JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Royal visitt hos LO og TINE Meierier

Plutselig sto kronprinsen på pauserommet

H.K.H Kronprins Haakon besøkte i går LO og TINE Meierier på Kalbakken for å lære mer om norsk arbeidsliv. Kronprinsen stakk overraskende innom noen ansatte i en kaffepause. Det ble en hyggelig prat.
PAUSEVISITT: De ansatte på pauserommet ble tatt på senga da Kronprisen stakk innom for å slå av en prat.

PAUSEVISITT: De ansatte på pauserommet ble tatt på senga da Kronprisen stakk innom for å slå av en prat.

Sissel M. Rasmussen

line.scheistroen@lomedia.no /

sissel.rasmussen@lomedia.no

– Se! Er det ikke?

Noen av de ansatte på TINE Meierier på Kalbakken har møtes til en kaffe og prat før ettermiddagsskiftet tar til kl 13.30. I går ble de opptatt også med litt annet.

SE FLERE BILDER I TOPPEN AV ARTIKKELEN

For, plutselig går kronprinsen forbi utenfor pauserommet. En av de ansatte spretter opp av stolen, fikser fram mobilen og knipser. Lite vet hun at bare noen minutter etterpå så står selveste H.K.H Kronprins Haakon i pauserommet og spør henne om arbeidshverdagen.

– Hvor lenge har du jobbet her? Hvilke arbeidsoppgaver har du? Har dere jobbrotasjon?

kronprinsen spør og de ansatte svarer, først litt knapt, men etter hvert utvikler det korte besøket seg til hyggelige samtaler som også rommer mye latter.

Det var i et ellers velregissert besøk på TINE Meierier på Kalbakken i går at kronprinsen stakk innom pauserommet til denne gjengen.

– Det var ikke planlagt, så det kom overraskende. Han så vel at vi hadde det så hyggelig her inne at han ville stikke innom. Han virker som en fin fyr, kommenterte de ansatte overfor NNN Arbeideren, før de avsluttet kaffepausen og gikk til arbeidet.

– Erna, du må komme med penger også

Samarbeid

H.K.H Kronprins Haakon besøkte LO og Tine Meierier på Kaldbakken i går. Han brukte to-tre timer på TINEs største produksjonsanlegg i Norge. Kronprinsen ble blant annet møtt av TINEs konsernsjef Hanne Refsholt, meierisjef Kalbakken Marte Grøtan, hovedtillitsvalgt i TINE Tor-Arne Johansen (NNN) og den lokale NNN-hovedtillitsvalgte Mohammed Malik.

Samspillet mellom ledelsen og de tillitsvalgte var et av flere temaer som sto i fokus under samtalene.

Kronprinsen stilte mange spørsmål underveis og fikk svar. Han fikk høre om hvordan tillitsvalgte blir informert og involvert i prosesser, om hvordan TINE Meierier jobber med omstilling, om fagopplæring, norsk-kurs og om arbeidet som gjøres for å inkludere alle ansatte, uansett nasjonalitet. På Kalbakken jobber det personer fra flere enn 20 nasjonaliteter.

Under omvisningen på anlegget møtte og pratet kronprinsen med mange ansatte.

– Det har vært spennende å se anlegget. Det er interessant å høre om samspillet mellom ledelsen og ansatte, og om hvordan dere jobber for felles mål, sa kronprinsen da besøket nærmet seg slutten.

YOUNGSTORGET: LO-leder Gerd Kristiansen sto klar for å ta imot Kronprinsen da han ankom Folkets Hus

YOUNGSTORGET: LO-leder Gerd Kristiansen sto klar for å ta imot Kronprinsen da han ankom Folkets Hus

Sissel M. Rasmussen

Har sjefen lov til å overvåke deg?

Som på Slottet?

Tidligere på dagen hadde LO-leder Gerd Kristiansen tatt imot H.K.H Kronprins Haakon i Folkets Hus i Oslo. Hun benyttet anledningen til å uttrykke bekymring for den stigende arbeidsledigheten.

– Det verste er at vi ikke skaper nok arbeidsplasser, sa LO-leder Gerd Kristiansen under sin velkomsthilsen til kronprinsen.

De hadde da allerede vært igjennom en kort runde på Folkets Hus, hilst på ansatte og sett på utsikten fra sekretariatssalen.

– Sekretariatssalen er hjertet i LO. Det er her LO-ledelsen og de 25 forbundene møtes hver mandag. Her tar vi beslutninger som har betydning for norsk arbeidsliv, men også for norsk samfunnsliv generelt. Det er sikkert omtrent sånn som fredagene på slottet, tipper jeg, sa Kristiansen og fikk et smil tilbake fra kronprinsen.

Besøket hos LO og TINE Meierier handlet om å gi kronprinsen en orientering om situasjonen og utfordringene i det norske arbeidslivet, og hvordan et norske partssamarbeidet håndterer disse problemstillingene.

Viktig arbeid

Pressen fikk være tilstede da LO-leder Gerd Kristiansen og ungdomsrepresentanter orienterte kronprinsen om situasjonen i arbeidslivet.

– Vi står overfor store utfordringer i norsk arbeidsliv, sa Kristiansen.

Hun pekte på utfordringer knyttet til innføring av ny teknologi, kompetansegap, arbeidslivskriminalitet og sosial dumping.

Kristiansen la i sin orientering også vekt på betydningen av det godt partssamarbeidet med arbeidsgiverne, spesielt NHO, samt at hun understreket viktigheten av dyktige tillitsvalgte.

– Vi er avhengig av dyktige og uredde tillitsvalgte i felten. Det er ute på arbeidsplassene at det viktigste arbeidet skjer. Uten de tillitsvalgte er vi ingen ting. Det er de som er navet i LO-familien, sa Kristiansen.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Lyttet til unge

Også LOs ungdomssekretær Pål Spjelkavik la vekt på utfordringene knyttet til at så mange unge står utenfor arbeidslivet.

– Tiden vi er inne i nå er tøff for unge arbeidstakere. Med en regjering som ønsker mer midlertidig ansettelser, ser vi at flere og flere unge ikke får faste jobber. Det verste er likevel arbeidsledigheten. At 70 000 unge er uten jobb eller ikke er i utdanning, er ille, sa Spjelkavik.

Både han og Mandana Yousefi, ungdomssekretær på LOs kontor i Oslo og Akershus, orienterte kronprinsen om LOs sommerpatrulje.

UNG I LO: Ungdomssekretærene Mandana Yousefi og Pål Spjelkavik orienterte kronprinsen om situasjonen for unge arbeidstakere

UNG I LO: Ungdomssekretærene Mandana Yousefi og Pål Spjelkavik orienterte kronprinsen om situasjonen for unge arbeidstakere

Sissel M. Rasmussen

Kronprinsen var interessert i å høre om hvordan patruljen gikk frem hvis de møtte bedriftsledere som i utgangspunktet ikke ønsket besøk.

– Det hender vel at noen ikke ønsker besøk? Eller at det ikke er fagorganiserte på arbeidsplassen? Hvordan går dere fram da, lurte kronprinsen på.

Yousefi og Spjelkavik fortalte om hvordan sånne situasjoner stort sett ordnet seg etter samtaler med bedriftsledelsen.

– Men noen steder slipper de oss ikke inn og det må vi respektere, sa Spjelkavik, og hvorpå kronprinsen repliserte:

– Dere gir dere vel ikke så lett, tenker jeg.

Erna Jorunn gjekk på dagpengar i fem år etter at Sjøfartsdirektoratet vart flytta

– Viktig

I løpet av et par timer hos LO ble kronprinsen orientert om flere sider av norsk arbeidsliv. Han viste også stor interesse for LOs internasjonale arbeid. Det ble brukt mye tid på næringspolitikk og på samtaler om omstillinger som norsk arbeidsliv står foran.

– LO er en viktig og stor organisasjon i norsk samfunnsliv, så det er interessant å høre en A-til-Å- presentasjon. Og selv om vi ikke hadde så mye tid, så var vi inne på en del temaer og problemstillinger. Det er nok ting å ta tak i, reflektere rundt og jobbe med, og det er spennende å høre om hvordan det fungerer. Det er også interessant om trepartssamarbeidet og at det fungerer så godt som det gjør, sa kronprinsen til NNN Arbeideren etter møtene med LO i Folkets Hus i Oslo.

90 prosent av islendingane er medlem av ei fagforening

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i mat- og drikkevareindustrien.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse