sine nærmeste rundt seg.

Onsdag publiserte Dagsavisen en sak der Mari Falck og Sissel Henriksen tok et kraftig oppgjør med hvordan besøksreglene har vært praktisert ved sykehjem og sykehus under koronapandemien. Det startet med at Falck skrev et innlegg på Facebook sist uke. Det spredte seg raskt og traff åpenbart en nerve. Dråpen som fikk begeret til å renne over, var at familien fikk beskjed om at hennes svært syke far, Morten Falck, som ligger på en lindrende enhet i Oslo, fra nå av bare kunne få besøk av sine nærmeste én gang uka. Ledelsen ved institusjonen skal ha vist til kommunens nye besøksregler da de begrunnet beslutningen.

Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp

«Pappa er våken omtrent annenhver dag, og det ser ikke lyst ut. I dag fikk vi beskjed om at de nye smittevernreglene gjør at vi kan besøke ham én gang i uka heretter. Vi vet ikke om han lever så lenge», skrev Falck i Facebook-innlegget.

Etter et møte med ledelsen ved institusjonen der faren er, løste det seg for Falck og familien. De får nå likevel besøke faren daglig. Men både Falck og Henriksen mener det er viktig med en større debatt om besøksreglene fordi det er mange som har opplevd det samme som dem.

Falck som selv er overlege, fortalte at familien har kjempet mot rigide besøksregler i snart ett år. Faren flyttet inn på et sykehjem noen uker før store deler av samfunnet stengte ned i mars i fjor. I flere måneder fikk hun ikke besøke faren i det hele tatt. Det fikk heller ikke kona til faren, Sissel Henriksen.

– Han ble så deprimert at jeg var redd han ville bli dement, uttalte Henriksen.

Les også: Den lange veien tilbake til livet etter covid-19 (+)

Jensens krav til regjeringen

Jensen mener eldre rammes for hardt av pandemien.

– Helsetjenesten må også legge til rette og sikre at personer som bor på sykehjem under pandemien får en så tilnærmet normal hverdag som mulig. Det betyr selvsagt at det skal legges til rette for at pårørende kan besøke dem, sier Jensen.

Frp-lederen krever nå at regjeringen kommer med følgende tre tiltak:

* Kommuner og sykehus skal rapportere om tilfeller der eldre dør alene på helseinstitusjon, og hvorfor pårørende ikke kunne være til stede.

* Regjeringen sikrer at det er nok smittevernutstyr på sykehus og sykehjem slik at eldre kan motta besøk, og at døende har mulighet til å ha de nærmeste rundt seg.

* Regjeringen må raskest mulig gi instruks til kommunene om at ingen eldre på sykehus eller sykehjem skal måtte dø alene. Pårørende må få lov til å være til stede.

Denne skaper debatt: Tommy jobba seg i senk, ble sykmeldt og til slutt sagt opp: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop

– Skal ikke hindres

Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) reagerer også på det som kom fram i saken med Falck.

– Uansett smittesituasjon skal pårørende få være sammen med sine nærmeste på dødsleiet, og jeg er sikker på at det i de fleste tilfeller vil være mulig å finne en løsning som ivaretar de pårørendes behov for å være til stede med sine nærmeste.

Ropstad mener det er viktig å presisere at pårørende må få besøke sine kjære selv om det er innført strenge smitteverntiltak.

– Det er viktig for meg å presisere at smittesituasjonen vi står midt i, ikke betyr at pårørende skal hindres fra å være sammen med sine kjære når livet går mot slutten. Jeg er bekymret for at det lette valget kan bli å praktisere en strengere besøkspraksis enn nødvendig for å unngå smitte på sykehjemmene. Vi har levd med pandemien en stund nå og har lært mye om smittevern og hvordan man kan unngå smitte. Det er viktig at vi ikke stenger ned tjenester og besøk unødig, sier KrF-lederen.

Les også: Kommunens svar til Mari: Pårørende skal få være mest mulig sammen med dem som er i livets sluttfase

Henvendte seg til Erna

Mari Falck henvendte seg også direkte til Erna Solberg sist uke og skrev på statsministerens Facebook-side: «Er ikke de som er døende verd noe?» Hun ba statsministeren gjøre noe for å sikre at pårørende får være sammen med sine kjære i livets sluttfase. Dagsavisen kontaktet Statsministerens kontor, som sendte henvendelsen videre til Helsedepartementet.

Frøydis Høyem (H), statssekretær i Helsedepartementet, skriver i en e-post at pårørende – uansett smittesituasjon – «skal få være sammen med sine nærmeste på dødsleiet».

– Sykehusene og sykehjemmene må sammen med de pårørende finne fram til en god løsning slik at de pårørende får være mest mulig sammen med sine kjære den siste levetiden. I de aller fleste tilfeller er det mulig å finne gode løsninger.

Sist uke skrev Klassekampen at mange kommuner har oppfattet regjeringens «sosiale stenging» på nyåret som et signal om at de igjen må stenge sykehjemmene for pårørende.

– Vi har i det siste sett eksempler på at både kommuner og helseforetak har tolket regelverket om besøk og tilstedeværelse for rigid. Dette har gått ut over pårørende som ikke har fått vært sammen med sine nærmeste ved livets slutt, skriver Høyem.

Valgforsker om bunnotering for Ap: – Det er virkelig krise for Arbeiderpartiet. Det er utrolig hvordan partiet sliter

Kommunene og spesialhelsetjenesten har ansvar

Statssekretæren viser til at det i Helsedirektoratets anbefaling om besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner, går tydelig fram at det er særlig viktig at det legges til rette for besøk av pårørende til kritisk syke eller døende pasienter.

Hun svarer dette på kritikken fra Jensen og Frp-lederens krav til regjeringen:

– Regjeringen har fortløpende tatt flere grep for å redusere de negative konsekvensene av smitteverntiltakene og lagt til rette for besøk i helse- og omsorgsinstitusjoner. Uansett smittesituasjon så skal pårørende få være sammen med sine nærmeste på dødsleiet.

Høyem gjør det klart at det er kommunene og spesialisthelsetjenesten som har ansvar «for å finne gode løsninger som sikrer at alvorlig syke ikke dør i isolasjon, men får være sammen med sine nære og kjære».

– Kommunene og spesialisthelsetjenesten må derfor også ha oversikt over situasjonen her.

15.01.2021
10:22
15.01.2021 10:22



Mest lest

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

TRENGER FOLK: På den spanske ambassaden på Frogner i Oslo er det tre ledige stillinger, med en årslønn på rundt 250.000 kroner.

Kai Hovden

Reagerer på ambassadelønn: – Sjokkerende lavt

Brian Cliff Olguin

Butikkansatte får ny lønn

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Mats Ruland har allerede fire oppgjør på sitt bord, og skal i gang med mekling uka etter påske.

Leif Martin Kirknes

Lønnsoppgjøret: Brudd i tre nye oppgjør

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Renovatørene Markus Michalsen Helmundsen (t.v.) og Svein Øyvind Syse Johansen er godt kledd i gule refleksjakker, arbeidsbukser og vernesko. De får dekket alt arbeidstøy av jobben. Det får ikke barnehageansatt Alexander Filiberto (i midten).

Jan-Erik Østlie

Alle tre jobber i kommunen, men bare to får dekket alt arbeidstøy

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Heiko Junge / NTB

Vær obs på dette hvis du må jobbe i påska

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

NÆRMERE INDUSTRIEN: Arbeidsgivere og arbeidstakere har signert på at bussbransjen må nærme seg gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, men NHO Transport vil likevel holde seg innenfor rammene til den konkurranseutsatte industriens lønnsoppgjør.

Rodrigo Freitas / NTB

Uansett hva industriarbeiderne får i lønnstillegg, krever bussjåførene mer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Debatt

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Felles for mange som deltar i debatten, er at de ikke er unge lenger. De fikk barn i en litt annen verden, skriver Helle Cecilie Palmer.

Agenda Magasin

Ikke mas om at jeg skal føde flere barn for å sikre din alderdom


Flere saker