I en alder av 21 år har Petter Østreng fått seg fast jobb i Fellesorganisasjonen (FO). Han er én av de 160 som nå har fått fast jobb gjennom HELT MED.
Hanna Skotheim
Inkluderende arbeidsliv
Petter (21) har en utviklingshemming og fast jobb: – Det burde vært flere. Jeg tror ikke folk ser potensialet vårt
Alle som er i samme situasjon som Petter, bør få en reell mulighet til å delta i det ordinære arbeidslivet, mener HELT MED. Jobbspesialist kaller det en skandale at det ikke blir bevilget ekstra midler til ordningen.
hanna@lomedia.no
I fem timer hver dag gjør 21 år gamle Petter Østreng arbeidsoppgavene som du kanskje ikke legger merke til i det daglige, men som du sannsynligvis setter ubevisst, stor pris på. Han henter posten, legger på plass aviser, fyller på kaffe i maskinen når det trengs, fyller og tar ut av oppvaskmaskinen, fyller på papir i kopimaskinen når den piper, åpner døren for gjester eller varer og gjør diverse innkjøp.
Etter at Østreng, som har en lettere utviklingshemming, fikk fast jobb som servicevert hos Fellesorganisajonen (FO) har de andre ansatte fått mer tid til andre oppgaver. Han er blant de 160 som er blitt tilbudt fast jobb gjennom HELT MED-ordningen, og får med det hyppig oppfølging av en jobbspesialist. Nå kan det bli en stund til flere personer får den samme muligheten som Østreng.
– En skandale
I forhandlingene om statsbudsjettet ble det nemlig ikke viet noen ekstra midler til ordningen. Det betyr at de som allerede har fått fast jobb, vil få den oppfølgingen de skal ha. Men det vil ikke være nok ressurser til verken å skape nye arbeidsplasser eller følge opp de som får jobb i året som kommer.
Og det er der suksessen ligger, nemlig at de som får jobb gjennom HELT MED får varig oppfølging, ikke bare i én måned eller et år, men hele veien.
– Det er en skandale at det ikke blir bevilget ekstra midler til å opprette flere stillinger gjennom HELT MED. Særlig når man ser verdien av det arbeidet HELT MED gjør både på individ- og samfunnsnivå.
Det sier jobbspesialist i kompetansebedriften Sens, Ole Martin Hanssen. Sens samarbeider med HELT MED om å følge opp personer med utviklingshemming i arbeidslivet. Det er Hanssen som følger opp 21 år gamle Petter Østreng.
Her sitter jobbspesialist Ole Martin Hanssen sammen med Petter Østreng i FO sine lokaler.
Hanna Skotheim
Falt for Petter
Fontene møter 21-åringen i FO sine lokaler i Oslo sentrum. Forbundet er det første som har ansatt en person gjennom HELT MED. De hadde fire personer inne til intervju, og de valgte Østreng.
– Vi falt veldig for Petter, sier arbeidsgiveren hans, Marit Wahlstedt.
Mye lest: Oppsagte Tone Anita (59) fikk jobben tilbake: – Jeg sa ja på direkten
Marit Wahlstedt er Østreng sin arbeidsgiver i FO.
Privat
Hun er avdelingsleder ved avdeling for administrasjon og støtte i FO, og er veldig glad for det samarbeidet forbundet har fått til med HELT MED. Hun er også fornøyd med den jobben Østreng har gjort hittil. Allerede fra dag én var hun sikker på at han ville fungere godt i stillingen som servicevert.
– Han er en positiv person som glir rett inn i arbeidsmiljøet, sier Wahlstedt.
Lav terskel for å spørre om hjelp
Østreng trives godt i FO-sine lokaler. Han føler at han er blitt tatt godt imot, og at han mestrer arbeidsoppgavene. Selv om han hadde noen utfordringer med dem i starten. For eksempel det å brette fakturaer og legge dem i konvolutter.
For en som har vansker med motorikken, kan det å brette arkene kant i kant være ekstra vanskelig. Men Østreng fikk den tiden han trenger til å prøve seg og han fikk beskjed om at han bare måtte spørre hvis han trengte hjelp.
Østreng har fått sitt eget kontor. Her bretter han brev og putter dem i konvolutter som skal sendes ut.
Hanna Skotheim
I tillegg til at arbeidsgiver gir Østreng god tid til arbeidsoppgavene, blir han også fulgt opp av jobbspesialisten Hanssen og fadderen han har på jobb, Carl-Richard Hollekim. De tre har jevnlige oppfølgingsmøter der de blant annet diskuterer arbeidsoppgavene og arbeidslivets spilleregler. De snakker også om hvordan de kan legge til rette for at Østreng skal utvikle seg videre.
Tror det blir mye ekstra arbeid
I dag er under tre prosent av voksne med lett utviklingshemming er i ordinært arbeid. Det synes Østreng er trist.
– Det burde vært flere. Jeg tror ikke folk ser potensialet vårt, sier han.
Østreng tror mange arbeidsgivere ikke ansetter personer med lett utviklingshemning fordi de tenker at det blir mye ekstra arbeid.
Vegrer seg
Selv om mange er positive til å være en del av HELT MED-ordningen, har de utfordringer med å rekruttere flere personer.
– Det er nok mange som vegrer seg for å søke ordinær jobb på grunn av holdninger i samfunnet, som forteller personer i målgruppa at de ikke kan jobbe ordinært, sier jobbspesialist Hanssen.
Østreng har selv tenkt at han kanskje ikke kan få fast jobb i en ordinær jobb.
– Hvorfor det?
– Jeg var usikker på om jeg hadde det som skulle til, sier 21-åringen.
Ole Martin Hanssen mener det er mange ressurser der ute som ikke er utnyttet. Personer som kan være god arbeidskraft med litt tilrettelegging og oppfølging.
– Jeg tror også at det er flere som ikke kjenner til mulighetene de har i det ordinære arbeidslivet. Ved å synliggjøre de mange suksesshistoriene til HELT MED kan vi nå ut til flere personer i målgruppa og inspirere flere til å søke jobb gjennom denne ordningen. Men da må jobbene finnes, og da må det økte midler til i statsbudsjettet, sier jobbspesialisten.
I midten står Østreng sin fadder på jobb, Carl- Richard Hollekim. Jobbspesialist Ole Martin Hanssen opplever at Østreng og fadderen hans har en god tone. Det kan Hollekim bekrefte og sier: – Vi er et godt team.
Hanna Skotheim
Ikke nok penger
Vi ønsker å høre historier om personer med lett grad av utviklingshemming som får seg fast jobb i ordinært arbeidsliv. Samtidig kan historiene skape et inntrykk av at personer med utviklingshemming ofte er inkludert i arbeidslivet. Realiteten er en annen, ifølge Jarle Eknes som er daglig leder i HELT MED.
– Vårt mål er at slike historier ikke skal være unntaket. Vi vil at alle som er i samme situasjon som Petter, skal få en reell mulighet til å komme ut i det ordinære arbeidslivet og at de skal kunne velge mellom ulike jobber, sier Eknes.
Jarle Eknes, daglig leder i HELT MED.
SOR
Han er redd at for mange gladsaker om personer som har fått seg jobb gjennom HELT MED gjør at politikere får et inntrykk av at det går strålende.
I sitt alternative budsjett, la Sosialistisk Venstreparti (SV) inn 4,5 millioner ekstra til HELT MED. Det ville resultert i 100 nye stillinger i 2022, men forslaget fikk ikke gjennomslag i budsjettforhandlingene.
– Det er en enorm begeistring for HELT MED rundt i landet. Vi får masse henvendelser av arbeidsgivere som ønsker å ansette personer med utviklingshemming, men vi har ikke de midlene som skal til, sier Eknes.
Han håper de ekstra midlene kommer inn i et revidert budsjett slik at mange flere kan få samme mulighet som Østreng har fått.
SV: Flere ut i ordinært arbeidsliv
Nestleder i SV, Kirsti Bergstø, kan ikke si noe om hvilke prioriteringer de vil gjøre i fremtidige forhandlinger. Men i en sms til Fontene understreker hun at de på Stortinget vil fortsette jobben for et inkluderende arbeidsliv der flere kan delta.
«For SV er det viktig at mennesker med utviklingshemming i langt større grad enn i dag får ta del i ordinært arbeidsliv. HELT MED er sentralt for å oppnå dette og derfor prioriterte vi også økte midler i vårt alternative budsjett. Dessverre fikk vi ikke gjennomslag for dette i forhandlingene med Arbeiderpartiet og Senterpartiet. SV følger HELT MED nøye og ønsker at flere skal få muligheten til arbeid», skriver Bergstø videre.
Fontene har kontaktet Arbeiderpartiet for en kommentar om deres prioritering i statsbudsjettet, men foreløpig ikke lykkes med å få et svar.
Fått med deg denne? Renholder Naemy (29) får 230.000 mer i pensjon. Se om du får økt pensjon med de nye reglene
Hva er HELT MED?
• Er med på å opprette arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming.
• Bidrar til at disse menneskene får bistand til å bli rekruttert inn i arbeidslivet og får tilstrekkelig oppfølging og opplæring.
• En ideell organisasjon registrert i Stiftelsesregisteret og Frivillighetsregisteret.
Hva er HELT MED?
• Er med på å opprette arbeidsplasser for mennesker med utviklingshemming.
• Bidrar til at disse menneskene får bistand til å bli rekruttert inn i arbeidslivet og får tilstrekkelig oppfølging og opplæring.
• En ideell organisasjon registrert i Stiftelsesregisteret og Frivillighetsregisteret.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
– Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.
Erlend Angelo
Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.
Roy Ervin Solstad